Gå til sidens hovedinnhold

Diplomat: - Staten kan ha gjennomført terrorangrepet

FN-diplomat antyder at det var den hviterussiske regjeringen som sto bak terrorangrepet på metroen.

FNs sikkerhetsråd utstedte en uttalelse onsdag der de fordømmer mandagens terrorangrep i Minsk i Hviterussland.

Terrorangrepet på metroen i Minsk krevde tolv menneskeliv, og president Aleksander Lukasjenko hevder at tre mistenkte allerede har tilstått ugjerningen.

«Tilsynelatende» terrorangrep
Men i standarduttalelsen til FNs sikkerhetsråd krevde USA, med støtte fra andre vestlige land, at det ble lagt til ordet «tilsynelatende» foran terrorangrep.

- Det er en grunn til at ordet «tilsynelatende» er inkludert i denne uttalelsen, sier en diplomat fra Sikkerhetsrådet, som består av 15 medlemsland, til nyhetsbyrået AFP.

- Det er troverdige indikasjoner i Hviterussland på at det er mer en femti prosent sjanse for at myndighetene sto bak dette.

- Det har vært mye debatt rundt denne uttalelsen, noe som er grunnen til at den kommer ut så sent.

«Medlemmene av Sikkerhetsrådet fordømmer på det sterkeste det tilsynelatende terrorangrepet i Minsk i Hviterussland 11. april, 2011, som forårsaket en rekke dødsfall og skader,» lyder den offisielle uttalelsen til FNs sikkerhetsråd.

Tror ikke regjeringen sto bak
Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski mener imidlertid at det er lite sannsynlig at regjeringen er involvert i terrorangrepet.

- Hviterussland er til dels et lukket regime som mangler legitimitet internasjonalt, men som samtidig har en viss støtte hjemme. Det skyldes mange faktorer som propaganda og at opposisjonen mangler evne til å samle seg bak en kandidat, sier forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Jakub M. Godzimirski, til Nettavisen.

- Hadde terrorangrepet skjedd før valget som var for noen måneder siden, så kunne man spekulere på at det var et forsøk på å svekke opposisjonen, sier Godzimirski.

- Jeg tror ikke regimet er tjent med noe sånt. Det har vært flere tilsvarende situasjoner i Hviterussland, og han trenger ikke flere slike hendelser for å konsolidere sin makt.

- Sikkert noen som spekulerer
- Så du tror ikke at noen i regjeringen kan ha stått bak terrorangrepet, Godzimirski?

- Nei. Det tror jeg ikke. Men det er sikkert noen som spekulerer og trekker paralleller med bombingene i Moskva i 1999, men da var det en helt annen politisk situasjon.

Godzimirski henviser til Moskva-bombingene der Russlands daværende president Vladimir Putin ble beskyldt fra flere hold for å ha beordret bombingene av en rekke boligblokker, deriblant den drepte avhopperen og tidligere FSB-agenten Alexander Litvinenko.

- Hvem av de 15 medlemslandene i FNs sikkerhetsråd kunne vært tjent med å rette skyld mot Lukasjenko?

- Det er veldig vanskelig å si. Det er kanskje noe som prøver å svekke hans posisjon. Men jeg tror ikke han hadde noen grunner til å gjøre det på dette tidspunktet. Akkurat i dag er han ikke tjent med det. Snarere tvert imot, sier Godzimirski.

- Klart å stryke sin posisjon
- Det er ingen farer i horisonten og han har klart å stryke sin posisjon. Han har allerede snakket om at dette skyldes opposisjonen som skaper masse forvirringer og usikkerhet hos folket, så det er klart at han vil bruke dette politisk.

Myndighetene sier at de har pågrepet tre personer som ble avslørt av overvåkingsbilder like før terrorangrepet inntraff.

- Men problemet med denne type regimer er at vi egentlig ikke vet om de som ble tatt faktisk har begått denne ugjerningen. I en slik situasjon er det viktig å vise handlekraft, og da kan de ta tak i en person og si at han har tilstått. Men de sier at de har veldig klare bildebevis som viser at denne mannen legger fra seg vesken som senere eksploderer, sier Godzimirski.

Kommentarer til denne saken