*Nettavisen* Nyheter.

Din mobile fremtid

Mobilens muligheter er i stadig utvikling og vi har tatt en titt inn i fremtiden

25.04.07 15:52

Stipendiat ved Institutt på Medier og Kommunikasjon ved UIO, Vilde Schanke Sundet, er for tiden i Los Angeles for å teste ut mobile tjenester for YouTube og MySpace.

Hun kan opplyse oss om den siste utviklingen på mobilmarkedet.

Forenklet versjon
- YouTube på mobilen er en forenklet versjon av YouTube på nett. Det er for eksempel mye færre videoer tilgjengelig på mobilen, og tilleggsfunksjoner som å legge igjen en kommentar eller rate videoer eksisterer ikke. Det er ikke mulig å laste opp egne videoer fra mobilen, forklarer Sundet.

Videoene lastes ikke ned, men streames direkte på mobilen fra Youtube.

Sundet derimot MySpace er langt mer utviklet som nettsamfunn når det gjelder mobile tjenester. Her kan man mulighet til å laste opp bilder og tekst, endre på profil, surfe på andres og en del annet.

- MySpace på mobil har riktignok noen begrensninger i forhold til MySpace på nett, i følge Sundet.

Ingen erstatning for data
Sundet tror ikke at mobilen vil ta over for datamaskinen foreløpig.

- Jeg ser gjerne for meg at mobilen i større grad brukes som erstatning når man ikke sitter foran datamaskinen, forklarer hun.

På samme måte som folk tar i bruk mobilen for å sjekke epost når de er på farten, tror Sundet at visse segmenter av befolkningen vil oppdatere seg på utvalgte nettsamfunn via mobilen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Norge i tet
Sundet har primært sjekket ut tjenester spesielt tilrettelagt for mobil, det var derfor USA ble målet siden YouTube og MySpace har sine tjenester her.

Norske forbrukere kan allikevel selv holde seg oppdatert på sine favorittsider. Facebook og Blink har allerede lansert en tjeneste for mobil, og andre nettsteder er tilgjengelige via mobiltelefonen med Opera som nettleser.

Gode på streaming
Når det kommer til streaming av video ligger Norge langt fremme. NRK vant nylig SurfPort Award og ble kåret til Nordens beste for sine streaming tjenester. Hos statskanalen kan du blant annet se siste nytt via en mobiltelefon med støtte for video.

I følge Andreas Munkelien, mobilutviklingsansvarlig hos NRK, er det enda radio som er det største produktet for mobilen. Han ser allikevel en utvikling hvor mange benytter NRKs videotjeneste som radio på mobilen.

- At alle skal gå rundt og titte inn i en skjerm er naivt å tro, men ved hjelp av TV-tjenesten kan de lytte til sendingen som på radio og ta opp de sendinger som er mest interessante. Disse kan de så se på senere, sier Munkelien til Teknofil.

Dette er i følge NRK bare et forvarsel på hva som kommer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mobil Harald Eia
- Nå satser NRK for fullt på nye medier, og det vil alle i Norge få glede og nytte av, sier nettsjef i NRK, Bjarne Andre Myklebust, ifølge NRK.no.

For å bevise sannheten i dette utsagnet lanserte NRK på fredag programmet Rubenmanns Blogg, Norges første TV-serie som kun kan sees via mobil. Her spiller Harald Eia spiller den nerdete bloggeren Rubenmann og seerene kan kommentere sendingene via mobilen.

Utviklingssjef hos NRK, Gunnar Garfors, ser for seg at programmet kan nå hele 5.000 mobiltittere, et foreløpig høyt tall i mobile medias verden.

- Vi ser helt klart at det her er mulig å produsere et veldig bra produkt uten altfor store midler, sier Munkelien.

Foreløpig satser de på Rubenmanns Blogg og ser an utviklingen fremover i forhold til responsen på denne.

Attraktive og enkle tjenester
Mobilen kan ennå ikke konkurrere med verken TV eller data når det gjelder billedstørrelse eller funksjon.

- Mobilen er et snedig medium, hvor jeg tror folks tålmodighet eller tekniske terskel er langt lavere enn på nett. Det betyr at tjenestene må være attraktive og enkle å bruke, avslutter Vilde Schanke Sundet.

Kommunikasjonsmessig ligger det fortsatt et stykke etter datamaskinen, men hun er spent på fremtidens utvikling.

Men om du er travelt opptatt, og allikevel ønsker å holde deg oppdatert både når det gjelder nyheter og venner mens du er på farten, så er mulighetene allerede på plass og i full fart inn i fremtiden.

Denne saken er hentet fra Teknofil.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.