*Nettavisen* Nyheter.

Digitalt bakkenett på PC-en

Med rett utstyr kan du allerede nå se tv på Norges nye digitale bakkenett, selv om det ennå ikke er lansert.

08.03.07 13:38

- Jeg tror neppe det blir gull på dere i dag, sier svensken Jan Malmborg til Teknofil.

Vi står utenfor Colosseum kino i Oslo. Kinoen har Nordens største lerret. På Malmborgs bærbare PC med betraktelig mindre skjerm, ser vi innspurten til ski-VM fra Sapporo.

Ski-VM på direkten
TV-signalet kommer fra det norske digitale bakkenettet.

Det formidles til PC-en via en mikroskopisk antenne som Jan Malmborg holder i hånden, og en USB-plugg som han har stukket inn i den bærbare PC-en sin.

USB-plugg med TV-mottaker
USB-pluggen heter Hauppauge WinTV Nova T-stick. Hauppauge uttales håphog.

Klikk på bildet for å forstørre.

Malmborg er sjef for Hauppauges Nord-Europa-kontor i Stockholm. Han er i Oslo for å presentere sine TV-løsninger for blant annet Microsoft og NTV Pluss (Norges Televisjon).

Prøvesending fra NTV
WinTV Nova T-stick, som koster 550 kr, fins nå i norske butikker. I Sverige har den vært i salg i flere måneder. Der mottar den svenske bakkenettsendinger med glans.

I Sverige komprimeres signalene i bakkenettet med MPEG-2-teknologi. Det samme gjør de tekniske prøvesendingene fra Norges Televisjon (NTV) i dag, men det er ikke lenge før de går over til MPEG-4-formatet. Det er MPEG2-signal vi mottar ved Colosseum kino.

Les også:

Fra MPEG-2 til MPEG-4
Snart går prøvesendingene over til MPEG-4, og ifølge ryktene vil det skje i begynnelsen av mars.

Mens de fleste land som har digitale bakkenettsendinger i dag bruker teknologien MPEG-2, hopper det norske bakkenettet rett på den mer effektive teknologien MPEG-4 når nettet åpnes.

MPEG-2-dekodere kan ikke motta MPEG-4, men Hauppauge WinTV Nova T-stick håndterer derimot både MPEG-2 og MPEG-4.

- Overbevist om at den vil fungere
Hauppauge WinTV Nova T-stick håndterer både MPEG-2 og MPEG-4. Den er en av de aller første MPEG4-dekoderne på det norske marked.

- Vi har testet den i Frankrike som bruker omtrent samme bakkenettsteknologi som Norge. Der fungerer den perfekt. Jeg er overbevist om at den også vil fungere i Norge, sier Jan Malmborg til Teknofil.

Krever ikke Media Center
WinTV Nova T-stick plugges til PC-ens USB-kontakt, og til en mikroskopisk "svenskeantenne" som følger med (eller en større antenne).

Den fungerer best i litt kraftige PC-er med Windows XP eller Windows Vista. Windows Media Center er derimot ikke nødvendig.

Personlig videoopptaker
Programvaren som følger med, får den til å fungere som en personlig videoopptaker:

Du kan se TV, ta pause i direktesendte programmer, forhåndsbestille opptak, lagre opptak på harddisken, og bruke den elektroniske programguiden med 7-dagers kanaloversikt.

Når det digitale bakkenettet åpner i september, vil NRKs sendinger fortsatt være tilgjengelig for alle. Krypterte kanaler vil derimot kreve en spesiell løsning med programkort og abonnement.

Denne saken er hentet fra Teknofil.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.