NEW YORK (Nettavisen): Russlands president Vladimir Putin har skapt frykt for atomkrig etter at han på søndag gjorde det klart at landets avskrekkende våpen – det vil si blant annet atomvåpen – er satt i kampberedskap.

Les også: - Hvis Ukraina gjør dette, er på en måte Putin sjakk matt

Russland har ifølge NTB et sted mellom 4.000 og 6.000 atomstridshoder, og er verdens største atomvåpenmakt sammen med USA.

Les også: Én av verdens fremste eksperter på Russlands kjernevåpenstyrker snakker ut om faren for atomkrig: - Dypt bekymringsfullt

- Russland er ikke truet

New York Times skriver at USAs president Joe Biden var tydelig på at man ikke skulle svare på Putins trussel med noe som kunne eskalere situasjonen.

Les også: Trump rasende etter ny «Clinton-avsløring»

Derfor har man heller ikke valgt å endre atomberedskapen i USA.

Putins trussel ved å sette atomvåpnene i beredskap, kom bare noen dager etter at han truet både USA og Nato om å holde seg unna konflikten, om ikke ville «konsekvensene bli så alvorlige som man aldri tidligere hadde sett i historien».

Les også: Nato-land legger press på Stoltenberg for å få ham til å fortsette

USA har vært tydelige på å ikke gjengjelde atomtrusselen fra Russland, og i et forsøk på å de-eskalere situasjonen uttalte den amerikanske ambassadøren til FN til Sikkerhetsrådet på søndag at «Russland ikke var truet», samtidig som han kritiserte Putin «for nok et eskalerende og unødvendig steg som truer oss alle».

Les også: «Donald Trump ble urinert på av prostituerte i Moskva»: Nå har spion-saken tatt en svært dramatisk vending

- Jeg er bekymret

I USA har Putins atomtrussel skapt en debatt om den russiske presidentens mentale tilstand.

USAs tidligere nasjonale etterretningssjef James R. Clapper sier til CNN at han er svært urolig over det han ser fra Putin nå.

- Personlig så tror jeg han har gått av hengslene. Jeg er bekymret over hans skarphet og balanse, sier Clapper.

En annen som reagerer på Putins TV-opptreden, er Graham T. Allison ved Harvard University. Han er blant annet kjent for studiet «Essence of Decision» om Kennedy-administrasjonens håndtering av Cuba-krisen på begynnelsen av 60-tallet.

- Det var helt bisart. Det henger ikke på greip, sier Allison om truslene Putin kom med.

- Det bare styrker frykten om at Putins grep om virkeligheten er i ferd med å rakne, sier Allison til New York Times.

Nyhetsstudio: Invasjonen av Ukraina

- Putin virker uberegnelig

En av dem som også kommenterer Putins mentale tilstand i USA nå, er tidligere utenriksminister Condoleezza Rice.

- Jeg hadde møter med ham flere ganger, og dette er en annerledes Putin, uttalte Condoleezza Rice på Fox News på søndag.

- Han var alltid kalkulerende og kald, men dette er noe annet. Han virker uberegnelig, sier den tidligere utenriksministeren.

- Dette er verbal rasling med sablene

Avisen skriver at USA har et omfattende overvåkingssystem som til enhver tid overvåker russernes atomberedskap. Eksperter sier likevel at de ikke vil bli overrasket om russerne henter bombefly fylt med atomvåpen ut av hangarene, eller sender atomubåter fylt med atomvåpen ut av havnene.

- Det er dette han driver med, sier Hans M. Kristensen, direktør ved Nuclear Information Project ved Federation of American Scientists, som er en global tankesmie i Washington.

- Dette er verbal rasling med sablene. Vi får se hvor han går med dette. Krigen er bare fire dager gammel og han har allerede kommet med atomtrussel to ganger, uttalte Kristensen i et intervju i helgen.

Les også: Lydklipp av ukrainske soldaters siste ord til marinefartøy deles

Historien er full av atomtrusler

Kristensen påpeker også at Putin gjorde noe lignende i forbindelse med annekteringen av Krim i 2014. Da Putin den gang ble konfrontert med sanksjoner som en følge av annekteringen av Krim, svarte Putin at han «var villig til å sette atomstyrkene i beredskap».

Les også: - «Ghost of Kyiv» har skutt ned seks russiske fly

Professor Matthew Kroenig ved Georgetown University, som spesialiserer seg på atomstrategi, sier at historien er full av tilfeller der atommakter har truet med angrep. Han viser både til Berlin-krisen på 50-tallet, Cubakrisen i 1962, grensekrigen mellom Kina og Russland i 1969, Arabisk-Israelske Krigen i 1973 og krigen mellom Pakistan og India i 1999.

Trump truet med «ild og raseri»

Kroenig drar også frem tidligere president Donald Trump som kom med lignende trusler overfor Nord-Koreas leder Kim Jong- un i 2017 da han truet med «ild og raseri som verden aldri har sett maken til»

«Kan noen fra hans utsultede og utarmede regime fortelle ham at jeg også har en atomknapp, men den er mye større og kraftigere enn hans, og min knapp virker», skrev USAs president på Twitter i januar 2018.

Les også: Her er Donald Trumps aggressive tekstmeldinger: - Jeg er sjokkert

Senere hevdet Trump at trusselen hans var kalkulert og at den på et senere tidspunkt fikk Kim Jong- un til forhandlingsbordet.

New York Times skriver også at diss forhandlingene etter hvert kollapset og at Kim Jong- uns atomvåpenlager nå er større enn noen gang.

Les også: Spår en vanvittig økning i oljeprisen

- Risikerer sin egen utryddelse

- Atommakter kan ikke kjempe en atomkrig fordi de dermed vil risikerer sin egen utryddelse, men de kan og vil true med det, sier professor Kroenig.

- De spiller spillet om «nuclear chicken», om å øke risikoen for krig i det håp om at den andre parten vil trekke seg og si «Herregud, dette er ikke verdt å risikere en atomkrig for».

Kristensen sier til New York Times at en slik trussel er tom helt frem til man ser bevis på at atomvåpen blir hentet frem fra beredskap og blir forberedt for handling.

Les også: Vinmonopolet står klar til å kaste russiske varer ut av butikkene

- Med mindre vi ser den slags, så er det ren retorikk - det er en gal manns kunst for å føre en politikk til randen av krig, sier Kristensen.

Putin kan spille ut en «Madman theory»

Michael Horowitz, som er en analytiker ved Le Beck International, som er et konsulentselskap innenfor sikkerhets- og risikostyring, åpner også for at Putin nå spiller ut en «Madman theory», hvor han opptrer irrasjonell med vilje for å avskrekke andre, melder Insider.

- Hvis det er dette Putin nå gjør, så er han fryktelig flink til det, skriver Horowitz på Twitter.

- Putin er overhodet ikke gal

Rebekah Koffler, en tidligere etterretningsoffiser i DIA og forfatter av boken «Putin’s Playbook: Russia’s Secret Plan to Defeat America», advarer derimot mot å tror at Putin er noen galning.

- Putin er overhodet ikke gal. Alt dette pratet om å kalle ham gal, betyr bare at vi ikke tar Putin alvorlig nok eller forstår ham, sier Koffler til Fox News.

Les også: Ukraina: Russiske styrker har senket tempoet

- Han har ikke vrangforestillinger, det er ingen mentale avvik. Putin er en kaldblodig, typisk russisk autokratisk leder og en svært kalkulert risikotaker. Han utfører rett og slett en plan som han har hatt på blokka i over 20 år, sier Koffler.

Les også: Én av verdens fremste eksperter på Russlands kjernevåpenstyrker snakker ut om faren for atomkrig: - Dypt bekymringsfullt

Biden: - Bør ikke frykte atomkrig

Mandag kveld, under en pressekonferanse i Det hvite hus i forbindelse med feiringen av Black History Month, ble president Joe Biden spurt direkte om amerikanerne nå burde være bekymret for en kommende atomkrig.

- Nei, svarte president Biden.

Ingen større endring i Russlands atomstyrker

Til tross for at Russland økte beredskapen for sine atomstyrker søndag, har Storbritannia foreløpig ikke sett noen større endringer i praksis, melder NTB-AFP.

– Vi har sett på oppsettet deres. Det er ikke noen større endringer, sier Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace til radiostasjonen LBC.

Les også: NRK har trukket reportere ut av Kyiv: Russiske bakkestyrker nærmer seg

Selv om president Putins beslutning om å sette Russlands atomvåpen i høyberedskap er blitt møtt med både skepsis og vantro, sier Wallace at han har forsikret den tolv år gamle sønnen sin om at det ikke blir atomkrig.

– Det jeg har sagt er at Vladimir Putin driver med retorikk, han vil distrahere oss fra alt som går galt i Ukraina, og minne oss på at Russland har atomvåpen, sier Wallace ifølge NTB.

Les også: Dette er våpnene Vesten sender til Ukraina

Han legger til at USA, Storbritannia og Frankrike alle har sine egne atomvåpen, og sier de har sørget for sikkerhet i mange tiår gjennom å virke avskrekkende.

Nyhetsstudio: Invasjonen av Ukraina