Gå til sidens hovedinnhold

- Dette vil være klokt av Statoil

Mener Statoil bør komme seg inn på markedet igjen, straks sanksjonene oppheves.

(Nettavisen): Iranske myndigheter skal etter planen iverksette atomavtalen mandag, som innebærer en midlertidig stans i all produksjon av 20 prosent anriket uran. Til gjengjeld vil trolig mange av de vestlige sanksjonene mot Iran bli opphevet. Det kan også gjelde økonomiske sanksjoner. Dette vil da bane vei for nye oljeselskaper som ønsker å etablere seg i Iran.

- En av hindringene med sanksjonene er at du må handle med cash. Dette motvirker større transaksjoner, sier petroleumsekspert ved Handelshøyskolen BI, Øystein Noreng, til Nettavisen.

Noreng sier at flere internasjonale oljeselskaper er nå ivrige etter å komme seg inn på det iranske markedet.

- Man er alltid interessert i å få olje, og Iran har en kompetent befolkning og kan få tak i oljen som ligger i reservene, sier Noreng.

- Mitt syn er at det vil være klokt av Statoil å holde seg inne med iranerne og komme inn i Iran igjen. Iran kommer til å spille en viktig rolle i Midtøsten, understreker han.

Inviterte Statoil tilbake
Iranske myndigheter har tidligere luftet ambisjoner om å produsere fire millioner fat med råolje per dag, dersom internasjonale sanksjoner blir opphevet. Noreng sier at Iran per dags dato har en gjennomsnittlig utnyttelsesgrad på 17 prosent.

Den iranske oljeministeren, Bijan Namdar Zanganeh, sa like før jul at han håper oljeselskapene Shell, Exxon og Statoil vil investere i landet straks sanksjonene oppheves. Zanganeh sa også at iranske myndigheter skal møte internasjonale oljeselskaper for samtaler i London i mars måned, ifølge Fuel Fix. Oljeministeren ville ikke avsløre hvilke selskaper dette gjelder.

Statoil, som la ned sin virksomhet i landet i fjor sommer, vil imidlertid ikke spekulere åpenlyst på om framtiden bringer en avtale i Iran.

- Vi stengte våre kontorer i Teheran i fjor sommer i 2013, og vi har hele veien forholdt oss til de eksisterende sanksjonene. Vi har ingen planer om å returnere til Iran, og ønsker ikke å spekulere på forretningsmuligheter vi vil vurdere i framtiden, sier pressevakt for Statoils internasjonale virksomhet, Knut Rostad, til Nettavisen.

- Så Statoil skal ikke møte iranske myndigheter i London i mars måned, Rostad?

- Vi skal ikke kommentere eventuelle møter vi har med enkeltland, verken med Iran eller andre land, sier Rostad.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Iran er ganske interessant
Til tross for at Statoil benekter framtidige planer om å returnere til Iran, så vil ikke Noreng være overrasket om Statoil faktisk vurderer å starte opp på nytt i Iran.

- Hvis Statoil vil internasjonalisere seg, så er Iran ganske interessant. Statoil var flinke da de var der, og de klarte å knekke en sånn vennskapskode, sier Noreng.

Oljeproduksjonen i Iran ble nasjonalisert etter den islamske revolusjonen i 1979, noe som førte til at alle utenlandske selskaper ble kastet ut av landet. Selskaper som Shell og Totalt kom tilbake til Iran på 1990-tallet, og trosset dermed de amerikanske sanksjonene mot den islamske republikken. Ander selskap fulgte etter, deriblant Statoil.

Oljeproduksjonen avtok imidlertid i takt med stadig strengere sanksjoner mot Iran, og i fjor førte sanksjonene til at det ble en endelig slutt på utenlandske investeringer.

Statoil gikk først inn i Iran i 2008. Da het selskapet Statoil/Hydro. Men i 2008 begynte selskapet å trappe ned sine investeringer etter press fra amerikanske myndigheter. I fjor sommer stengte selskapet sitt siste kontor i Teheran.

Atomavtale
I november måned ble Iran enig med den såkalte 5+1-gruppen - som består av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland - om en atomavtale som vil føre til at noen av de økonomiske sanksjonene mot landet blir hevet.

Den midlertidige avtalen på seks måneder innebærer at Iran stanser produksjonen av 20 prosent anriket uran. Uran som benyttes til atomvåpen, har vanligvis en langt høyere anrikningsgrad, men i teorien kan en utvikle en ineffektiv atombombe med uran son er anriket til 20 prosent.

Reklame

Dette må til for å få den beste renten på boliglånet

Kommentarer til denne saken