RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FIKK HJELP: En gruppe flyktninger får hjelp av den italienske kystvakten utenfor Libyas kyst torsdag. Lille Dina (innfelt) ble reddet etter en farefull ferd på Middelhavet siste uke.
FIKK HJELP: En gruppe flyktninger får hjelp av den italienske kystvakten utenfor Libyas kyst torsdag. Lille Dina (innfelt) ble reddet etter en farefull ferd på Middelhavet siste uke. Foto: Alessandro Di Meo (AP/UNHCR)

Dina overlevde den farefulle ferden - nå diskuterer EU-toppene hvordan flere kan reddes

Sist oppdatert:
EUs stats- og regjeringssjefer samles torsdag til ekstraordinært EU-toppmøte for å diskutere flyktningkrisen i Middelhavet.

Lille Dina (1) ligger på brannskadeavdelingen på et sykehus på Sicilia og hviler ut. Hun og moren var blant 71 mennesker som overlevde en farefull reise i en oppblåsbar båt på Middelhavet sist uke, en historie som raskt kom i skyggen av katastrofen med 800 omkomne søndag.

Les også: Denne 14 år gamle gutten endte som «Lik nr: 132»

Betalte 5000 dollar

Moren, Rachel, forteller at hun betalte 5000 amerikanske dollar (40.000 kroner) for å komme dit hun nå er. Hun flyktet fra Eritrea til Sør-Sudan før hun kom seg til Libya. En gasseksplosjon i Libya skadet datteren Dina og mange av flyktningene. Mange ble, som Dina, alvorlig forbrent. 23 ble sendt i helikopter til sykehus på Sicilia da de ble plukket opp utenfor Lampedusa torsdag i uka som gikk, ifølge FNs høykommisær for flyktninger.

219.000 krysset Middelhavet i fjor

Dina kunne fort ha blitt en i rekken av flyktninger som dør på veien fra Nord-Afrika til Europa, men slik gikk det heldigvis ikke. Ifølge FN krysset 219.000 flyktninger og migranter Middelhavet i fjor og minst 3500 døde i forsøket. Så mange som 1000 kan ha omkommet bare denne måneden.

Krisemøte i EU

EUs stats- og regjeringssjefer samles torsdag til ekstraordinært EU-toppmøte for å diskutere flyktningkrisen i Middelhavet.

Møtet starter klokka 16.

På møtet vil man diskutere en tipunktsplan som EU-kommisjonen har lagt på bordet.

Fra flere hold kommer det krav om umiddelbare tiltak for å redde liv i Middelhavet, der hundrevis av migranter er savnet og fryktet druknet de siste dagene.

Søndagens katastrofe med 800 omkomne har lagt et stort press på politikerne. Torsdag ble det holdt en minnesamling i Malta for 24 av ofrene etter katastrofen, melder BBC News.

På EU-toppmøtet vil man diskutere hvordan man skal svare på krisen. EU-president Donald Tusk har bedt lederne fra de 28 landene som deltar om å bli enige om praktiske tiltak, blant annet å styrke søk og redningskapasiteten, bekjempe menneskesmuglerne og forsøke å få ofrene fra å sette sine liv på spill, melder Associated Press (AP).

Det er snakk om både militær og sivil innsats der det å finne og ødelegge fartøyene som brukes til menneskesmugling er ett av tiltakene. Et viktig diskusjonstema er hvilke tiltak man kan sette inn i ustabile Libya, et brohode for flyktningestrømmen.

Vurderer flyktningemottak nær Libya

Det har vært blandete reaksjoner på Italias forslag om å sette opp et stort flyktningemottak i Nord-Afrika i et forsøk på å holde folk tilbake, skriver Reuters.

Amnesty International og Leger uten grenser krever en internasjonal innsats for å hjelpe de som rømmer Syria, Eritrea og Somalia på flukt fra  krig og fattigdom 

VEL FRAMME: Migranter viser sin glede over å være reddet idet de går i land på Sicilia onsdag.

- Mye står på spill. Antallet timer det tar å sette i verk tiltak vil avgjøre forskjellen på liv og død, sier Iverna McGowan i Amnesty til AP.

Daniel Ragsdale, nestleder for US Immigration and Customs Enforcement, sier ifølge AP at man venter færre barn og familier over Middelhavet i år enn i fjor.

VIDEO: Her reddes migranter i land i Italia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere