Gå til sidens hovedinnhold

Dette vinduet koster deg 6000 kroner

og inndraging av førerkortet i tre måneder. I vinterhalvåret går det ikke en dag uten at politiet bøtelegger bilførere som kjører med isete vinduer.

Ved utgangen av november hadde 199 nordmenn blitt bøtelagt for å ha kjørt uten tilstrekkelig utsyn, viser tall fra Utrykningspolitiet. I de fleste tilfellene betyr det at bilføreren har kjørt med vinduene full av is.

Året før fikk over 300 bilister bot for samme forseelse, melder Newswire.

Godtar bøter

De fleste skjønner fort hva det gjelder når de blir vinket inn av politiet.

Jeg kan ikke komme på en eneste sak som har havnet i retten. De fleste vet at de har gjort noe galt og vedtar forelegget på stedet, sier politiinspektør Egil Brekke i Oslo politidistrikt.

Størsteparten av de som får bot, får et forenklet forelegg på 2000 kroner. Et typisk tilfelle er at halve frontruten er nediset. Et annet er vinduene har dugget igjen etter oppstart.

Men av og til er det mer gravende tilfeller som kommer kjørende.

Når det er opplagt at bilføreren ikke har gjort noen ting for å fjerne is, blir det inndragning av førerkortet i tre måneder. I tillegg vanker det en bot på 6000 kroner, sier Brekke.

Han forteller om tilfeller der politiet har stoppet biler helt dekket med snø, der føreren sitter og nærmest myser ut gjennom et hull i frontruta på størrelse med en femkrone.

Tar ikke alle

Politiet er klar over at de bare tar noen få av de som kjører med nedisete vinduer.

De fleste blir stoppet på store veier. Mange rekker å tine vinduene på småveiene som går inn til de større fartsårene. Det kan bety at de kjører med elendig sikt en kilometer eller to i boligstrøk, der det ofte er mange barn, sier Egil Brekke i Oslo-politiet.

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin