TV-profilen Lars Monsen har fått sauebøndene på nakken etter sine kontroversielle utspill om sau og hund. Det skriver Avisa Nordland.

– Nå holder vi Monsen under ekstra oppsyn, sier lederen i Saltdal sauesankerlag.

Per Arne Knædal (56) er sauebonde og leder i Saltdal sauesankerlag vest.

– Lars Monsen kjøpte en fjellgård i utmarka, og der har vi hatt beiterett til sauene lenge før han kom dit, sier Knædal, som ble sjokkert over utspillene til Monsen, sier han til Avisa Nordland.

- Viser hvilken holdning Monsen har til sauedrift

– For meg viser dette hvilken holdning Monsen har til sauedrift, og nå har vi han under ekstra oppsyn, sier Knædal, og legger til at selv om utspillene til Monsen er formulert som spørsmål, oppfatter han dette som skremmende holdninger til sauenæringen.

Den svært kjente TV-profilen har fått sauenæringen på nakken etter sine utspill på Facebook om forholdet mellom sau og hund. «Er det akseptabelt at hunder må holdes i bånd, mens sauene kan gå fritt?», skriver Monsen på sin facebookside.

– Hvorfor er det IKKE slik at sauene til enhver til MÅ PASSES PÅ? er et annet utsagn fra Monsen.

Monsen postet sitt innlegg på Facebook 7. august etter at en bonde hadde skutt en hund på Hellestø i Rogaland i forrige uke. Bonden hevder at hunden hadde jaget sauer. Episoden fikk dramatiske konsekvenser for bonden som blant annet er blitt drapstruet.

– Rett og slett skremmende

Per Arne Knædal i Saltdal mener at det fort kan bli blodbad dersom Lars Monsens hunder kommer seg løs blant sauene hans på Jarbrufjell i Saltdal.

– Kommer hundene seg løs kan dette ende i katastrofe, og med holdningen hans til sauenæringen må vi ta grep, sier Knædal til Avisa Nordland.

Nå ønsker han at noen må undersøke om hundene til Monsen er forsvarlig inngjerdet.

– Et lam ble tatt av jerv her for et par dager siden, og da var jeg livredd for at det skulle være hundene til Monsen, sier Knædal.

– «Hvorfor har hundeeieren skylda hvis hunden sliter seg fra oppstallingen i opphisselse over de herreløse sauene som breker bare et steinkast unna?», spør Monsen på sin facebookside.

– Rett og slett skremmende, sier Knædal.

Sankelaget har folk som holder nesten daglig tilsyn med sauene i Jarbrudalen. Knædal frykter at Monsen forsøker å presse bort sauedrifta i fjellet rundt eiendommen sin.

– Dette er et prioritert beiteområde, og skal vi presses bort fordi han skal holde kurs og drive med polarhunder der oppe, spør han.

Monsen skaper bekyring på linje med rovdyra

Knædal mener Monsens viser at han har lite kunnskap om sauenæringen.

– Hyttefolk i området er veldig positive til sauen, og gir beskjed så fort det er noe med en av sauene, forteller Knædal.

Nå mener han at det ikke bare er rovdyrene som skaper bekymring.

– Også Monsen, avslutter han.

Flere i Saltdal støtter Saltdal sauesankelag bekymringer. Siv Mossleth, leder for Midtre Nordland Nasjonalparkstyre mener at Lars Monsens utspill viser manglende forståelse for bruk av utmarksbeite.

– Dette hadde jeg ikke ventet meg av Monsen, sier Mossleth til Avisa Nordland.

Lars Monsen: – IKKE kontakt meg igjen

Anne Guro Hansen, leder i Nordland sau og Geit og Marianne Hoff, jordbruksjef i Saltdal reagerer også på Monsens facebookengasjement.

– Jeg vet at folk har blitt jaget bort fra eiendommen til Lars Monsen når de har sanket sau. Og dialogen mellom han og sauebønner i Saltdal er svært manglende, sier Hansen.

Hun sier at det er beiterett i utmarka og at folk er klar over dette når de kjøper en tomt i fjellet. Marianne Hoff viser til at sauenæringen er regulert ved lov.

– Dette tror jeg blir mer negativt for han selv, enn for sauenæringen, sier Hoff.

Lars Monsen skriver i en tekstmelding til AN at han ikke ønsker kontakt med avispressen i sin helhet. Han skriver at vi kan se på Facebook for kommentar på saken.

«Ønsker ingen kontakt med papir- eller nettjournalister, IKKE kontakt meg igjen», skriver Monsen i en sms til AN.

Derfor hisset TV-profilen på seg sauebøndene

I august la Lars Monsen ut denne meldingen på sin facebookside: «En sauebonde har gjort det igjen. Skutt en hund, attpåtil rett foran eieren, som står tilbake i dyp sorg og sjokk. Er det på tide å ta en grundig evaluering av hele sauenæringa slik den er i Norge idag? spør Monsen og postet mange spørsmål på facebooksiden:

«Skal en sauebonde, som utvilsomt ikke er en nøytral part, ha rett til å avlive hunder på stedet?

Er det akseptabelt at hunder må holdes i bånd, mens sauene kan gå fritt - hvorfor er det IKKE slik at sauene til en hver tid MÅ PASSES PÅ?

Hvorfor er det greit at sauene invaderer private hyttetomter og gjør sitt fornødne over alt?

Hvorfor må hundeeieren dekke alle utgifter til å gjerde inn eiendommen sin hvis han ikke ønsker sauer inn på tomta?

Hvorfor har hundeieren skylda hvis hunden sliter seg fra oppstallingen i opphisselse over de herreløse sauene som breker bare et steinkast unna?

Hvorfor kan sauene gå fritt i veibanen, legge seg til i flokkevis i mørke tunneler, på alle mulige svingete småveier såvel som E6?

Hvor mange alvorlige ulykker med mennesker involvert har skjedd som følge av denne praksisen?

Hvor mange mennesker er drept? Invalidisert? Kostnadene på materielle skader? Hvor mye av dette må sauebøndene dekke?

Hvis en sau er like mye verdt som en hund, og saueeieren er like glad i hver sau - hvordan kan saueeieren leve med alle sauene som skader seg eller går seg fast og sulter og tørster langsomt og pinefullt i hjel?

Er det greit å ha en årlig kvote sauer som dør på dette viset — uten at noen egentlig vet hvor mange sauer det gjelder?

Rovdyra våre får skylda for å ha drept veldig mange sauer.

Hvor sikre er vi egentlig på at det faktisk er rovdyra som står bak, og ikke «naturlige dødsfall» som følge av tilnærmet null gjeting?

Hvorfor kan sauebønder, som ikke er en nøytral part, drepe rovdyr som de mener truer sauene sine?

Er det en god opplevelse for norske friluftsfolk og utendlandske fjellturister å ha hundretusener av løse sauer gående tilnærmet uten tilsyn over alt i naturen vår, både i nasjonalparker og andre fredede områder?

Tar den endeløse brekinga bort følelsen av å befinne seg i urørt, vill natur?

Hvordan ser andre land på Norges praksis?

Hva mener gjeterne i Spania og tilsvarende land, der flokkene gjetes til en hver tid, og det med en imponerende kontroll?

Er det greit å trekke på skuldrene og si at, tja, det har jo vært sånn lenge så da må vi fortsette med det — og vi må jo ha sauekjøtt i gryta?

Må vi virkelig det for en hver pris? Kort sagt, er det akseptabelt å ha det på denne måten?»

Les flere saker fra Avisa Nordland her!