RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette vil du ikke ha i underlivet

Foto: Crestock
Sist oppdatert:
En sopptur i underlivet er mye vanligere enn du tror. Dette gjør du for å unngå problemet, eller rette det hvis det skulle oppstå.

(Side2:) Soppinfeksjoner i underlivet er svært vanlig hos kvinner i alle aldre, og kan komme av antibiotika-kurer (for eksempel ved urinveisinfeksjon), fuktighet i skrittet (for eksempel ved trening eller hvis man går med vått badetøy), svangerskap, menstruasjon, overdreven vask av underlivet, endringer i hormonbalansen (prevensjonsmidler), tettsittende klær, sukkersyke eller overvekt. Det er også slik at infeksjoner kan oppstå ved at tarminnhold blir igjen i underlivet hvis man ikke er nøye nok med stellet etter dobesøk.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Symptomer
Selv om de aller fleste kvinner vil oppleve en soppinfeksjon i underlivet er det viktig å være observant når det gjelder symptomene. Den vanligste man vil oppleve er kløe, og en betennelse i huden som vil bli rød og sår. Dette vil man kunne oppleve i hele skrittet. Hvis betennelsen blir større kan man få sviende sprekker og oppleve tørrhet i skjeden. Ubehag kan også oppleves ved urinering ved at urin kommer i kontakt med de betente områdene.

Utflod fra skjeden kan også forekomme, ofte omtalt som «cottage cheese-aktig» - og lukten fra underlivet kan minne om øl-lukt.

Undersøkelser
Første gang man opplever en soppinfeksjon bør man kontakte lege ettersom det finnes andre underlivssykdommer man kan ha fått med lignende symptomer. Deriblant kjønnssykdommene herpes og klamydia. En lege kan raskt ved hjelp av prøve se etter en gynekologisk undersøkelse hvilket problem man har.

Behandling
Det finnes et utvalg av kremer og piller (stikkpiller) som kan behandle en soppinfeksjon. Deriblant Canesten og Pevaryl Depot. En lege, eller på apoteket, kan gi råd om hva man bør velge. Ettersom de aller fleste kvinner opplever et soppinfeksjon i løpet av livet skal man ikke være redd for å spørre. Stikkpiller brukes som oftest 1-3 dager, mens en salve brukes 2 til 3 ganger daglig i 1-2 uker.

Samtidig kan man oppleve å ha tilbakevennende infeksjoner, og man bør i de tilfellene oppsøke lege for å høre om muligheter for annen behandling. Samtidig er det ofte slik at en tilbakevennende infeksjon som oftest skyldes for dårlig behandling.

Legg også merke til at i enkelte tilfeller kan en soppinfeksjon smitte fra partner til partner. I slike tilfeller må begge parter behandles.

Det finnes også flere alternative råd utover de man får fra apotek og leger. Du kan blant annet lese om dette her.

(Kilder: Lommelegen, Apotek1, Femina)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere