Gå til sidens hovedinnhold

Dette visste du ikke om skatten

Fem regler om skattefradrag du garantert ikke har fått med deg.

Med utallige muligheter for fradrag og tilleggsskatt er det nesten umulig å holde tunga rett i munnen når du skal fylle ut fradrag og tilleggsinntekt eller -ytelser fra jobben, kunder eller venner og familie.

For i tillegg til de store linjene er skatteloven full av kuriosa og uforståelige unntak og tillegg.

Her er fem av dem:

1. Jubileumsgaver fra arbeidsgiver
Alle gaver du mottar fra arbeidsgiveren din er i utgangspunktet skattepliktige. Ett unntak er såkalte jubileums- og oppmerksomhetsgaver. Dersom gaven ikke er penger kan du motta en slik gave med en verdi inntil 3000 med noen unntak. For et jubileum er ikke bare et jubileum, og det er forskjell på om du fyller 30, 40, 50 eller 60 år.

Eller for å parafrasere George Orwells Animal Farm: «Noen jubileer er mer jubileer enn andre».

Denne regelen gjelder nemlig kun jubileer fra 40 år og oppover.

På 20- og 30-årsjubileet er grensen den samme som for en hvilken som helst skattefri gave fra arbeidsgiver.

Det betyr at summen stuper fra 3000 kroner til 600 kroner for hele året samlet.

Spar penger med Nettavisen:
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener
Minrente:
Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmegler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

2. Bompenger
Når det gjelder bil og bompenger har staten laget en regel som tilsier at det er nesten kul umulig å få trukket fra bompenger på selvangivelsen til tross for at dette for mange er en høyst reell utgift på linje med annet man får fradrag fra.

Hovedregelen er at man ikke får fradrag for bompenger dersom man ikke oppfyller kravet om at reisetiden fra hjemsted til arbeidssted og tilbake må bli to timer lenger ved bruk av kollektivtransport enn med bil.

Hver eneste dag!

Beløpet må også overstige 3300 kroner for å få fradraget.

3. Reisefradrag
Dersom du og naboen din jobber i nærheten av hverandre, kjører hver deres bil og bor 20 kilometer eller lenger fra arbeidsstedet deres får dere 1,40 kroner i fradrag per kilometer.

Dersom dere kjører samme bil og dermed kutter utgiftene til reise med det halve får dere likevel fullt fradrag som om dere kjørte to biler.

Den faktiske utgiften dere har for å komme dere på jobben er nemlig uinteressant for skatteetaten og må ikke dokumenteres. Isteden legger de opp til at alle får uansett hvordan de kommer seg på jobben.

4. Mat på jobben
Mange arbeidstakere får godtgjørelse på mat når de jobber helger, helligdager eller overtid. Da gjelder det å holde tungen rett i munnen dersom man har lyst til å slippe å måtte betale ekstra skatt på det du putter i gapet.

Er summen under 75 kroner per dag slipper du å betale skatt.

Hver eneste krone du går over dette er skattepliktig. Du kan imidlertid få slippe skatt på beløp høyere enn 75 kroner, men det må du jobbe hardt for.

Regelen er at godtgjørelsen til mat fra arbeidsgiver ikke skattlegges dersom du kan dokumentere at du har kjøpt mat, og at overtidsarbeidet gjør at du er borte hjemmefra i mer enn 12 timer den dagen godtgjørelsen ble betalt.

5. Gebyrer og gebyrer
Også når det gjelder gebyrer har skattemyndighetene valgt å legge Orwells tanker til grunn.

Hovedregelen er at alle omkostninger og gebyrer til en låntaker kan trekkes fra på skatten.

Men også her er noen gebyrer mer gebyrer enn andre.

Eller mindre i dette tilfellet.

Inkassogebyr og omkostninger i forbindelse med inkasso regnes av en eller annen grunn ikke som rentekostnader og derfor ikke fradragsberettiget.

Disse og alle andre fradrag kan du finne på www.skatteetaten.no

Ny tjeneste: Minstrøm finner den beste strømleverandøren for deg

Kommentarer til denne saken