Dette vil Flåthen huskes for

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Har bestemt seg for hva han vil bli husket for.

Avtroppende LO-leder Roar Flåthen vil gjerne huskes for å ta tatt kampen mot sosial dumping et langt steg videre. Og for å ha samlet LO igjen etter Valla-saken.

- Vi har fått til mye i kampen mot sosial dumping. Mange av de viktigste virkemidlene er på plass, og LO har slått tilbake forsøkene på å svekke denne kampen.

Det svarer avtroppende LO-leder Roar Flåthen når Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) spør hva han håper skal stå igjen etter ham i historiebøkene.

- Vi har også stått steilt mot nasjonal minstelønn, som endel arbeidsgivere og politikere på høyresiden vil ha, legger LO-sjefen til.

Regjeringen på laget

- Har du hatt en enkel jobb med den rødgrønne flertallsregjeringen med på laget?

- Noen ting har nok vært enklere. Historien til LO er full av eksempler på at de viktigste reformene i norsk arbeidsliv har kommet når regjeringen har vært med oss, ikke mot oss. De åtte årene med de rødgrønne har gitt gode resultater i kampen mot sosial dumping. Bare tenk på alle de virkemidlene vi har fått på plass. Det norske forhandlingssystemet og selve den norske modellen har vi også slått fast og styrket i løpet av disse årene, sier Flåthen.

Han trekker også fram strategien med å heve de lavtlønte, og sørge for mer likestilling gjennom økt likelønn og mindre ufrivillig deltid.

Flåthen er spesielt fornøyd med at LO maktet å samle seg i det samordnede hovedoppgjøret i 2008. Ordningen om avtalefestet pensjon (AFP) skulle reforhandles, og det var mye motstand også internt i LO.

Tøff jobb

- Det var en tøff jobb. Mange trodde ikke det var mulig. Men vi greide å få til et enstemmig resultat i forhandlingsdelegasjonen, med over 70 prosent tilslutning hos medlemmene. Det ble også ellers et godt oppgjør det året, ikke minst for lavtlønte, sier Flåthen.

- Vi viste hvor sterkt LO er. Det var heller ikke lenge etter vanskelige situasjonen vi hadde i 2006 og 2007, minner Flåthen om, og sikter til Valla-saken.

LO-sjefen erkjenner at dette var en svært vanskelig tid, spesielt for alle involverte, men også for organisasjonen LO.

- Da var det min oppgave å sørge for at LO fortsatt skulle stå samlet. Jeg føler at vi har lykkes. Både jeg og LO har lagt veldig stor vekt på å være en sterk fagbevegelse som gjennom ansvarlighet, og faglig og politisk innflytelse, oppnår resultater for medlemmene. LO skal stå for ryddighet og samfunnsansvar, slår Flåthen fast.

Gyllen periode

- Nordmenn har spesielt i din tid som LO-leder oppnådd en svært god reallønnsvekst, har vi fått det så bra at det nå sier stopp, bremsene må på?

- Vi ar hatt en eventyrlig kjøpekraftforbedring og reallønnsvekst. Vi kunne kommet langt dårligere ut hvis ikke Jens og regjeringen hadde tatt offensive grep under finanskrisen, for også da ville de borgerlige løse det med skattekutt, den gamle medisinen deres. Heldigvis ble midlene brukt på å sikre arbeidsplasser i stedet.

- Det må ha vært en gyllen periode for LO?

- Vi har fått vår del av verdiskapningen. Det har norsk økonomi tålt. Vi har opprettholdt fordelingen mellom arbeid og kapital. Nå må vi dempe lønnsutviklingen i dagens situasjon. Det viste lønnsoppgjøret i vår at vi kan gjøre når det kreves. Vi er en eksportnasjon, veldig mye av vår velstand er avhengig av at vi får solgt varene våre. Og Europa, som vi eksporterer det meste til, sliter.

- Hva mener du blir de viktigste sakene for din etterfølger?

- At pensjonsspørsmålet må løses, ikke minst tjenestepensjon i privat sektor. At LO fortsatt skal være en samfunnsaktør som kan påvirke politikken, og stå mot angrep på faglige rettigheter. LO må i framtiden være en kraftfull samfunnsaktør som må synes. Det har jeg vært bevisst på, blant annet gjennom å være tilgjengelig for media. Arbeid til alle er alltid jobb nummer en, mens kampen mot sosial dumping og for rettferdig fordeling og likestilling også må ligge i bunn, avrunder Flåthen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.