Friske meninger

Digital vår-rengjøring på Facebook gjør SoMe-livet bedre for barna

Rune Paulseth.

Rune Paulseth. Foto: Facebook.

Livene våre består av både offentlige og private rom. Noe ønsker vi å dele med mange, mens andre ting er det best og tryggest å dele med noen få.

Av Rune Paulseth, Norges-sjef i Facebook

Facebook og Instagram er i utgangspunktet offentlige rom, men det er gode muligheter for å styre hvem som ser det man deler.

Når det kommer til våre barn, er det god grunn til å være ekstra varsom.

Nettopp derfor er mindreårige på Facebook beskyttet av de mest restriktive personvernsinnstillingene som standard, så lenge de er under 18 år.

Vi begrenser for eksempel muligheten for at andre kan se, eller søke opp, spesifikke opplysninger som tenåringer har delt – som hjemby og fødselsdag – samtidig som unge under 18 ikke har mulighet til å dele innhold med et offentlig publikum utover venner og familie.

Jeg er enig med de mange som mener at vi skal ha våre barns interesser i tankene når vi deler bilder av dem – uansett om vi gjør det over bordet i et middagsselskap, eller med en bredere krets av venner på sosiale medier.

Det er ikke nok at barn og unge møtes med et ekstra lag beskyttelse på sosiale medier.

Som foreldre er det også viktig at vi viser ansvarlighet, og tar et par forholdsregler. Se gjerne på det som en digital vår-rengjøring:

1). Gå gjennom personvernsinnstillingene dine, så innleggene dine i utgangspunktet kun er synlig for vennene dine. Når du gjør det, kan du også endre innstillingene for alle tidligere innlegg, så ingenting av det du tidligere har delt er synlig for andre enn folk du kjenner. Det tar tre minutter, og gir en god grunnleggende beskyttelse av ditt (og dine barns) privatliv på Facebook.

2). Ta et kritisk blikk på vennelisten din, og fjern de du faktisk ikke kjenner. Mange nordmenn kom på Facebook den gang det var gøy i seg selv å ha mange venner, og altfor få har ryddet opp siden da. Facebook gjør mye for å rydde opp i falske profiler, men ekte mennesker kan også ha onde baktanker, og det er kun oss selv som kan vurdere hvem vi stoler på – for eksempel hvem som skal vite at vi har reist på ferie.

3). Vær sikker på at barna dine har skrevet inn sin riktige alder på Facebook. De skal ikke være på hverken Facebook eller Instagram før de har fylt 13 år. Hvis de gjør seg eldre enn de egentlig er, virker ikke de beskyttende tiltakene våre. På Facebooks foreldreportal kan du ellers finne flere verktøy og tips til å sikre barna dine online.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.