*Nettavisen* Nyheter.

Diskotek innfører maksalder

De tre siste helgene har det vært 40-årsgrense på Salto 56, Florøs eneste diskotek. Foto: Heidi Hattestein (Firdaposten)

Utested tar i bruk streng alderskvotering for å få bukt med tafsingen på kvinnelige gjester.

07.02.14 14:31

Eierne av utestedet Salto 56 i Florø har satt en øvre aldersgrense på 40 år for å få slutt på at eldre gjester klår på unge jenter, skriver Firdaposten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Firdapostens papiravisforside. Avisen var først ute med nyheten om streng alderskvotering. Foto: (Firdaposten)

- Dårlig stemning
-En lørdagskveld for fire helger siden fikk eierne av utestedet nok. En gjeng gjestearbeidere var blant de første som kom. De satte seg på høytalerne rundt dansegulvet og ventet på «småjentene».

- Tallet på gjester er dalende, og til og med stamkundene har begynt å svikte oss. Det skyldes to ting: Bråk og klåing. Det blir dårlig stemning, forteller de videre.

Ikke diskriminerende
- Vi har fire lover som regulerer det som har med diskriminering å gjøre. lovene tar for seg alder, kjønn, etnisitet og legning. Så lenge alle blir behandlet lik, kan jeg ikke se at det er snakk om diskriminering, sier jurist Magne Baadland I NHO reiseliv til Firdaposten.

Ifølge Hilde Charlotte Solheim, direktør Virke Reiseliv og kultur, har utesteder anledning til å lage regler for å opprettholde sitt konsept.

- Både aldersgrenser og krav til bekledning et vanlig i så måte. Nedre aldersgrense godt over 20 år, som er lovens krav hvis man har bevilling for salg av sterk alkohol, er både vanlig og akseptert. En øvre aldersgrense burde i prinsippet ikke være forskjellig, sier hun til Nettavisen.

Nettavisen har også vært i kontakt med likestilling- og diskrimineringsombudet. Kommunikasjonssjef Randi Hagen Eriksrud, er enig i at alderskvoteringen ikke er diskriminerende.

- I dette tilfellet vil aldersgrensen ikke være diskriminerende, fordi alder kun har et diskrimineringsvern i arbeidslivet. Dette faller altså utenfor. Når det er sagt så kan det å behandle alle likt også noen tilfeller føre til diskriminering, sier hun.

Velkjent problem
- Tafsing er dessverre et velkjent problem i utelivet. Reglementer som skal hindre dette, skal ikke diskriminere en bestemt etnisk gruppe eller på annen måte komme i konflikt med lovverket mot diskriminering. Men jeg mener det man har gjort her må være innenfor det som er greit, ettersom det handler om å rendyrke et ungdomskonsept. Skal man være attraktiv i utelivet, kan man ikke være alt for alle. Noen utesteder henvender seg til de voksne, andre satser på ungdom. Det er en type forretningsutvikling som er nødvendig for å nå opp i konkurransen om krevende gjester, forklarer hun videre.

Solheim sier det er viktig å ha et godt samarbeid med kommunen og politiet.

- Utestedenes egne ordens vakter er sentrale i arbeidet med å bli kvitt uønsket oppførsel som er til sjenanse for gjestene på et utested. Noen ganger er det imidlertid ønskelig å få bistand fra politiet med å bortvise gjester som ikke kan oppføre seg for en viss periode, av hensyn til de andre gjestene og de ansatte på utestedet, sier hun.

- Vi må gjøre noe med det
Det er først og fremst østeuropeiske gjestearbeidere som lager bråk, ikke flyktninger og asylsøkere, ifølge eierne.

- Det finnes så klart bråkmakere blant asylsøkere og etniske nordmenn også, men i det store og hele er det østeuropeiske arbeidere som lager dårlig stemning, slår de fast.

- Det er vanskelig å vite hvor mye vi skal si og ikke. Vi ønsker ikke å stå frem som rasister. Men problemet er blitt så stort, at vi må gjøre noe med det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag