Svarte studenter ved det prestisjetunge Yale-Universitetet har lansert en blogg som er dedikert til deres «ufødte sønner». Bloggen ble opprettet som et tilsvar på at to separate storjuryer i USA nylig besluttet ikke å tiltale polititjenestemenn som har drept uvæpnede, svarte menn.

Foreningen for Svarte Menn ved Yale College (BMU) har opprettet en blogg på Tumblr om «hva det betyr å være svarte menn i USA». I bloggen oppfordrer foreningens medlemmer sine potensielle, framtidige barn om «å omfavne sin identitet», «følge sine drømmer» og «ikke la farge være et hinder».

Kampanjen kom i stand etter de enorme protestene over hele USA mot det som mange mener er brutal politivold rettet mot den afroamerikanske befolkningen.

- Det er klart det er jevnt over veldig mye diskriminering, særlig fra politikorpset, sier professor emeritus i nordamerikanske studier ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, til Nettavisen.

I forrige måned var det en storjury som ikke ville tiltale politimann Darren Wilson for å ha skutt og drept den 18 år gamle afroamerikaneren Michael Brown i Ferguson, Missouri i sommer.

Solgte sigaretter
Onsdag var det enda en storjury som besluttet ikke å tiltale en politimann for drap på en svart mann, etter at politimann Daniel Pantaleo tok kvelertak på Eric Garner (43) på Staten Island i New York. Det til tross for at obduksjonsrapporten konkluderer med at dødsfallet var et drap, og at politiet i New York forbyr bruken av kvelertak fordi det er farlig

USAs justisminister Eric Holder har varslet en granskning av saken.

- Det er et misforhold mellom forseelse eller forbrytelse og reaksjonen fra politiets side. Denne fyren fra Staten Island (Eric Garner red.anm.) solgte jo sigaretter ulovlig, ikke akkurat noe livstruende. Det er langt derfra til å drepe noen, sier Moen.

- Dette kvelertaket har vært forbudt siden 1993, men brukes likevel. Under høringen sa politimannen at dette var noe han hadde lært i akademiet. Og han hadde vært i tjeneste i ni år, sier professoren.

- Din hudfarge er ingen dødsstraff
På bloggen til Yale-foreningen presenterer de et åpent brev hvor de uttrykker sympati for foreldrene til drepte Michel Brown i Ferguson.

«Når vi tenker over hva det betyr å være svarte menn i USA, innser vi at vi alle er Michael, vi er alle sønner, og selv om historiene våre vil variere, vet vi at skjebnen til sønnen deres kan også bli skjebnen til våre sønner,» lyder brevet.

I tillegg har foreningen postet bilder hvor de holder hver sin plakat med individuelle budskap.

«Til min ufødte sønn. Din hudfarge er ingen dødsstraff,» lyder et budskap.

«Til min ufødte sønn. Ikke la noen fortelle deg hvem du er, men vær oppmerksom på hvordan de iakttar deg,» lyder et annet budskap.

- Stanset dobbelt så ofte som hvite
Moen sier det finnes mange eksempler på rasisme i det amerikanske politivesenet, og trekker fram en rapport som ett eksempel.

- Jeg har jobbet med forholdet mellom mainstream og minoriteter i nærmere 50 år. Det er veldig mye institusjonalisert rasisme i USA. Det er hundrevis av eksempler, blant annet fra en undersøkelse utført av delstatsjustisministeren i Missouri tidligere i år, sier Moen.

- Denne rapporten fra delstatsjustisministeren viser at svarte (bilister) ble stoppet nesten dobbelt så ofte som hvite. Dette gjaldt mistanke om narkotika. Likevel var det dobbelt så mange beslag hos hvite enn hos svarte, sier han.