KINSHASA (NTB): Aktor Homère Nkulu legger ned påstand om fengsel på livstid for Joshua French for drap på Tjostolv Moland.

Etter en langtekkelig opplesing av dokumenter og brev som varte i flere timer, kunne aktor Homère Nkulu fredag begynne sin prosedyre i saken mot Joshua French.

I en lummer rettssal, med lyn, torden og tropisk regnvær utenfor vinduene, duppet mange av, og til slutt spurte aktor om opplesingen var nødvendig.

- Det vi er interessert i, er å se om det har vært noen dårlig oppførsel i fengselet. Jeg er ikke interessert i hans tidligere brev. Han kan gjerne sende brev til Nordpolen for min del. Denne opplesningen fører oss ingensteds hen, sa aktor ifølge VG.

I sin kommentar tok forsvarer Marie Andre Mwila ordet for å peke på at ingenting i dokumentene fra fengselsledelsen eller Frenchs mappe i fengselet viser at French og hans medtiltalte Tjostolv Moland sloss. Tvert imot var de venner og stilte solidarisk opp for hverandre, sier han.

Aktors strategi
Han framholdt også at strategien til aktor, som er fullt klar over at ikke alle i dommerpanelet er fagdommere, er å hamre på samme ting i håp om at det fester seg. – Men han har ikke lagt fram noen bevis, sier han.

Han fortsatte deretter med å kreve en fysisk demonstrasjon i retten av hvordan French skulle ha drept Moland.

I et svært engasjert innlegg forsøker Mwila selv å vise ved hjelp av tolken hvorfor han mener French ikke kan ha drept Moland.

Han gjør det klart at det er aktoratet som har bevisbyrden i saken, men når han beskylder Nkulu for å bjeffe som en hund, blir aktor fornærmet og forlater salen.

Mwilas ønske om en ny rekonstruksjon ble imidlertid ikke imøtekommet av dommeren, som mener det ikke er relevant.

Før den lange dokumentopplesningen ble rapporten fra et vitneavhør av en medfange som er løslatt og derfor ikke hadde møtt, lest opp.

Mannen fortalte ifølge rapporten at han den natten Moland døde, hadde hørt slåssing eller krangling i cella til de to norske ved siden av sin. Det varte i rundt ti minutter, men siden de snakket norsk, forsto han ikke hva det dreide seg om.

Færre norske
Retten ble som vanlig satt flere timer etter at den skulle vært satt, og den norske tilstedeværelsen var betydelig mindre enn tidligere.

Spesialutsending Kai Eide og flere av de norske diplomatene har reist hjem. Det samme har den norske advokaten Marius Graasvold, de norske rettsmedisinerne og Kripos, og flere av de norske journalistene.

Men moren til French, Kari Hilde French, holder seg lojalt ved sønnens side og følger oppmerksomt med på sakens gang. Både norske og britiske diplomater er også til stede.

Til VG har aktor Nkulu sagt at han ikke ser annerledes på saken nå enn da rettssaken startet.

Det betyr at han ikke legger vekt på vitnemålet til den norske rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen fredag, og at han vil be retten finne French skyldig i å ha dopet ned og drept cellekameraten Tjostolv Moland.

Overfor NRK avviser Nkulu også at det noensinne var enighet mellom norsk og kongolesisk politi om at French ikke kan ha forårsaket Molands død i august i fjor.

Forsvareren Marie Andre Mwila skal holde sin prosedyre tirsdag i neste uke. Han vil trolig vise til observasjonene de norske rettsmedisinerne gjorde under obduksjonen av Moland, og be retten frifinne French. (©NTB)

Direkteoppdateringer fra retten:

HTML EMBED