RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette værsystemet ødelegger helgen din

KOMMER HIT: Dette værsystemet kommer fra Norsjøen og skaper regn og gråvær i Sør-Norge i helgen. I Nord-Norge ligger det allerede et lavtrykk godt plassert over Norskehavet. Bildet viser prognosen for søndag.
KOMMER HIT: Dette værsystemet kommer fra Norsjøen og skaper regn og gråvær i Sør-Norge i helgen. I Nord-Norge ligger det allerede et lavtrykk godt plassert over Norskehavet. Bildet viser prognosen for søndag. Foto: Meteorologisk institutt
Nå kommer det innover Norge.

Godværet som nå ligger over Øst-Norge ser ut til å bli kortvarig. Allerede lørdag går temperaturen ned.

Da kommer et værsystem fra Nordsjøen og Skagerak kommer innover Sør-Norge. I Nord-Norge ligger det allerede et lavtrykk godt plassert over Norskehavet. Og der ser det ut til å ville bli en stund.

Det vekslende været vil også fortsette inn i neste uke. 

Nyt fredagsværet

- Fredag er det stort sett pent vær over hele Østlandet. Temperaturene blir ganske gode. For de sørlige delene av Østlandet blir det mellom 20 og 24 grader, og en 10-12 grader i fjellet. Men så går temperaturen ned, sier Nina Larsgård, statsmeteorolog ved Meteorologisk Institutt til Nettavisen.

Bor du på Østlandet må du derfor belage deg på skyet vær lørdag og søndag. Lørdag blir det oppholdsvær, med unntak av Telemark og Agder. Men lørdag kveld og søndag ser det ut til at bygene vil bre seg over resten av området. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

REGNBYGER: Slik beveger værsystemet seg innover Norge. Bildet viser været på søndag.

Lørdag best i vest

Også på Vestlandet ser sommerværet ut til å utebli. 

- Lørdagen blir den beste dagen denne helgen. Da blir det minst nedbør, men denne helgen blir det ikke så bra noen av dagene, sier Steinar Skare, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.

Fredag kommer det noen regnbyger nord for Sognefjorden, og til dels pent vær sør for Boknafjorden i Rogaland. Nord for Stadt meldes det om temperaturer fra åtte til tolv grader, regn og regnbyger, og sterk kuling på kysten. Men heldigvis minker vinden fredag kveld. Lørdagen blir derimot litt bedre, med temperaturer mellom 8 til 17 grader. 

- Det blir litt regn tidlig på dagen, men så blir det oppholdsvær og en god del sol, sier Steinar Skare, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.

Søndagen byr på lavere temperaturer. Da blåser det opp til liten kuling på kysten, og det blir perioder med både regn og sol. 

Tilbake til høsten

I Nord-Norge melder statsmeteorolog Håvard Thorset rett og slett om «høstvær».

- Det blir litt høstvær her, ganske grått og kaldt. Fredag blir det regnbyger og kanskje et gløtt av sol utover dagen en del steder. Lørdag og søndag blir det flere regnbyger igjen, og generelt ganske vått og grått, sier Thorset, og legger til at temperaturene neppe kommer over 10 grader. 

Unntaket er Finnmarksvidda og Øst-Finnmark som får mye oppholdsvær både lørdag og søndag. 

Vekslende også neste uke

Neste ukes vær vil fortsatt være ustabilt.

- Mandag ser det ut til å bli brukbart på Østlandet, men i resten av landet blir det perioder med regnbyger og pålandsvind. Tirsdag kommer et høytrykk som ligger over de britiske øyer som drar seg nordover, og dette gir bedre vær i Sør-Norge, forklarer statsmeteorolog Espen Biseth Granan.

Men høytrykket blir ikke lenge. Allerede onsdag drar det seg sørover og gir plass til et nytt lavtrykk.

- Så det blir ikke noe vedvarende høytrykk og sommervær, sier Biseth Granan.

Aldri målt høyere UV-nivå

Selv om det er lite behov for solkrem i lavlandet, må du derimot passe deg om du skal til fjells. Statens Strålevern har aldri målt høyere nivå av UV-stråling enn nå. I går var nivået på 10,1, som defineres som svært sterkt, på grensen til «ekstremt».

Grunnen er at snøen i fjellet reflekterer solstrålene. Noe som gjør at UV-strålingen øker en halv gang. Forsker ved Statens Strålevern, Bjørn Johnsen, oppfordrer derfor folk til å bruke solkrem med høy solfaktor og smøre seg ofte.

- Det vil sannsynligvis fortsette, for det er fortsatt mye snø i fjellet. Men det er ikke bare i fjellet man vil få disse høye verdiene, for snøen sprer UV-strålene over et større område. Lenger ned i dalbunnen, et par kilometer unna, vil det sannsynligvis også være forhøyet UV-stråling. Da blir man lett brendt på et kvarter, sier Bjørn Johnsen, forsker ved Statens Strålevern, til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere