Dette vil SV forby

Foto: (Getty Images/ Flickr)

Stripping, sirkuselefanter og hedgefond forsvinner dersom SV får makten.

27.08.13 21:53

I løpet av valgkampen har det flere ganger blitt satt fokus på de mange forbudene i Norge. Lederen for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen fra Frp, gikk i forrige uke til angrep på mange av disse, og listet opp 30 eksisterende forbud som partiet ønsker å fjerne dersom de kommer til makten.

Partiet mener at det er viktigere å fokusere på folks valgfrihet enn effektene av forbudene.

- Når du skal innføre forbud i et land bør du tenke gjennom om det egentlig er behov for det, sa Anundsen til TV 2.

Blant annet vil partiet tillate alkoholservering etter klokken tre om natten, privat oppskyting av nyttårsraketter med styrepinne, profesjonell boksing, bruk av Segway og vanlige lyspærer.

Lurer du på hva du skal stemme? Ta Nettavisens Valgomat her.

Forbuds-Norge ble også diskutert under den politiske Arendalsuka, da lederne for ungdomspartiene til Venstre, Fremskrittspartiet, SV og Kristelig Folkeparti møttes til debatt.

Blant annet ble Andreas Halse fra Sosialistisk Ungdom (SU) konfrontert med dette notatet fra den liberale tankesmien Civita, som pekte på at SV var det partiet på Stortinget som stod bak klart flest forslag om forbud i perioden 2001-2011.

I snitt gikk de inn for 20,5 forbud eller påbud i året. Mer overraskende er det kanskje at det liberale Fremskrittspartiet kom på andreplass med 13. I notatet fremstår Venstre som det klart mest liberale alternativet med fire forslag i året om forbud eller påbud.

SU-lederen hevdet at Civita ikke hadde troverdighet og at man ikke kunne simplifisere debatten ved å telle lovforslag og sette partiene opp mot hverandre.

Notatet viser uansett at Bondevik II-regjeringen gikk inn for 26 nye forbud og påbud hvert år, mens Stoltenberg-regjeringen foreslo 44 nye påbud eller forbud.

Da avisen Framtida konfronterte SU-lederen med det samme notatet i januar, var han villig til å innrømme at partiet innimellom er for ivrige med forbud.

- SV er ofte for forbudskåte, sier han til avisen, men legger til at det er gode grunner til at mange av forslagene hadde kommet på bordet.

- De fleste vil være enige i at samfunnet blir bedre ved at det er forbud mot å kjøre i fylla og at det er regler mot sosial dumping, utdyper han.

Nettavisen har sett på den politiske plattformen til SV og trekker her fram en rekke forbud som partiet ønsker å innføre dersom de får fire nye år i regjering.

Hva synes du om forslagene? Si din mening i kommentarfeltet under saken.

Pelsdyroppdrett
«SV vil ha forbud mot pelsdyrproduksjon i Norge. Det har vist seg at det ikke er mulig å kombinere god dyrevelferd med pelsdyrhold. Pelsoppdrett sysselsetter svært få og er ikke en viktig distriktsnæring.» skriver partiet i sitt program.

Partiet ønsker også at det skal bli ulovlig å importere pels og dyretestet kosmetikk.

Profitt på velferd
SV vil innføre full utbyttestans for alle private aktører som utfører velferdstjenester for staten. Prinsippet om nullprofitt skal innføres for barnevern, rusomsorg og eldreomsorg på samme måte som for privatskoler.

- Nullprofitt skal sikre at hver eneste krone som bevilges til bedre velferd går til å øke kvaliteten, ikke til utbytte hos storselskapene, sa Audun Lysbakken til Dagbladet i juli.

Elefanter i sirkus
I sitt program skriver partiet at de vil forby sirkusene å bruke elefanter.

Oppdrett i laksefjorder
«SV vil stille oppdrettsnæringen til ansvar for rømt laks, og forby alle former for fiskeoppdrett i nasjonale laksefjorder, samt i ferskvann. SV mener at oppdrett gradvis bør fases over i lukkede anlegg i sjø eller på land eller at det tas i bruk andre teknologier som i sammenlignbar grad ivaretar miljøhensynene.» skriver partiet i programmet sitt.

Stripping
På landsmøtet i slutten av mars bestemte SV seg for å forby strippeklubber i Norge.

- Kvinnebevegelsene i SV, Ap og Sp har vært opptatt av dette lenge. Blant annet etter at en eier av en strippeklubb ble dømt for å formidle utenlandske kvinner til utlandet, sier Inga Marte Thorkildsen som er barne- og likestillingsminister, og nestleder i SV, til Aftenposten.

- Menneskehandel er blitt en milliardindustri på linje med våpenhandel og narkotikaomsetning. Kroppen blir redusert til en vare som kan kjøpes for penger. Derfor arbeider SV mot porno, sexkjøp og stripping, skriver partiet i sitt program.

Genmodifiserte planter
Partiet ønsker et midlertidig forbud mot å dyrke genmodifiserte planter i Norge og å importere genmodifisert fôr til fiskeoppdrett og landbruk.

Framtidig tomtefeste
Partiet ønsker å forby tomtefesteløsninger for framtiden, samtidig som de mener at boliger som står på festet grunn skal kunne innløses til det de kaller en «rettferdig pris.»

Hedgefond
Partiet mener at finanskrisen i 2008 er beviset på hva som skjer når finansnæringen dereguleres. De ønsker derfor blant annet å forby etablering av såkalte hedgefond i Norge. De vil arbeide for å gjøre finansbransjen mindre.

- Et viktig grep vil være å innføre skatt på finanstransaksjoner for å redusere spekulasjonsøkonomien, mener partiet.

Les også: Dette mener partiene om oljeleting i Vesterålen og Lofoten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.