*Nettavisen* Nyheter.

Dette visste du trolig ikke om dronning Elizabeth

I 1993 besøkte dronning Elizabeth Army Rifle Association. Der fikk hun skyte med en standard SA80 rifle. Foto: Tim Ockenden (Ap)

Dronning Elizabeth kan skyte rifle, mekke bil og har mottatt dovendyr i gave,

09.09.15 18:16

Dronning Elizabeth i Storbritannia har i kveld regjert i hele 63 år, sju måneder og to dager og er dermed den lengst sittende britiske monarken.

Dronningen ble kronet 2. juni 1953 og det har vært lite kontroverser rundt den 89-årige dronningen.

Men det betyr ikke at det ikke finnes mange gode historier rundt dronningen.

Visste du for eksempel at det i 1960 ble foreslått å kalle opp Loch Ness-monsteret etter dronning Elizabeth, nærmere bestemt Elizabethia nessiae.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det såkalte Loch Ness monsteret fotografert i 1934. Det kom senere frem at bildet, utrolig nok, var fabrikert.


Men slottet ville ikke ha noe av det, da dronningen ikke kunne assosieres med det som kunne være en pinlig bløff.

- Hvis dyret beviselig eksisterer er jeg ikke sikker det vil være passende å oppkalle det etter hennes kongelige høyhet, siden det i så mange år har blitt kalt «Monsteret» svarte dronningens private sekretær til forslagshaveren.

Bruker ikke vekkerklokke

En dronning må ta de merkeligste utfordringer på strak arm. I 1993, da hun besøkte et jubileum hos Army Rifle association, skjøt hun et skudd med en SA 80 rifle med stort mot. (Se bildet øverst i artikkelen.)

Les også: – Avslørte attentatplaner mot dronning Elizabeth

I 1958 besøkte hun en kullgruve i Fifeshire i England og tilbrakte en halvtime nede i gruvene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dronningen besøkte en kullgruve i Fifeshire.


Dronningen bruker ikke en vanlig vekkerklokke, men hun har en personlig sekkepipespiller som får henne opp om morgenen.

Hver hverdag fra klokka 09 spilles det sekkepipe utenfor vinduet til dronningen når hun er ved Buckingham Palace, Windsor castle, Palace of Holyroodhouse eller Balmoral Castle.

Kjørte rundt med kongen av Saudi-Arabia

Som regent trenger ikke dronning Elizabeth hverken pass eller førerkort. Men hun lærte å kjøre bil allerede i 1945 da hun var med i Women’s Auxiliary Territorial Service. Der lærte hun å jobbe som mekaniker og sjåfør av militære kjøretøy.

Da avdøde kong Abdullah i Saudi-Arabia, den gang som prins, besøkte dronningen i 1998 overrasket hun ham ved å kjøre han rundt på landstedet i Balmoral.

Prinsen skal ha blitt ekstra nervøs da dronningen kjørte relativt fort på de smale skotske veiene og ba via en tolk om at dronningen skulle kjøre saktere og konsentrere seg om veien.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dronning Elizabeth har ikke førerkort, men har kjørt mye bil. Her sees hun i sin Range Rover på området til slottet på Windsor. Foto: Tim Graham (Getty Images)


Hun ble den første statslederen som sendte e-post via ARPANET i 1976.

Dronningen har eid mer en 30 hunder av rasen corgi, i tillegg til en rekke andre hunder, under sine år som regent.

Gjorde nazihilsen som liten

Av de få skandalesaker dronning Elizabeth har vært innblandet i er et gammelt filmklipp som viser Elizabeth, som da fortsatt var prinsesse, gjøre nazihilsen på plenen utenfor Balmoral-slottet på midten av 1930-tallet.

Elisabeths onkel, prins Edward, er også med på opptaket, og det samme er moren hennes og lillesøsteren Margaret. Prins Edward var en kjent nazisympatisør og omtalte ved ett tilfelle Adolf Hitler som «slett ingen dårlig fyr».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dronningen har hatt over 30 corgier i tillegg til mange andre hunder. Bildet er fra 1973. Foto: Pa (Ap)


Sporty dronning

Og hvem kan vel glemme da hun spilte sammen med Daniel Craig som James Bond under åpningsseremonien for OL i London i 2012. Craig henter dronningen på Buckingham Palace før de to tilsynelatende går inn i et helikopter sammen før de hopper ut via fallskjerm.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dronningen debuterte som skulespiller i 2012 i forbindelse med en film som ble vist under åpningsseremonien under OL i LOndon i 2012. I klippet blir hun hentet at Daniel Craig som James Bond. Foto: - (Afp)

Se videoklippet her:

Som dronning har Elizabeth mottatt en rekke merkelige gaver:

Flere dyr som jaguarer, brasilianske dovendyr og to bevere fra Canada. Noen av dyrene har blitt plassert i London Zoo.

Men også ananas, egg, sneglehus, trær og sju kilo reker har blitt gitt til 89-åringen i løpet av hennes 63 år på tronen.

Eier delfiner og hval

Dronningen har to bursdager. Hun er født 21. april, mens hennes offisielle fødselsdag feires en lørdag i juni. Hovedårsaken til dette er at den opprinnelige fødselsdagen ikke er om sommeren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I dette bildet fra 1985 salutterer dronningen vaktene under en seremoni.


Alle umerkede svaner i åpent vann eies i teorien av dronningen. Men i praksis gjelder dette bare visse områder av Themsen og området rundt.

Hun eier også en del «royale fisk» ifølge en lov fra 1324. Fanges stør, delfiner, hval eller niser innenfor en radius på rundt 5 km fra Storbritannias kyst hører de til monarken. Støren selges på vanlig måte, men det er vanlig å vise en form for gest overfor dronningen.

Må betale snøball i skatt

Dronningen har også rett til å sparke den australske regjeringen. I 1975 sparket dronningens representant i Australia den sittende statsministeren etter at myndighetene la ned arbeidet. Den nye statsministeren sparket resten av regjeringen og det ble utlyst nyvalg i landet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dronning Elizabeth er nå den lengst sittende monarken i Storbritannia. Foto: Mary Mccartney (Ap)


Blant de mer bisarre rettighetene regenten i Storbritannia har kan følgende nevnes:

Blant adelen må markien (adelig tittel) av Ailesburysom eier skogen i Savernake må blåse i et jakthorn skulle monarken bevege seg gjennom skogen. Sist det skjedde var i 1943.

Enkelte tomteeiere må også betale skatt til dronningen på svært spesielle måter.

Eieren av slottet Sauchlemuir må sette ut tre glass portvin på nyttårsaften for bestemoren til James IV som var konge frem til 1513.

Eieren av området Fowlis må på oppfordring levere en snøball midt på sommeren. Hvilke størrelse sier regelen ingenting om.

Klikk på bildet for å forstørre.

Deng gang da. Kongefamilien  i 1984 med dronningmoren, dronning Elizabeth, prins William, prins harry, prinsesse Diana og prins Charles. Foto: Pa (Ap)


Klikk på bildet for å forstørre.

Bildet er tatt i 1966 da dronningen feiret sin 40-årsdag i House of Lords i parlamentet. Foto: Pa (Ap)


Dronningen tar toget fra Kings Cross i London.


Klikk på bildet for å forstørre.

Dronningen er glad i å fotografere. BIldet er fra 1982. Foto: Ron Bell (Pa Photos)

Klikk på bildet for å forstørre.

Da dronningen besøkte flimsettet til serien «Game of Thrones» valgte hu å takke nei til å sitte på den ikoniske jerntronen.Årsaken er at hun ikke har lov til å sitte på en utenlandsk trone. Foto: Handout


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag