Kona til en amerikansk diplomat, som er stasjonert i Storbritannia, anklages for å ha brukt diplomatisk immunitet for å unnslippe straffeforfølgelse. Den amerikanske kvinnen har status som mistenkt i en dødsulykke i Storbritannia, men flyktet landet noen dager etter ulykken.

Les også: Jusprofessor: Diplomater kan ikke beskyttes av immunitet i drapssaker

Kvinnens ektemann tjenestegjør som diplomat ved Royal Air Force Croughton, som i britiske medier omtales som en amerikansk etterretningsbase, ifølge CBS News.

Britiske myndigheter oppfordrer nå kvinnen, som er blitt navngitt i britiske medier, til å returnere Storbritannia.

- Kjørte på feil side av veien

19 år gamle Harry Dunn omkom i en kollisjon med en personbil da han kjørte på motorsykkel i landsbyen Croughton i Northamptonshire i slutten av august. Politiet mener personbilen kjørte på feil side av veien da ulykken inntraff.

Politiet i Northamptonshire uttalte lørdag at kvinnen har status som mistenkt i saken og bekrefter samtidig at hun har forlatt landet, melder CNN. Ulykken skjedde i nærheten av den amerikanske flybasen.

Kvinnen hadde innledningsvis vært samarbeidsvillig overfor politiet og opplyst at hun ikke ville forlate landet.

- Vi ble gjort kjent med at diplomatisk immunitet ble reist som et tema, og vi søkte øyeblikkelig om at den skulle oppheves, sånn at vi kunne fortsette med videre etterforskning og avhør. Vi ble dessverre informert om at dette ble avvist og at den mistenkte hadde forlatt Storbritannia, sier leder for politietterforskningen, Sarah Johnson, i en uttalelse ifølge CNN.

Johnson vil ta det opp med Trump

Den britiske statsministeren, Boris Johnson, sier mandag at han vil ta opp saken direkte med USAs president, Donald Trump, dersom kvinnen ikke vender tilbake til Storbritannia.

- Jeg mener det ikke er riktig å bruke prosessen med diplomatisk immunitet til denne typen formål, sier Johnson, ifølge Sky News.

- Jeg håper dette blir løst snarest. Hvis vi ikke får løst det, så vil jeg selvfølgelig personlig ta opp dette med Det hvite hus, sier Johnson, ifølge Sky News.

Diplomatisk immunitet

I henhold til Wien-konvensjonen er diplomater og deres familiemedlemmer immune mot straffeforfølgelse i vertslandet. Hjemlandet kan imidlertid gi avkall på diplomatisk immunitet.

USAs utenriksdepartement opplyste lørdag at diplomatisk immunitet sjeldent blir opphevet, men Storbritannias utenriksminister Dominic Rabb har oppfordret ambassaden i London til å revurdere beslutningen, melder BBC.

Utenriksminister Rabb har uttrykt «skuffelse» overfor USAs ambassadør over at kvinnen brukte diplomatisk immunitet og forlot landet.

Sky News har vært i kontakt med den amerikanske ambassaden i Storbritannia, som også bekrefter at diplomatfruen har forlatt landet.

- Denne typen hendelser får intens oppmerksomhet på høytstående nivå, og hver eneste sak blir nøye vurdert av hensyn til globale virkninger slike beslutninger kan få, sier en talsperson for ambassaden til Sky News.

- Dette er skrekkelig

Foreldrene er fortvilte over at kvinnen, som er mistenkt for å ha kjørt i hjel sønnen, tilsynelatende har unnsluppet straffeforfølgelse grunnet diplomatisk immunitet.

- Dette er skrekkelig. Man kan ikke ha det sånn at man får immunitet. I bunn og grunn betyr dette at du kan slippe unna med hva som helst. Dette er helt feil. Det kan ikke være sånn, sier faren Tim Dunn til Sky News.

Familien har startet en pengeinnsamling for å kjempe for at «rettferdigheten skal seire». Én bidragsyter har allerede gitt familien et engangsbeløp på 5000 pund, noe som tilsvarer 56.000 kroner i dagens kurs.

- Hvis vi ikke oppnår rettferdighet, vil vi bruke pengene til å få endret loven, sånn at folk ikke kan slippe unna med drap, sier moren Charlotte Charles.

Foreldrene har opprettet en egen Facebook-side, «Justice4Harry» (rettferdighet for Harry), for å skape oppmerksomhet rundt saken.