RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Din lille storbyguide

Sist oppdatert:
Skal du til en storby i sommer? Sjekk vår lille storbyguide her med tipsene du trenger.

Storbyferie er noe av det mest populære vi nordmenn kan gjøre. Vi har samlet noen inside-tips til storbyer verden rundt.

Generelt

1. Ring alltid hotellet først og spør om rommet. Sjekk om rommet vender inn mot bakgård eller ut mot veien, om frokost er inkludert, hva som finnes av oppgraderinger m.v. Er du heldig kan du ende opp med en bedre opplevelse enn du hadde forventet. I tillegg - hvis du har snakket med den som mottar deg i resepsjonen på forhånd er det aldri noe negativt.

2. Vær ute i god tid både hjem og tilbake. Reiser du til en storby om sommeren bør du planlegge god nok tid til å komme deg til flyplassen, og inn på flyet. Du vet aldri hvor mange mennesker som skal ut og fly.

3. Ha med deg et kredittkort i reserve som du legger igjen på rommet, hvis du har. Det kan være lang vei hjem hvis du plutselig ikke har mer penger på konto.

London
London er et yndet feriemål for nordmenn flest, men vi betaler også for mye når vi drar dit. For det første bruker for mange av oss reiseoperatører som verken har de beste hotellene eller de billigste flyene. Slik sparer du mest penger på å dra til London:

1. Sjekk Norwegian eller Ryanair for billige billetter. Det kan lønne seg å reise sent fredag og tidlig søndag, men det blir en kort helg om du gjør det....

2. Sjekk Londontown.com for billig hotell. Det beste tipset er å søke etter hoteller i business-distriktene i helger. Da er de ofte svært billige. Nettsiden har også ofte "uspesifisert hotell" - men du bestemmer antall stjerner. Stort sett er dette store, dyre, hotell som har hotellrom til overs. For å finne ut hvilket hotell det er klipper du ut beskrivelsesteksten på Londontown (velg more info om hotellet), lim denne inni Google og søk. Da kommer nesten alltid hotellnavnet opp.

3. Bestill transfer til og fra flyplassen hvis du lander på Stansted. Denne flyplassen er et stykke unna og har du fått tak i billige billetter er det også sannsynlig at du drar på litt vanskelige tider. Løsningen er å bestille en privat-taxi til og fra flyplassen. Er du over to er det stort sett billigere enn toget (det kan til og med være billigere for to hvis du også må ta t-banen eller taxi etter at du har tatt toget). I tillegg kjører de deg direkte til hotellet, og henter deg på hotellet igjen. Hvis ikke det er nok så tenk på hvor kult det er når det står en mann i dress med ditt etternavn på et skilt... det skjer ikke bare i film. Transfer kan du bestille

Se også: www.dinlondonguide.no

Paris
Paris er et vakkert sted, både for romantikere og de som liker å oppleve god matkultur. I Paris er det mange bydeler, og valg av bydel bestemmer mye.

1. Skal du reise som et par, uten barn, så vil vi anbefale Montmartre. Greit nok, nedi gata finner du mange pornosjapper og dets like - men du vil også finne hoteller som ikke koster skjorta, nydelige små kafeer og en relativt god sentral plassering i forhold til shopping (du kan gå i nedoverbakke til shoppingen, og ta taxi hjem). (PS! Ikke spis maten din på kafeen fra Amelie-filmen, dyrt og ikke spesielt bra. Nøy deg med en kaffe...) Se vår guide til Montmartre her.

2. Vær bestemt på hvor du skal når du tar taxi, og ha det gjerne skrevet ned på en lapp. Paris er kaos når det gjelder trafikk, og du bør være god i fransk om du skal forklare deg fram. Ta heller t-banen hvis du er usikker. Da har du råd til å bomme et par ganger.

3. Når du bestiller mat så sjekk at tilbehøret er med. Mange steder får du kun biff hvis du bestiller biff. Poteter, saus og annet kommer i tillegg.

4. Hvis du lander på CDG (hovedflyplassen i Paris) og skal til ditt hotell så gjør følgende: Finn hotellet på et kart før du drar (eksempelvis Google Maps), ha et kart over metroen klart (www.ratp.fr ), ta Air France-bussen (den er best) til sentrum. Så kan du gå over på t-banen, eventuelt en taxi.

Barcelona
Barcelona er ikke bare en sang med Freddie Mercury, det er også et yndet sted for nordmenn.

1. Det er mer kriminalitet i Barcelona enn i de fleste byene på denne listen. Så noen tips angående akkurat det kan være greit: En dørstopper gir deg ekstra sikkerthet (billig og enkelt), et pengebelte kan være greit (selv om vi alle vet at det ser helt forferdelig ut) og så kanskje bør du ta med deg reservetelefonen.

2. Lær deg de viktigste ordene på spansk: por favor (for å få oppmerksomhet), senor (når du snakker til menn) og senora/senorita når du snakker til kvinner (tips: for å sjekke hvilken kvinnelig tilsnakkingsform du skal bruke se på hendene hennes). Se flere her.

3. Spør på hotellet om de kan hjelpe deg med restaurant eller pub/bar, spesielt hvis du bor på et relativt godt hotell. Det finnes svært mange dyre og dårlige steder i Barcelona, som i alle storbyer, men fordi det er få nordmenn som er gode i spansk kan det være lettere å bli lurt.

4. Skaff deg et ordentlig godt kart, og finn ut hvilke deler av byen du bør unngå. Det er vel verdt det. Se kart her.

Les vår guide til Barcelona her

Roma
Roma er en vakker, vakker by - med mange italienere og mye kaos. I hvert fall trafikkmessig.

1. Ha med deg gode sko. Skikkelig gode sko. Du kommer til å gå mye. Det er så mye å se i Roma at du trenger skoene, og kjøp deg en flaske vann. Du tror kanskje det er kort fra Forum Romanum til Vatikanstaten, men det er litt lenger enn du tror. Se kart her.

2. Velg en guidet tur på Colosseum. For det første får du ofte gå forbi køen og du får masse informasjon. De ekstra pengene det koster er vel verdt det. Hvis du lurer på om du skal på Colosseum eller ikke så er vårt spørsmål tilbake: Hva med en annen by? Les mer om Colosseum her.

3. Se på prisene på alt på menyene, og ikke besøk restauranter uten priser på menyen. Velg gjerne restauranter i bakgater hvor du ser mange italienere.

4. Husk også at Pizza Grandiosa ikke er en pizza. Pizzaen i Italia er annerledes. Så det er sagt.

Sjekk også vår shoppingguide til San Francisco

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere