RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Døgnrytmen kan påvirke vekten

Foto: Crestock (Crestock)
Nattmaten er verre enn du tror.

(SIDE2): - Hvordan og hvorfor en person legger på seg er vanskelig å gi et konkret svar på, men det er sikkert at det ikke kun handler om kalorier inn og kalorier ut. Vi tror noen faktorer handler om døgnrytmen. Bedre timing av måltider, noe som vil si endring av atferd, kan være et viktig element i den stadig økende forekomsten av overvekt, sier professor i nevrobiologi og fysiologi Fred Turek.

Han er en av forskerne bak en studie fra Northwestern University som hevder de har funnet de første bevisene på at tidspunkt for matinntak og økt vekt har en sammenheng.

De mener at å spise på natten, når kroppen normalt sett vil sove, påvirker vektøkningen.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Nattarbeidere ofte tykke
Et av funnene i studien peker på at skiftarbeidere ofte er overvektige. Derfor ønsket forskerne å finne ut om det ligger noe i deres overvekt, sammenlignet med såkalte åtte til fire-arbeidere.

- Deres tidsplan tvinger dem til å spise på tider som er i konflikt med kroppens naturlige døgnrytme. Det fikk oss til å tenke at disse personen spiser på feil tid av døgnet, og kanskje det kan føre til vektøkning, sier medforsker Deanna M. Arble.

Forskerne mener at funnene i deres studie viser at ved å endre tidspunkt for når man spiser, kan i stor grad påvirke vekten. Deres test på mus viste at mus som ble fôret under timene dyrene normalt sover gikk betydelig opp i vekt. Dette sammenlignet med musene som fikk mat under naturlig våkne timer. Det var ingen forskjell mellom gruppenes kaloriinntak og aktivitetsnivå.

Vår biologiske klokke, eller biologiske tidssystem, styrer våre daglige sykluser med matinntak, aktivitet og søv, med hensyn til mørkere og lysere perioder. Nyere studier har vist at kroppens indre klokke også regulerer energibruk, noe som kan bety at tidspunktet for når man spiser kan spille inn på balansen mellom kaloriinntak og forbruk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere