Gå til sidens hovedinnhold

Din guide til ren, miljøvennlig mat

Sjekk hva du bør se etter om du vil spise ren, sunn og miljøvennlig mat.

(SIDE2): Norma Lehmeier Hartie har skrevet boka «Harmonious Environment: Beautify, Detoxify and Energize Your Life, Your Home and Your Planet.» og er hennes guide til hvordan du kan være bevisst i dine valg.

ORGANISK MAT:
Du har kanskje hørt organisk mat hundre ganger, men er kanskje ikke helt sikker på hva det er likevel.

Organisk jordbruk unngår å bruke det meste av kunstige midler, som syntetiske sprøytemidler og gjødsel. De bruker heller ikke animalske biprodukter, antibiotika og kloakkslam.

Men vær obs på merkingen: Ved «100 prosent organisk» menes det at alle ingrediensene er organiske. «Organisk» sikrer deg at 95 prosent av ingrediensene er organiske, står det «laget med organiske ingredienser» sikrer det deg at 70 prosent av innholdet er organisk.

MAT UTEN GENMANIPULERING
Genetisk manipulering tillater forskere å lage planter (korn, soya, bønner), dyr (kloning) og mikroorganismer. Organisk mat er ikke manipulert.

SPAR HAVET-FISK
Fisken du spiser kan ha innvirkning på livet i havet. A spise «spar havet-fisk» betyr å spise fisk som ikke nærmer seg å bli utryddet. Når det blir lite av en spesiell fisk så kan det ødelegge livet i havet, både fiskens byttedyr og rovdyr.

Her er noen fisketyper du kan spise med god samvittighet: Laks, steinbit, mahi-mahi, kveite, havabbor.

RETTFERDIG HANDEL
Mat som er merket med Fair trade (FTF) garanterer deg at både bønder og arbeidere får en rettferdig pengesum for sine varer og at de jobber under helsemessig gode forhold. Nå fins det flest fairtrade-produkter innenfor kaffe, te, sukker, ris og frukt. Men også noe

MINST MULIG EMBALLASJE
Tenk miljøvennlig og kjøp mat uten for mye emballasje.

Bare i USA kastes 200 millioner tonn emballasje hver dag. Her er tipsene:

- Kjøp mat på marked eller torg hvor du kan ta med deg din egen pose.

- Prøv å ikke bruke for mye aluminiumsfolie og plastposer. Bruk heller glass eller keramikkbokser med lokk.

- Vask og gjenbruk plastposer med lukkesystem for eksempel.

KJØP LOKAL MAT
Hvorfor bør du kjøpe mat som er produsert i nærheten av der du bor? Tenk hvor mye eksosutslipp og bensin du sparer miljøet for. Dessuten jo nærmere du er matkilden jo større sjanse for at maten er naturlig og smaker bedre.

SPRØYTEMIDDEL-RESISTENT MAT
Hvis du vil være helt sikker på å ikke få i deg sprøytemidler bør du spise mat som helt naturlig beskytter deg. Som for eksempel bananer som har tykt skall eller avocado, løk, druer, plommer, vannmelon og brokkoli.

(Kilde: Ivillage.com)

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene