AKER BRYGGE: Johan Golden er garantert ikke alene om tanken "herregud, dette kunne jeg gjort bedre sjæl!" Og "hvor jævlig vanskelig kan det være da?" (Å stable et ordentlig fotballandslag på beina, for eksempel).

Skvatt hakke gærne

Frem til jul lever Johan Golden diktatordrømmen fra Latters hovedscene, godt inspirert av usedvanlig fargerike forgjengere.

– Ingen tvil om at det er nok av skvatt hakke gærne eneherskere å skjele til. Men gjennom særdeles interessant research viser det seg faktisk at de fleste diktatorene i utgangspunktet hadde folkets interesse i fokus. Det varte bare ikke særlig lenge.

Golden har mesket seg med diktatormat et års tid, og det er nok av galskap å ta tak i. Det tok for eksempel godt av for Mao etter hvert.

– Han ville på et tidspunkt bli kvitt Kinas fugler, de spiste av avlingene. Én milliard kinesere gjorde selvsagt jobben sin, men da fuglene var ute av verden måtte godeste Tse-tung innse at det nok ikke hadde vært noe sjakktrekk, det med fuglene. Insektene tok nemlig over for fuglene.

Golden humrer.

– Da ringte Mao sin gode diktatorvenn Fidel på Cuba og ba om fugler. Der møtte han selvsagt full forståelse, og fattige Cuba fanget inn og skipet ut fuggel og egg til Kina.

SJEKK HVA ARE KALVØ BEDRIVER PÅ DET NORSKE TEATRET

Diktatorprat

Andre oppsiktsvekkende diktatorhistorier står selvsagt blant andre Papa Doc, Amin, Gaddafi og Hitler for. Litt av en gjeng.

– Jeg har funnet ut hva praten må ha gått i rundt diktatorbordet, sier Golden fornøyd.

– Homohets tidlig og seint, pluss utveksling av skjønnhets- og velværetips, for snakk om forfengelig yrkesgruppe!

Zlatan norsk

Det er utvilsomt nok av ting man gjerne skulle sett gjennomført nå her hjemme også, og heldigvis har – eller er – Golden fasiten.

– Utrolig mye tid og penger blir spart når man kan drite i forslag og uendelige diskusjoner frem og tilbake og bare gjennomføre.

Golden har blant annet en lovende dobbeltløsning på problemene rundt innvandring og et fotballandslag som suger.

– Jeg bytter ut spørsmålet om hvor folk kommer fra med om de er gode i fotball. Zlatan hadde selvsagt vært norsk hvis vi hadde gjort det sånn. Nå ligger landslagets skjebne i hendene på en stakkars ungdomsskolegutt. Makan!

Da er det er neppe godt diktatornytt det Divisjonsforeningen lufter i Aftenposten 14. november: Færre utlendinger vil gjøre norsk fotball bedre ...

MØT DAMER MED MOT I BRØSTA

Politiker Golden

Eldrebølgen og alle våre dumme elever – Pisa målingen, ja – skal raskt fikses under Goldens diktatur. Det skal selvsagt det trøblete landbruket også.

– Slik jeg har oppfattet det ville det vært billigere å bare dele ut subsidier til bønda. På tide å tenke ut av boksen her, ja.

Golden sukker tungt og mimrer litt over egen politisk karriere.

– Politikere er så like! Høyre- eller venstrestyrt, det er ikke store forskjellen.

Mannen stilte selv til valg med partiet Det politiske Parti (DPP) ved stortingsvalget i 2001.

– Vi var med på søylen valgnatten, fikk én prosent av stemmene og flere stemmer enn Bastesen. Han kom inn, ikke vi. Da mistet jeg for alvor trua på norsk demokrati. Men det hadde selvsagt vært en personlig tragedie om jeg hadde kommet inn, med møteplikt og greier. Lite imponerende, forresten, at de folkevalgte tar så lett på den plikten.

Litt undertrykkelse

Diktator Golden vil, i tillegg til raskt å bygge trippelspor til jernbanen og to fotballhaller til Vålerenga, sørge for en dose undertrykkelse.

– Kulturlivet skal forbedres, og vi vet fra sammenliknbare diktaturer at moderat sult og undertrykkelse frembringer kreativitet og skapervilje. De beste idrettsutøverne kommer fra tøffe kår, og tenk hva for eksempel en presset og sulten Knausgård kunne brukt sitt eminente skrivetalent til, i stedet for å kaste det bort på trivielle livsanskuelser.

Johan Golden trekker pusten og kommer med en skremmende forlokkende tanke:

– I gamle Hellas – demokratiets vugge – kjørt de perioder med diktatur innimellom lange perioder med demokrati. I diktaturperiodene fikk de gjort en masse, før folk, styre og stell kunne synke tilbake i diskusjoner, meningsutvekslinger og total beslutningsvegring i flere tiår før neste diktatur-økt. Genialt!

Diktator har premiere på Latter 19. november og går frem til jul. Og om noen lurer: Jepp, det er møteplikt.