RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette vil familien ha svar på

Foto: Privat / NTB scanpix
Her er de sentrale spørsmålene som familien til Sigrid Giskegjerde Schjetne ønsker svar på når drapssaken starter mandag.

Mandag starter rettssaken mot den 38 år gamle sunnmøringen som er tiltalt for å ha bortført og drept Sigrid Giskegjerde Schjetne (16).

- Det viktigste for familien er om rettsforhandlingene kan gi svar på noen av de spørsmålene etterforskningen ikke har gitt svar på, sier bistandsadvokat Harald Stabell til Nettavisen.

Han opplyser at familien vil følge rettsforhandlingene i Oslo tingrett, men ikke ønsker å kommentere saken i media.

Sigrid forsvant like over midnatt den 4. august 2012 da hun var på vei hjem fra en venninne. Sporene endte ved Østensjø Kanvas barnehage klokken 00.17.

Påtalemyndigheten mener at 38-åringen bortførte henne og holdt henne fanget i en campingvogn som sto plassert inne i en lagerbygning på Bryn.

Ifølge tiltalen var det her inne Sigrid ble drept, og påtalemyndigheten vil bevise at Schjetne flere ganger ble utsatt for vold inne i campingvogna før han drepte henne. Blant bevisene er blod fra Sigrid funnet i campingvognen.

Etter drapet skal han ha helt salmiakk over den døde, og pakket henne inn i dyner, sengetøy, plastposer og telt. Deretter ble kroppen fraktet til Tømteveien på Kolbotn i Akershus. Her leide 38-åringens eldre kamerat et verkstedslokale.

Kroppen til Sigrid ble funnet i et skogholt like nedenfor dette lokalet etter at politiet hadde fått tips om 38-åringen og satt igang spaning på ham.

Påtalemyndigheten mener mannen er psykisk syk, og at han ikke kan straffes for handlingene. Det blir derfor lagt ned påstand om overføring til tvungen psykisk helsevern.

Nekter straffskyld
38-åringen selv nekter for at han har noe med drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne å gjøre.

- Min klient benekter å ha noe med hennes dødsfall å gjøre. Han mener han er frisk og ved sine fulle fem og rett og slett uskyldig anklaget, sier forsvarer John Christian Elden til Nettavisen som ikke ønsker å kommentere bevisene i saken før de blir lagt fram i retten.

I flere fengslingsmøter har 38-åringen hevdet at han er uskyldig anklaget og påpekt at politiet ikke har noe bevis for at han har noe med ugjerningen å gjøre.

Under et fengslingsmøte i mars spurte bistandsadvokat Stabell om 38-åringen kan hjelpe familien å få svar på spørsmål rundt drapet. Den tiltalte sa dengang at han forstår at familien har det vondt, og at han gjerne vil hjelpe dem å få svar, men at han ikke vet hva som skjedde med Sigrid.

Spørsmålene
- Det viktigste for familien er å få svar på sentrale spørsmål som etterforskningen ikke har gitt svar på:

- Hvorfor ble Sigird bortført?

- Hvem bortførte henne? Dette tror jeg vi muligens kan få svar på gjennom rettsforhandlingen.

- Hva skjedde med henne etter bortføringen?

- Hvor lenge var hun i live, og hvordan døde hun?

- Familien er realistiske og er forberedt på at man ikke kommer nærmere svarene på alle disse spørsmålene, sier Stabell.

Gruer seg
- Ser familien fram til denne rettssaken, eller gruer de seg?

- Familien gruer seg til rettssaken, for selv om de har blitt fulgt opp med informasjon fra etterforskningen, så blir det noe annet å høre tiltales forklaring, og få presentert hele saken i retten. Det blir et stort trykk og stor belastning ikke bare for nærmeste familie, men også for øvrig familie og venner, sier Stabell.

Sigrid ble funnet død i dette skogholtet mellom Skiveien og industriområdet i Tømteveien på Kolbotn i Akershus.


Vis større kart

I forberedelsene til rettssaken har han hatt samtaler med familien om hva som kommer til å skje. De har også gått gjennom bevismateriale som vil bli presentert for Oslo tingrett.

- Det aller verste for familien er jo at Sigrid er borte og at hun ikke kommer igjen. Savnet og tapet er det vanskeligste å bære. Å få svar på noen av spørsmålene vil hjelpe noe, men de vil jo aldri få henne tilbake.

Kart over sentrale steder i saken. Klikk på markørene for forklaring. Du kan også zoome inn og ut i kartet.


Vis Sigrid-forsvinningen i et større kart

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere