*Nettavisen* Nyheter.

Din nye dagsmeny

Foto: (Foto: Thinkstock)

Basert på de nye kostrådene.

02.02.11 19:09

(SIDE2): Ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Somebody.no har satt opp forslag til hvordan du kan integrere de nye kostrådene i din hverdag i form av en dagsmeny.

Les saken: Her er de nye kostrådene

- Rådene er blitt mer konkrete med mengdeanbefaling for blant annet fullkornprodukter og fiskemiddager, men det er allikevel vanskelig for forbrukerne å skjønne hva man skal velge. Nøkkelhullssymbolet og brødskalaen er hjelpemidler myndighetene har gitt oss, men nøkkelhullsmerkingen fungerer ikke så lenge ordningen er frivillig. Synnøve Finden sin lettost er vel så bra som lettere Norvegia, men er ikke merket fordi Synnøve Finden ikke er med på ordningen, sier Andersen om de nye kostrådene.

Hun syns også at de nye rådene ikke er så veldig ulike de gamle, men at de absolutt er gjennomførbare for de fleste av oss.

- Det kan virke uoversiktlig og vanskelig å skulle oppfylle alle rådene når man ser på hele listen på en gang. Men disse anbefalingene er faktisk ikke vanskelige å følge og jeg vil oppfordre folk til å gjøre et forsøk, hevder hun.

LES OGSÅ: - Rådene gjør deg syk

Under ser du ernæringsfysiologens forslag til hva du kan spise til de ulike måltidene i løpet av en dag.

Frokost og kveldsmat:
- Velg brød og knekkebrød av groveste type. Se etter brødskalaen på brødposen, og nøkkelhullsmerket på knekkebrød.

- Velg lettmargarin og lettmajones, da spares du for mye mettet fett.

- Velg magre kjøttpålegg, og unngå for eksempel vanlig salami og andre fete typer. Igjen sparer du deg for mye av det ugunstige fettet. Se etter kalkunpålegg, magre typer av servelat, salami og lignende. Er det under 10 % fett i produktet, er det bra.

- Hvitost finnes også i en lettere utgave med mindre fett (16 % eller mindre).

- Velg gjerne fiskepålegg som makrell i tomat, fiskekaker og lignende. Pass på at det skal være minst 50 % fisk i et fiskeprodukt, mange fiskeprodukter inneholder svært lite fisk.

- Drikk vann som tørstedrikk og ellers ekstra lettmelk eller ett glass juice. Maks to glass med energirik drikke om dagen. Det er lett å drikke for mye kalorier!

- Grønnsaker hører også til på brødskiva. Tomat, agurk, paprika, løk, ruccola og andre typer salat. Alle monner drar!

- Havregrøt er en kjempefin frokost som kan være en god avveksling fra brødmat. Mye fiber og den holder deg mett lenge.

- Frokostblanding: Velg en ren kornblanding som gir mye fiber og lite sukker. Bland med litt fruktmüsli for mer smak, eller tilsett frisk frukt i biter. 4-korn fra Axa er et godt alternativ.

- Velg yoghurt naturell og tilsett heller smak fra frukt eller lettsyltetøy. Her unngår du svært mye sukker – og du kan velge selv hvilken smak du vil tilsette. Da får du også i deg frukt til fem om dagen!

LES OGSÅ: - Dette er ikke slankeråd

Lunsj:
- Spis gjerne noe annet enn brødmat, det kan være en pastasalat eller en omelett. Brødet kan fort ta opp mye plass som burde være til andre næringsstoffer som protein. Pass på at du får i deg rikelig av en proteinkilde til lunsj, for eksempel kylling, fisk eller egg.

- Hvis du spiser brødmat; pass på at brødet er grovt – og at du bruker rikelig med pålegg også her for å få tilstrekkelig med protein som metter.

- Velg gjerne fiskepålegg.

- En frukt eller to gulrøtter som avslutning på lunsjen gir rom for variasjon og en frisk avslutning.

Middag:
- Rødt kjøtt en-to dager i uka, ellers fisk og hvitt kjøtt.

- Velg alltid karbonadedeig, eller kjøttdeig av kylling og svin. Den vanlige kjøttdeigen bør unngås på grunn av fettinnholdet.

- Fullkornris, fullkornpasta, fullkornlefser til taco og fullkorn pitabrød. Her har man mye å hente på fiberinnholdet, og det gir en bedre metthetsfølelse.

- Grønnsaker skal dekke minst 1/3 av hver eneste middagstallerken, da vil man også komme lettere i mål på «5 om dagen», og dekke behov for mange vitaminer og mineraler.

- Varier mellom hvit og rød fisk for variasjon og å lettere dekke behovet for alle næringsstoffer.

LES OGSÅ: Er kjøttpålegg sunt?

Mellommåltid:
- Frukt

- Liten yoghurt med kornblanding

- En liten neve usaltede nøtter

- To knekkebrød med magert pålegg

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.