Gå til sidens hovedinnhold

- Dette viser deres mentalitet

Dette Facebook-bildet falt ikke i smak verken på palestinsk eller israelsk side.

Den kvinnelige israelske soldaten - Eden Abergil - smiler på bildet hun la ut på Facebook-siden sin, mens tre palestinske fanger sitter bak henne, bakbundet og med bind for øynene. På et annet bilde lener hun seg smilende mot en annen palestinsk fange. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

- Dette viser okkupantens mentalitet. De er stolt over å kunne ydmyke palestinerne, sier Ghassan Khatiben, en talsmann for de palestinske selvstyremyndighetene, ifølge den amerikanske nettavisen Huffington Post.

Avfeier kritikken
Selv har kvinnen på bildet avfeid anklagene og sagt at bildene hun har vist ikke er noe verre enn vanlige nyhetsbilder.

- Når dere tar bilder av bakbundne fanger, spør dere om tillatelse? Har disse arabiske mennene gitt sin tillatelse? Jeg forstår virkelig ikke hva som er galt, uttalte hun tirsdag til israelsk radio, ifølge CNN.

Israel fordømmer bildene
En talsmann for den israelske hæren gjør det klart at de fordømmer bildene.

- Dette er skammelige bilder, sier kaptein Barak Raz. Han sier bildene er et klart brudd med den moralske og etiske standarden som israelske soldater ventes å følge.

- Hvis denne soldaten er i aktiv tjeneste nå, regner jeg med at hun blir kalt inn til krigsrett umiddelbart, uttalte Raz til AP ifølge Huffington Post.

Fleipet med bildene
Kommentarene fra kvinnen og hennes venner under bildet på Facebook-siden viser at de moret seg over bildet.

- Det er slik du er mest sexy, kommenterte en av vennes hennes.

- Jeg lurer på om han har Facebook. Jeg må tagge ham i bildet, lød svaret hennes der hun åpenbart refererte til en av fangene.

Eden Abergil sa tirsdag at hun ikke ser noe galt i å publisere bilder av seg selv sammen med palestinske fanger på Facebook.

Ifølge Huffington Post er det rutine at palestinske fanger blir bundet og får bind for øynene når de arresteres for å hindre at de flykter.

Vekker minner om Abu Ghraib-bilder
Bildet av soldaten og fangene viser ingen fysiske overgrep, men vekker minner om andre og mer graverende amatørbilder som har sluppet ut av militære rekker de siste årene, ikke minst bildene fra Abu Ghraib i 2003 som sjokkerte en hel verden. De viste hvordan nakne irakiske fanger ble ydmyket og skremt av amerikanske soldater. Offentliggjøringen av bildene endte med at noen soldater måtte i fengsel.

Les også: Soldater danset under «bønnerop»

Av nyere dato er en annen pinlig bildesak for den israelske hæren. I sommer dukket det opp en video av dansende israelske soldater på YouTube under tittelen «Batallion 50 Rock the Hebron Casbah». De var tilsynelatende på patrulje på det okkuperte Vestbredden, og på lydsiden kunne man høre muslimske bønnerom i det fjerne.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken