GÅ RETT TIL DYRESIDEN .

På nyttårsaften er det mange som sverger til den store fuglen. Mange av fuglens egenskaper er avlet fram, nettopp for at vi skal nyte den i festlige lag, skriver Livescience .

1. Kalkuner kan fly
Selv om fuglen spiser på bakken, er det en myte at de ikke kan fly. Ville kalkuner kan fly opp til 90 km/t over korte strekk. Likevel foretrekker de å være ved bakken, noe som førte til utstrakt jakt slik at villbestanden sank til 30.000 på 1930-tallet. Nå er bestanden på 7 millioner.

2. Mørkt kjøtt er sjelden fordi...
Tamkalkunen er rett og slett for feit til å ha mye mørkt kjøtt. De musklene i fuglen som er mest brukt blir mørkere fordi det produseres mye myoglobin. Dette bindes med oksygenet og lagres i musklene. Tamme kalkuner er for tykke til å fly, og bruker ikke brystmusklene særlig. Derfor har villkalkunen saftigere og mørkere kjøtt.

3. Kalkunegg ville selge dårlig
Kalkuner er elendige eggprodusenter. De er store og tar opp mye plass. I tillegg er de svært beskyttende overfor eggene, så bøndene har funnet ut at det er like greit å satse på kjøttproduksjon.

Les mer fra Dittdyr.no:

Unngå livredd nyttårshund

Gi meg et nytt hjem til jul

Katten som ikke vil ut

4. Det er ikke kalkunen som gjør deg trøtt
Kalkunen inneholder et kjemikalie som heter tryptofan. Dette brukes i kroppen for å bygge proteiner, men det hjelper også til å produsere serotoniner som gjør oss trøtte. Det er imidlertid ikke mer serotonin i kalkun enn i annet type kjøtt. Det er derfor karbohydratene i tilbehøret, og kanskje også alkoholen som gjør oss ekstra trøtte.

5. Dinosaurer hadde også ønskeben
Kalkunen har et ben ved halsen som kalles furcula. Det er i dette benet fuglens flygemuskler festes. Det viser seg at dinosaurene T. Rex og Velociraptor hadde ønskeben også, selv om de ikke kunne fly. Dette er en av flere bevis på at fugler utviklet seg fra dinosaurer.