*Nettavisen* Nyheter.

Direkte: 1033 koronadøde - her er de siste tallene fra Sverige

Statsepidemiolog Anders Tegnell på pressekonferanse tirsdag 14. april.

KRISELEDER: Svenske helsemyndigheter med statsepidemiolog Anders Tegnell i spissen har måttet tåle kritikk for Sveriges strategi i koronakrigen. Bildet er fra Folkhälsomyndighetens pressekonferanse tirsdag. Foto: Skjermbilde (Folkhälsomyndigheten)

1033 koronadøde i Sverige så langt. Mer enn hvert tredje koronadødsfall i Sverige skjer i eldreomsorgen.

14.04.20 14:44

De siste tallene fra Sverige viser 11.445 bekreftede smittetilfeller og 1033 døde totalt. Et stort flertall av de døde, 909, er over 70 år.

Det kraftige økningen i antall døde forklares med et etterslep fra påsken.

- Om du ser på dødsdatoen, er stigningen jevnere, forklarte statsepidemiolog Anders Tegnell fra Folkhälsomyndigheten på en pressekonferanse tirsdag.

Totalt 915 med påvist covid-19-sykdom får intensivbehandling.

- Situasjonen er fortsatt anstrengt i helsevesenet. Det lar seg ikke benekte, sa Tegnell.

En gruppe forskere skriver i et debattinnlegg tirsdag at Sverige må endre kurs i kampen mot koronaviruset. Samtidig blir det stadig tydeligere hvor hardt koronaviruset har rammet den svenske eldreomsorgen. Folkhälsomyndigheten anslår at nesten 40 prosent av alle dødsfall har skjedd på sykehjemmene.

- Jeg vil absolutt benekte at vi ikke har en gjennomtenkt strategi, sa Tegnell på pressekonferansen som svar på kritikken.

Statsepidemiolog Anders Tegnell fra Folkhälsomyndigheten, Svante Werger fra Myndigheten för samhällsskydd og beredskap og kriseberedskapssjef Johanna Sandwall fra Socialstyrelsen deltar på pressekonferansen.

Føler seg sviktet

En av dem som jobber i eldreomsorgen forteller til Aftonbladet at hun føler at de ansatte og beboerne er blitt sviktet. Hun forteller at det kom som et sjokk da institusjonen hun jobber på i Stockholm-regionen fikk inn smitten. Institusjonen har rundt 100 beboere fra 70 år og oppover og har opplevd en håndfull korona-dødsfall:

- Det er vi som skal beskytte og hjelpe de eldre, men i stedet er risikoen stor for at det er vi som tar livet av dem, sier hun til avisa.

Kvinnen, som ikke vil stå fram med navn, sier hun blir sint når hun får høre at skylden legges på at personalet har gått på jobb med symptomer:

- Tidligere fikk vi gå på jobb så lenge vi ikke hadde hoste eller feber. Sannsynligvis er smitten ført inn via oss, men det var de retningslinjene vi fikk, sier hun.

- Det å bo på et sykehjem innebærer en høy risiko, sa Anders Tegnell tirsdag som svar på spørsmål fra en tysk journalist. Han ville ikke gå med på at dette viser at den overordnede svenske strategien er mislykket, men sa at Sverige ikke har lykkes med å beskytte de eldre slik målet var.

- Alarmerende rapporter

«Vi kan ikke bare skylde på koronasmitten, vi bør se oss selv i speilet og spørre hvilken eldreomsorg vi har i Sverige. Alarmerende rapporter opp gjennom årene om vanskjøtsel av eldre, om ensomhet og utrygghet gjennom stadig personalbytte har kommet tett. Nylig besluttet flere kommuner å trappe ned ytterligere ned på ressursene i eldreomsorgen», skriver Lotta Gröning på kommentarplass i Expressen tirsdag.

Hun hevder det var tomme ord da regjeringen og statsepidemiolog Anders Tegnell slo fast at første prioritet var å beskytte de eldre.

Klikk på bildet for å forstørre. Smittespredningen og koronadødsfallene i den svenske eldreomsorgen vekker bekymring og debatt. Illustrasjonsbilde.

ØKENDE DEBATT: Smittespredningen og koronadødsfallene i den svenske eldreomsorgen vekker bekymring og debatt. Illustrasjonsbilde. Foto: Frank May (NTB scanpix)

Ber Sverige endre kurs

I et debattinnlegg i DN Debatt tirsdag ber 22 svenske forskere om at Sverige endrer kurs. «I Sverige stiger dødstallene mot Italias høyder, til forskjell fra i våre naboland», heter det innledningsvis i debattinnlegget.

Forskerne sier Sverige må endre kurs og at det må skje raskt. Blant annet foreslår de at skoler og restauranter stenger på samme måte som i Norge og Finland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.