*Nettavisen* Nyheter.

Diskuterte rykter om at opposisjonen i Ukraina sto bak drap

DISKUTERTE RYKTER: Den estiske utenriksministeren Urmas Paet sammen med EU-ministeren Catherine Ashton. Samtaler mellom de to om Ukraina er nå lekket. Foto: Raigo Pajula (Afp)

Var det provokatører fra opposisjonen som sto bak drap i Kiev? Hør hva EU-toppene snakket om på telefonen.

05.03.14 22:35

Et lekket opptak av en telefonsamtale mellom EUs representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk, den britiske politikeren Catherine Ashton, og Estlands utenriksminister Urmas Paet avslører at de to diskuterte en teori om at opposisjonen sto bak drapene på demonstranter og politi i hovedstaden Kiev sist måned, melder den britiske avisa The Guardian.

Det 11 minutter lange opptaket ble postet på YouTube.

Det er andre gang i løpet av en måned at det avsløres hva vestlige ledere sier om Ukraina-krisen seg imellom.

- Dette er en del av propagandakrigen, sier Urmas Paet til estiskeDelfi.

Lekket Janukovitsj-tilhengere

Samtalen skal angivelig være lekket av tjenestemenn i den ukraniske sikkerhetsstyrken SBU, personer som er lojale til den avsatte president Viktor Janukovitsj, melder den russiske nyhetskanalen RT.


Forteller om rykter

Den estiske statsråden forteller i samtalen om sine inntrykk etter sitt besøk i et turbulent Kiev.

I samtalens løp forteller Paet at han er blitt fortalt at snikskytterne som sto bak drap på politi og sivile i Kiev sist måned var provokatører fra opposisjonen og ikke støttespillere til den da sittende prorussiske presidenten Viktor Janukovitsj.

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅ RØMMEN: Den tidligere ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj. De daværende myndighetene og opposisjonen la skylden på hverandre etter blodige gateslag i Kiev i februar. Foto: (AP)


- Vil ikke etterforske

- Det er virkelig bekymringsfullt at den nye koalisjonen ikke vil etterforske dette, sier Paet på opptaket.

Paet refererer i samtalen til en lege ved navn Olga som skal ha gitt ham opplysningene som ga grunn til bekymring.

Avviser å ha konkludert

Avisa The Telegraphs korrespondent Damien McElroy, som har snakket med kvinnen, Olgla Bogomolets, sier hun avviser å ha sagt til Paet at politimenn og demonstranter ble ofre for samme type våpen, slik det ble hevdet at hun hadde sagt. Bogomelets forteller at hun bare behandlet sivile.

Hun opplyser at hun har bedt om en full etterforskning av drapene på Maidan Nezalezhnosti, uavhengighetsplassen i Kiev.

- Ingen som bare ser skadene kan trekke konklusjoner om hva slags type våpen som er brukt. Jeg håper internasjonale eksperter og ukrainske etterforskere vil finne ut av hva slags våpen som er brukt, hvem som sto bak drapene og hvordan de ble utført. Jeg har ingen data som kan bevise noe, sier hun ifølge The Telegraph.

Lekkasjen kommer dagen etter at Russlands president Vladmir Putin antydet at det var provokatører som sto bak drapene. Det var den russiske nyhetskanalenRT (tidligere Russia Today) som først brakte avsløringen.

Spenningen i Ukraina begynte for alvor å bygge seg opp i november i fjor da regjeringsmotstandere okkuperte Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev etter at president Viktor Janukovitsj la en EU-avtale i skuffen til fordel for sterkere bånd med Russland.

77 personer drept

18. februar eskalerte volden. Opprørspoliti ble satt inn for å rydde plassen for demonstranter. Ifølge landets helsemyndigheter ble 77 personer drept i løpet av 48 timer og nærmere 600 personer ble såret, ifølge avisa The Guardian.

Siden ble Janukovitsj tvunget til å gå av og rømte landet. En interimregjering tok over styringen av landet under fungerende president Oleksander Turtsjinov. Urolighetene ble fulgt av russisk inngripen på Krimhalvøya, en intervensjon vestlige statsledere har fordømt på det sterkeste.

Følg vårt livestudio om krisen i Ukraina herNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.