LES MER OM DYR

Et britisk forskningsprosjekt har vist at hester har et mer komplekst samhandlingsmønster enn man har trodd tidligere. Forskerne påviste at hestene knytter bestemte stemmer til bestemte hester, skriver Telegraph.

Evnen til å knytte stemme til ansikt har tidligere i stor grad blitt antatt å være unik for mennesker.

Les også: Snakk med hesten, forstå deg selv

Reagerte
I prosjektet spilte forskerne inn ulike hestelyder og spilte de av for hestene. Samtidig stod helt andre hester foran dem. Dermed ble hestene overrasket og usikre.

- Hestene responderte raskere og så opp mye lenger når vrinskingen ikke tilsvarte med hesten som sto foran dem. Dette indikerer at denne feilkombinasjonen strider imot deres forventninger, sier Karen McComb, fra University of Sussex i Brighton, i forskningsutgivelsen Journal of Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kommuniserer med stemmen
Fabio Manzetti driver rideopplæring, selvutviklingskurs og lederutvikling på Nesodden utenfor Oslo. Han er enig i at hester kommuniserer med stemmen også.

- Jeg tror hester kommuniserer mer enn man tror. Det er nok også en del vi ikke vet om toneleiet til hesten, sier Manzetti til Dittdyr.no

Roller
Han tror lydene som hestene uttrykker er knyttet til bestemte roller i flokken.

- For eksempel kan det være spesielle toner som brukes av hingst, hoppe og føll, også i forhold til hvor dominante de er. Da er det ikke så rart om de reagerer når de hører lyden av en bestemt hest, men så står det en helt annen hest foran den, kanskje med en helt annen rolle, kjønn eller betydning i flokken, sier Fabio Manzetti.

Les mer fra Dittdyr.no:

Redd slanger? Hit bør du ikke dra

Nyttårsmareritt

For et hundeliv!

Ikke bare mennesker
Forskningen bekrefter at det ikke bare er mennesker som kan knytte stemmer til ansikt.

- Dette er den første klare empiriske demonstrasjonen på dyr er kapable til å gjenkjenne hverandre med flere midler, i en prosess for å identifisere individer i egen art, sier Karen McComb.

Det var til sammen 24 hester i prosjektet. Tidligere studier har vist at dyr kan skille mellom individer basert på fargegjenkjenning, men forskning på stemmegjenkjenning er begrenset, skriver Telegraph.