RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dip til grønnsakene

(Foto: Thinkstock)
Hjemmelaget guacamole er snadder å dyppe grønnsakene i.

(SIDE2): Hva er vel sunnere enn å dyppe grønnsakene i grønnsaker? Guacamole er det ingen tvil om at er hundre ganger bedre hjemmelaget enn den du får på butikken Dessuten er det superenkelt å lage den selv. Tzatsiki, tomatsalsa og aioli er alle gode dipper som gjør de oppkuttete grønnsakene hakket mer spennende.

Se oppskrifter under.

Guacamole
Mos kjøttet på 2 godt modne avokadoer og tilsett saften av 2 lime, 1 ss finhakket løk, 1 presset hvitløkfedd, salt og pepper.
Hvis du vil ha en enda mer spennende dip, kan du tilsette en halv hakket tomat. Husk å fjerne tomatkjøttet. Du kan også smake til med lime - kanskje vil du ikke ha en så syrlig dip, da kan du være mer sparsommelig med limen.

Avocado har et høyt fettinnhold, men du spiser det gode fettet. Fettet består i stor grad av enumettede fettsyrer som er gunstig for oss. Avocado er også rik på proteiner og inneholder E-, B- og C- vitaminer.

Tzatsiki
2 agurker
3 fedd hvitløk
3 dl yoghurt naturell
Salt og pepper

La yoghurten renne av gjennom et kaffefilter i omtrent 30 minutter. Riv agurkene på et råkostjern eller skjær dem i små terninger. Press eller hakk hvitløken og bland den med yoghurten. Bland agurk, yoghurt, salt og pepper.

Hvitløk inneholder B- og C-vitaminer og flere mineraler, som jern, fosfor, kalsium og magnesium. De eteriske oljene som hvitløken inneholder, hevdes å ha god medisinsk effekt på en lang rekke områder.

Tomatsalsa
Finhakk 8-10 godt modne tomater og hell av overflødig saft.
1 liten finhakket rødløk
Ca. 100 g hakket koriander
Ca. 1 finhakket, renset chili
3-4 fedd hvitløk
Saften av 1 lime
Bland alt og sett salsaen 1 time i kjøleskapet.

Tomat er kalorifattig, og er rik på A- og C-vitaminer samt mineraler. Tomater inneholder også store mengder lykopene, som er et kraftig aktioksidant. Lykopene skal være ekstra gunstig for å hindre utvikling av prostatakreft

Aioli (en enkel variant)
Bland 2 dl majones, 2 nypressede hvitløksfedd, salt og hvit pepper.

(Alle oppskrifter: Frukt.no )

Vil du lage majonesen selv?
2 dl solsikkeolje
2 eggeplommer (romtempererte)
2 ss vann
2 ts sennep
2 ts hvitvinseddik
Salt
evt Pepper.

Hell alle ingrediensene (unntatt oljen) i en høy og smal beholder. Sett stavmikseren i bunn og hell over oljen forsiktig, (grunnen til å helle forsiktig er at man sparer ventetid etterpå). Oljen er lettere enn de andre ingrediensene og legger seg på toppen. Stavmikseren står i bunnen av beholderen og vil vispe egg for det meste, men litt og litt olje.

(Kilde: Ordentligmat.no)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere