RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette ville han egentlig sagt

Sist oppdatert:
Her er det Svein Gjedrem egentlig ville sagt i kveldens årstale.

(NA24-KOMMENTAR): Torsdag kveld vil sentralbanksjef Svein Gjedrem fremføre sin tradisjonsrike årstale. Som vanlig vil den bli holdt i moderate ordelag.

Men det er bare fordi Gjedrems rådgivere har filt og flikket på innholdet. NA24 har fått tak i Gjedrems første utkast til talen. Her er det han egentlig hadde tenkt å si:

NB FØRSTE UTKAST NB
Foredrag av sentralbanksjef Svein Gjedrem på Norges Banks representantskapsmøte torsdag 14. februar 2008

NB FØRSTE UTKAST NB

Velkommen!

Det er spesielt hyggelig at statsminister Jens Stoltenberg i år har tatt seg tid til å bli oppdatert på den økonomiske utviklingen i landet. Jeg husker jo at du i fjor valgte å droppe årstalen, som statsministeren har hørt hvert år siden 1924. Det var visst viktigere å være med på åpningen av rally-VM. Det er greit å få vite.

Men til saken: Ute i verden øker usikkerheten, men i Norge er det fortsatt høyt trykk i økonomien. Det ser vi i arbeidsmarkedet. Har du forsøkt å få tak i en rørlegger? Eller en mattelærer som kan den lille gangetabellen?

Er du heldig og finner dem, bør du slå til nå, for venter du et par år er de nok uføretrygdet.

Siden norske arbeidstagere nå knapt rekker å gå fra barnetrygd til uføretrygd før de blir pensjonister, er det ikke rart at vi i Norges Bank er noe skeptiske til lønnspresset fremover.

Og det sier jeg til dere som er her fra arbeidsgiver- og arbeidstagersiden, at går lønnsoppgjøret i vår amok, så går jeg amok med renta! Jeg sier som Dirty Harry: - Go ahead, make my day!

Renta, ja. Dette er til deg som sutrer over «den høye renta»: Hva hadde du ventet? At boliglånet skulle ha rente på 3 prosent til evig tid? Og trodde du virkelig at boligprisene skulle fortsette å øke med 15 prosent hvert år? Og den fellesgjelda på to millioner – trodde du den skulle bli borte av seg selv?

På tide å bli voksen, kanskje? Newsflash: Julenissen finnes ikke!

For å gjøre det helt klart: Jeg er ikke interessert i at du har lånt for mye penger. Vi advarte en million ganger om at renta kom til å stige. Jeg skal holde inflasjonen nede, og det gjør jeg ved å heve renta. Når jeg mener det er nødvendig. Forstått?

Og til deg, Finn Bergesen fra NHO. Dere klager alltid over at høy rente gir sterk krone og problemer for eksportindustrien. Ikke skyld på meg! Skyld på politikerne. Det er de som har bestemt at offentlig sektor skal vokse så mye at det må gå ut over eksportindustrien. Dere kan slåss om det etter middagen. Bare ikke bland meg inn.

Det er klart det må gå ut over noe når politikerne bruker penger som fulle sjømenn. Nei, forresten, det blir å fornærme fulle sjømenn.

Det er enda godt vi i Norges Bank har nøklene til oljefondet. Og det var ingen selvfølge. Du, finansminister Kristin Halvorsen, ville jo ikke en gang ha noe oljefond. Som du sa da retningslinjene for fondet ble fastlagt for drøyt ti år siden:

- Sterkere satsing på den offentlige skole er en alternativ måte å plassere oljepenger på. Morgendagens pensjonister blir mer avhengig av hva de unge kan enn hvor lure de er når de skal kjøpe utenlandske aksjer, sa du da.

Andre mener avkastningen ville blitt bedre hvis politikerne fikk drive aktiv næringspolitikk med fondet. Apropos det: Du, Dag Terje Andersen, hvordan går det med investeringsstuntet ditt i Aker Kværner? Du er vel ca. en milliard i minus nå? Det koster å være kar.

Ærlig talt: Lærte dere ingenting av Norsk Jernverk og Kongsberg Våpenfabrikk? Hallo!

Og du, Røkke, kan tørke av deg revegliset.

Jaja. Slik går nå dagene. Nå ser jeg at mange er i ferd med å reise seg. Så jeg skal runde av.

For å lure dere til å tro at jeg er opptatt av noen annet enn penger og tall, pleier jeg å pynte årstalen med litt lyrikk og kulturelt fjas.

I år har jeg valgt It Ain’t Me, Babe, av Bob Dylan, med hilsen til både gjeldsslaver, politikere og partene i arbeidslivet:

Go 'way from my window,
Leave at your own chosen speed.
I'm not the one you want, babe,
I'm not the one you need.
You say you're lookin' for someone
Never weak but always strong,
To protect you an' defend you
Whether you are right or wrong,
Someone to open each and every door,
But it ain't me, babe,
No, no, no, it ain't me, babe,
It ain't me you're lookin' for, babe.

Takk for meg, og lykke til! Dere trenger det.

Hva mener du Svein Gjedrem kunne sagt i årstalen? Si din mening nederst.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Kvinner i nettverk
Bankene bør for retten
Grenseløst frekt av LO
Takk for at du røyker!
Vaktbikkja sov i årevis

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere