*Nettavisen* Nyheter.

Diplomater: Enighet i atomforhandlingene

ENIGHET: Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius, Kinas utenriksminister Wang Yi, EUs utenrikssjef Federica Mogherini, USAs utenriksminister John Kerry og Russlands utenriksminister Sergei Lavrov under møtet om atomavtalen i Wien mandag. Tirsdag kom meldingen om at partene har kommet til enighet. Foto: Leonhard Foeger (Reuters)

Ifølge iranske og vestlige diplomatkilder er det oppnådd enighet i forhandlingene om en atomavtale mellom Iran og stormaktene i 5+1-gruppen.

14.07.15 12:55

– Vi har fått lønn for alt det harde arbeidet, og vi har signert en avtale. Gud signe vårt folk, sier kilden, som ønsker å være anonym, til nyhetsbyrået Reuters.

I tillegg har en vestlig diplomat bekreftet at det er oppnådd enighet, skriver AP. Ifølge kilden innebærer dette at FN-inspektører skal få slippe inn i anlegg, også militære, men at Teheran kan bestride anmodningene fra FN.

En annen iransk embetsmann har også bekreftet at partene er enige.

LES OGSÅ: Utkast til Iran-avtale er klar

Våpenembargo fortsetter

Iran har gått med på at FNs sanksjoner kan gjenopprettes innen 65 dager om avtalen brytes, ifølge diplomatkilder.

FNs våpenembargo skal bestå i ytterligere fem år, mens missil-sanksjonene mot Iran skal ikke oppheves på åtte år, heter det i avtalen ifølge kildene.

Avtalen skal implementeres fra første halvdel av 2016, har en kilde opplyst til Reuters.

Avsluttende møte

Utenriksministrene i Iran og de seks stormaktene møtes for et «avsluttende plenumsmøte» tirsdag klokken 10.30.

Fakta

Fakta om atomforhandlingene med Iran

Etter møtet kommer partene til å holde en pressekonferanse, opplyser EU-talskvinne Catherine Ray. Tidspunktene blir også stadfestet av talskvinne Marie Harf i USAs utenriksdepartement.

Det var tidligere varslet at Irans utenriksminister Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini skulle komme med en felles uttalelse tirsdag.

- Diplomatisk seier

Irans president Hassan Rouhani sier at atomavtalen viser at konstruktivt engasjement fungerer, men kaller krisen unødvendig.

– Med denne unødvendige krisen løst, oppstår nye horisonter med fokus på delte utfordringer, skriver Rouhani på sin engelske Twitter -konto etter at landet kom til enighet med de seks stormaktene om landets atomprogram tirsdag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)Rouhani har holdt fortet hjemme mens forhandlingsdelegasjonen har reist verden rundt i forsøkene på å få signert en avtale. 66-åringen har jobbet for å opprettholde støtten til en avtale og overtale alle sektorer i det iranske samfunnet om at en avtale er i deres interesse.

Påvirker oljeprisen

De fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet, USA, Russland, Storbritannia, Frankrike og Kina, samt Tyskland, jobber for at Iran skal trappe ned sitt kjernefysiske program, mot at sanksjonene mot landet oppheves.

Forhandlingene hadde pågått i flere år og blitt utsatt flere ganger før en siste innspurt startet for vel to uker siden.

Når sanksjonene oppheves, vil Iran igjen kunne selge olje til omverdenen. Oljeprisene falt med 1,7 prosent rett etter at det ble kjent at en avtale var oppnådd.

– Like viktig som kald krig-avtaler

Atomavtalen med Iran kan sammenlignes med avtalene mellom USA og Sovjet under den kalde krigen, mener en svensk forsker.

– Man må langt tilbake i historien for å finne noe tilsvarende. Det var en rekke avtaler mellom USA og Sovjetunionen under den kalde krigen, og denne er på det nivået, sier professor i statsvitenskap ved Försvarshögskolan, Jan Hallenberg.

– Forskjellen er at dette er en internasjonal avtale der også FN og EU er involvert, sier han.

Han kaller avtalen en svært internasjonalisert løsning på noe mange land opplever som en trussel mot sikkerheten både i Midtøsten og globalt, nemlig spredningen av kjernefysiske våpen.

Israel vil gjøre alt for å stanse Iran-avtale

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kaller atomavtalen med Iran en feiltakelse av historiske proporsjoner. Når avtalen nå er i boks, venter en voldsom israelsk offensiv for å stanse den, sier israelsk ekspert.

– Iran får nå en sikker vei til å skaffe seg atomvåpen. Mange av restriksjonene som skulle hindre det, blir nå opphevet, sa Netanyahu tirsdag morgen.

– Iran vinner jackpot, en cash-bonanza på hundrevis av millioner av dollar som gjør at landet kan fortsette med sin aggresjon og terror i regionen og i verden. Dette er en feil av historiske dimensjoner, sa han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

ISRAELS STATSMINISTER: Benjamin Netanyahu. Foto: Gali Tibbon (Afp)

Professor i statsvitenskap ved universitetene i Herzliya og Haifa, Meir Javendanfar, spår at Netanyahu nå sammen med allierte i Kongressen i USA vil gjøre alt han kan for å ødelegge avtalen.

– Jeg tror vi i de kommende to månedene blir vitne til en historisk lobbyoffensiv – alle lobbyaksjoners mor, under ledelse av Netanyahu og noen av Israels allierte i USA, sier Javendanfar til DPA.

Kort etter kommentaren bekreftet viseutenriksminister Tsipi Hotovely at Israel vil bruke alle diplomatiske midler for å prøve å sabotere avtalen.

Netanyahu regnes som den skarpeste motstanderen av atomforhandlingene med Iran, og det er også mange blant republikanerne i Kongressen som er kritiske

Kongressen har 60 dager på seg til å vurdere avtalen, og kan i teorien velte den, selv om det anses for usannsynlig.

Israel har truet med å angripe Iran om landet skaffer seg atomvåpen, men Javendanfar anser det også som usannsynlig at Israel skulle angripe Iran på egen hånd etter at avtalen er undertegnet.

Iran og IAEA har underskrevet kjøreplan

Iran og det internasjonale atomenergibyrået IAEA er enige om en fremdriftsplan som skal løse de gjenstående utfordringene om iranske atomanlegg.

Partene har kommet overens om en plan for å kontrollere tidligere og pågående kjernekraftaktiviteter i Iran, opplyser IAEA-sjef Yukiya Amano.

Irans president Hassan Rouhani bekrefter at Iran har skrevet under på en avtale med atombyrået om samarbeid.

Tilgang til militæranlegget i Parchin, noe iranerne tidligere har motsatt seg, er en del av en separat avtale, ifølge Amano.

IAEA skal levere en rapport om «løsningen på alle tidligere og nåværende utfordringer» innen 15. desember.

Det internasjonale atomenergibyrået har gjennom inspeksjoner ved atomforskningsanlegg ikke funnet beviser for at Iran utvikler atomvåpen, men stiller spørsmål ved tidligere programmer.

Brende: – Historisk avtale om Irans atomprogram

Utenriksminister Børge Brende (H) sier avtalen om Irans atomprogram vil tjene både Iran, Midtøsten og verdenssamfunnet.

– Avtalen vil også åpne for tettere politisk og økonomisk kontakt med Iran, sier Brende.

Han understreker samtidig at avtalen nå må gjennomføres så effektivt som mulig.

– Dette er Irans ansvar. Det vil være avgjørende med kontroll av gjennomføring av avtalen, spesielt angående usikkerhet om mulige militære dimensjoner i atomprogrammet, sier Brende.

Utenriksministeren opplyser også at Norge er klar til å lette sanksjonene mot Iran i tråd med vedtak som eventuelt fattes av FNs sikkerhetsråd og EU.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.