RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette visste du ikke om 2008

Dette er ikke spådommer, men klare fakta: hva skjer i år?

(SIDE2): Halvparten av Hollywood-stjernene skal føde, Beijing arrangerer sommer-OL og Bill Gates vil trekke seg tilbake fra den daglige driften av Microsoft.

Men hva annet finner sted i år 2008?

1. Potetens år
Peru satte først i gang prosessen for å dedikere et år til poteten, for å «øke bevissthet rundt potetens viktighet», som mat i utviklingsland og et viktig element i FNs tusenårsmål. Den næringsrike grønnsaken vokser raskt, tåler hardt klima og rundt 85 prosent av den kan spises.

Håpet er at 2008 vil gjøre for poteten hva 2004 gjorde for risen, og potetens år er nå et internasjonalt initiativ.
Les også: Se vår store potetguide

2. 50 år siden USA (nesten) ble bombet
11. mars er det 50 år siden den første atombomben traff amerikansk jord. I 1958 tok nemlig en B-47 Stratojet av fra Savannah i Georgia for å fly til Storbritannia. Ombord var en ekte atombombe, i tilfelle det brøt ut krig mot Sovjetunionen.

Da flyet var over South Carolina oppdaget piloten at det var noe galt med apparatet som holdt bomben fast, og ba navigatoren Bruce Kalka sjekke. Kalka kom seg ned til apparatet og oppdaget at bomben ble holdt fast av bare en stålpinne. Da han skulle sikre den ved å feste en til, løsnet den, uten forvarsel.

Den gedigne bomben raste mot bakken, mens Kalka holdt seg fast for livet. Heldigvis var den radioaktive kjernen plassert et annet sted i flyet av sikkerhetsmessige årsaker, men bomben var likevel ikke uten eksplosiver. Den skapte et stort krater da den traff bakken, og ødela hjemmet til en tidligere soldat fra andre verdenskrig. Ingen ble drept.

Bare en måned tidligere ble et annet fly tvunget til å droppe lasten på kysten av Georgia; en hydrogenbombe. Den skal være der fremdeles, sammen med uraniumet (men uten plutonium).

3. Måneformørkelse
21. februar kan Sør-Amerika, deler av Afrika og Nord-Amerika observere fullstendig måneformørkelse. Månen forsvinner inn i Jordas skygge, og vil være borte i hele 50 minutter. Dette til tross for en fart på rundt en kilometer per sekund.

Dette er siste gang formørkelsen er totalt før 2010.
Les også: Din totale rom-guide

4. Minst syv nasjoner velger nye ledere
Syv presidenter på fire kontinenter, og en øy, vil avslutte i sine stillinger i løpet av 2008. Over dammen vil President Bush i USA og President Frutos i Paraguay gjøre seg ferdige.

President Putin i Russland, President Saakashvili i Georgia og President Kocharyan i Armenia er også ferdige med sine perioder. Bangladesh vil antageligvis også få en ny president i 2008, og til slutt vil Kinas president Chen Shui-bian også gå av.

Med andre ord vil 2008 bli året med store endringer når det gjelder makt.

5. Beatles stadium legges ned
Legendariske Shea stadium i Queens i New York skal legges ned. Baseball-stadionet ble åpnet i 1964, og har vært hjemmet til laget The Mets.

Det er kanskje mest kjent for å ha vært åstedet for Beatles konsert i 1965 (den første på et så stort utendørs stadium), og for å ha vært stedet der Red Sox nesten klarte å vinne mesterskapet etter 68 år, men ikke klarte det allikevel da Bill Buckner ble driblet av ballen i 1986.

Også Yankees stadium skal flyttes, men bare til rett over gaten. Det rikeste laget i USA holder til et av landets fattigste områder; The Bronx, og ledelsen insisterer på at flyttingen vil være bra for samfunnet. Det nye bygget skal åpnes i april 2009.

(Kilde: AskMen)

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere