RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Direktorat advarer mot gruvedrift ved Førdefjorden

Sist oppdatert:
Oslo (NTB-Alexander Vestrum): Selskapet Nordic Mining bør ikke få lage et sjødeponi for gruveavfall når det vil utvinne mineraler ved Førdefjorden i Sogn og Fjordane, mener Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Nordic Mining ønsker å utvinne mineralet rutil fra Engebøfjellet, og planen omfatter blant annet et sjødeponi for 140 millioner kubikkmeter gruveavfall.

- Det er risiko for at Førdefjorden som økosystem forringes i vesentlig grad. Med en så stor grad av usikkerhet om konsekvensene, legger DN stor vekt på føre-var-prinsippet i naturmangfoldloven. DN vil derfor tilrå at innsigelsen til reguleringsplanen tas til følge, sier Trond Simensen, sjef for seksjon for arealplanlegging i DN.

Direktoratet åpner for en ny vurdering hvis uavhengige undersøkelser dokumenterer at sjødeponiet kan etableres uten skadevirkninger.

- Mye er godt utredet, men på noen områder bør kunnskapen suppleres. I en så stor, viktig og langsiktig sak, med sterke motstridende interesser og faglig uenighet, bør føre-var-prinsippet legges til grunn og usikkerheten reduseres mest mulig, sier Klif-direktør Ellen Hambro.

Det er Miljøverndepartementet som tar den endelige avgjørelsen i saken.

- Søknaden er etter min oppfatning allerede meget grundig utredet, og det fins grenser for hvor mye ekstra utredning gir, sier generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri.

- Forholdene i fjorden ligger til rette for en stabil og god deponering. Når strømningsforhold vurderes som for lite utredet, er det likevel bra at en heller enn å anbefale nei ber om ny kunnskap. Rutilressursen i Engebø er sannsynligvis verdt å vente på, fortsetter Gammelsæter.

- De anbefalingene som er kommet fra både Klif og DN, viser at det er svært store kunnskapshull i konsekvensutredningen som ligger til grunn for deponering av avfallsmassene, sier NU-leder Silje Lundberg.

Hun får støtte fra Naturvernforbundet.

- Førdefjorden gir oss i dag ren mat fra en ren fjord. Fordi fjorden er relativt upåvirket av skadelige aktiviteter har den en rik natur som vi må ta vare på. Derfor er vi glade for konklusjonen til Klif og DN om utsettelse og regner med at Miljøverndepartementet vil ta det til følge, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Rutil brukes blant annet til fremstilling av porselensfarger, titanmetall og i titanforbindelser. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere