Digitalt bakkenett på billigsalg

Beregninger Telenor la frem for Stortinget i dag viser at utbygging av det digitale bakkenettet for TV i Norge vil bli langt billigere enn tidligere antatt.

20.06.08 11:02

Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomiteen hadde åpne høringer om det digitale bakkenettet for TV i Norge mandag.

Tall som Telenor la frem under den åpne komitéhøringen viser at utbyggingen vil bli billigere enn antatt.

Til nå er investeringene i det digitale nettet beregnet til 1,4 milliarder kroner. På grunn av at man har valgt å bygge ut med to signalpakker i stedet for de opprinnelige tre, raskere analog slukking, samt reduserte utstyrpriser og en bedre utnyttelse av eksisterende infrastruktur, er investeringskostnadene beregnet til i størrelsesorden 750 millioner kroner, heter det i en pressemelding fra Telenor.

Den tredje signalpakken vil settes i drift når det analoge nettet slukkes om rundt fire år og vil koste ytterligere 200 millioner kroner.

Ifølge Nils-Jørgen Felldal, som leder Telenor-selskapet Norkring, vil en videre satsing på det analoge TV-nettet bli langt dyrere.

- Det analoge nettet er nå gammelt og trenger omfattende vedlikehold og investeringer om det skal kunne fungere tilfredsstillende de neste 15 årene, sier han.

Ifølge Norkrings beregninger vil en fortsatt drift av det analoge nettet i 15 år kreve en investering på omlag 1,2 milliarder kroner i perioden. Investeringene vil innebære nytt utstyr som for eksempel sendere og antenner som skal erstatte utrangert utstyr. I tillegg kommer vanlige drifts- og vedlikeholdskostnader.

Dersom Telenor-selskapet Norkring blir valgt som utbygger og nettoperatør av det digitale bakkenett for fjernsyn, vil Norkring stå for investeringene. Om partene kommer til enighet, vil Norsk Televisjon (NTV) leie kapasitet i nettet som dekker investeringskostnader og drift. Når investeringene i det digitale nettet er blitt vesentlig redusert, vil også NTVs leieutgifter reduseres vesentlig, viser beregningene fra Telenor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.