*Nettavisen* Nyheter.

Disse avgjør om noen skal få forlenge livet

DISSE BESTEMMER: Her er de fire personene som bestemmer hvilke nye metoder som skal tas i bruk i helsevesenet. Bildet ble tatt på mandagens møte i Beslutningsforum for nye metoder. Fra venstre Herlof Nilssen, Helse Vest RHF, Peder Olsen, Helse Sør-Øst RHF, Daniel Haga, Helse Midt RHF og Lars H. Vorland, Helse Nord RHF/leder for Beslutningsforum. Foto: Helse Nord

De fire helsetoppene sa denne uken nei til en medisin som kan forlenge livet til kreftpasienter.

24.10.14 07:09

Onsdag skrev Nettavisen om helsetoppene som mandag sa nei til å innføre to livsforlengende kreftmedisiner til Norge.

Legemidlene kan ifølge Statens legemiddeltilsyn forlenge livet til kreftpasientene fra 5 til 14 måneder.

Men kostnaden er for høy, mener sjefene for landets fire helseforetak. Prisen er fra 1,4 til 2,1 millioner kroner per vunnet leveår.

Les også: Sier nei til kreftmedisin som kan forlenge livet med 5 - 14 måneder

- Prisen blir for høy
De fire administrerende direktørene i de regionale helseforetakene, har nemlig myndighet til å bestemme hvilke metoder som skal tas i bruk i spesialhelsetjenesten.

Regelmessig møtes de i et nyopprettet forum, som har fått navnet Beslutningsforum for nye metoder. Der avgjør de om du og jeg skal få nye legemidler eller ikke.

Kreftmedisinene de sa nei til denne uken, er legemidlene Arzerra og Kadcyla, og Kreftforeningen reagerer kraftig på avgjørelsen.

- I forhold til effekten så synes vi at prisen blir for høy. Det er hovedgrunnen til at vi sier nei til akkurat disse medikamentene. Vi mener vi kan bruke pengene bedre på andre helsetjenester, sier lederen for forumet, administrerende direktør i Helse Nord, Lars Harry Vorland, til Nettavisen.

Arzerra brukes av pasienter med kronisk lymfatisk leukemi, hvor andre medisiner ikke virker. Kadcyla er for pasienter med brystkreft som har spredt seg eller ikke kan opereres.

- Men hvem er disse personene som har denne makten, og som tar så livsviktige avgjørelser på vegne av hele Norges befolkning?

Nettavisen har sett nærmere på de fire helsedirektørene.

Lars Vorland, Helse Nord
Lederen av forumet er altså administrerende direktør i Helse Nord RHF, Lars Harry Vorland (65). Han har vært sjef for helseforetaket siden 2004.

Vorland er utdannet lege, og professor i medisin.

Han har vært leder for Norsk Forening for medisinsk mikrobiologi, og avdelingoverlege ved mikrobiologisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Bergenseren har bodd i Nord-Norge siden 1974, da han kom til Kvæfjord som turnuslege.

Tidligere i oktober meldte Dagens Næringsliv at Vorland i fjor hevet en gigantlønn, og er den sjette best betalte lederen i staten.

Han hadde i fjor en lønn på 3.788.000 kroner, over dobbelt så mye som statsminister Erna Solberg. To millioner av lønnen er kompensasjon for bortfall av permisjonsrettigheter, og lønnen er derfor normalt sett lavere.

Vorlands brutto lønn som direktør i Helse Nord er 1,82 millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

BESTEMMER: Administrerende direktør Lars Vorland i Helse Nord leder Beslutningsforum for nye metoder. Foto: Helse Nord


Herlof Nilssen, Helse Vest
I forumet sitter også administrerende direktør i Helse Vest RHF, Herlof Nilssen (56).

Nilssen har vært sjef for helseforetaket siden 2001. Han har tidligere vært rådmann i kommunene Sveio og Randaberg, og før han ble helseforetaksjef var han administrerende direktør for buss- og turoperatøren HagaNor Reiser AS.

Han kommer fra Bømlo i Hordaland, og er utdannet sivilingeniør fra allmennavdelingen ved Norges Tekniske Høgskole.

Nilssen tjente i fjor 2.164.718 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

BESTEMMER: Herlof Nilssen er administrerende direktør i Helse Vest, og er med i forumet. Foto: Helse Vest


Peder Olsen, Helse Sør-Øst
Den tredje som er med og tar de viktige avgjørelsene, er administrerende direktør Peder Olsen (64) i Helse Sør-Øst RHF. Olsen har vært sjef for helseforetaket siden i fjor.

Han har vært direktør for det som tidligere het Sentralsjukehuset i Hedmark og for Sanderud sykehus.

Olsen kom til Helse Sør-Øst i 2003, og har vært styreleder i flere helseforetak i Helse Øst og Helse Sør-Øst. Han er utdannet lege med spesialisering i psykiatri.

Han hadde i fjor en inntekt på nesten 2,9 millioner kroner.

Olsen har nylig bedt styret i helseforetaket om å starte prosessen med å rekruttere ny administrerende direktør i helseregionen.

Klikk på bildet for å forstørre.

BESTEMMER: Peder Olsen er administrerende direktør i Helse Sør-Øst, og er med i forumet. Foto: Helse Sør-Øst


Daniel Haga, Helse Midt
Fjerdemann i beslutningsforumet er Daniel Haga (66), som er konstituert administrerende direktør i Helse Midt RHF.

Haga ble konstituert som direktør da Trond Michael Andersen sa opp sin stilling i helseforetaket med virkning fra 16. oktober i år.

Han var før han ble konstituert i stillingen, Helse Midt-Norges direktør for samhandling.

Haga er utdannet lege, og har blant annet vært kommuneoverlege i Alta.

Han har også vært medlem av et regjeringsoppnevnt utvalg som skulle vurdere økonomiske, juridiske og organisatoriske virkemidler som kan stimulere til bedre samhandling mellom ulike aktører og nivå i helsetjenesten.

I fjor tjente Haga 1.339.852 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

BESTEMMER: Daniel Haga konstituert som administrerende direktør i Helse Midt, og er med i forumet. Foto: Helse Midt


- Noen må ta avgjørelsen

Lederen for Beslutningsforum påpeker at deres jobb er å få mest mulig ut av pengene de får tildelt.

- Forstår du at mange reagerer på deres avgjørelser?

- Ja, jeg forstår det. Man ser på Norge som et rikt land som har råd til det man ønsker, men det er ikke slik. I helsevesenet prioriterer vi hele tiden, og dette er en helt nødvendig prioritering - og noen må gjøre den, sier Vorland.

- Bør man ikke gjøre alt for at folk skal leve lengst mulig?

- Det er en viktig debatt å ta, men per nå så er det slik at vi prioriterer hele tiden, også på tampen av livsløpet. Dette er undergitt de samme prioriteringer som vi ellers har i driften, sier lederen av beslutningsforumet til Nettavisen.

- Er det riktig å sette en pris på et menneskeliv?

- Så lenge man har noe som heter et budsjett så gjør vi jo det. Vi har ventelister og folk står i kø. Det er fordi vi har ressurser som er begrenset, sier Vorland.

Han er ikke enig i at de fire har for mye makt over folks liv.

- Jeg vil ikke si det slik. Vi er fire helsedirektører og skal se til at tilbudet i vår region er godt. I tilegg har vi det økonomiske ansvaret. Når vi sier ja må vi også ta konsekvensen av det, så jeg synes det er rett at vi tar avgjørelsen, sier han.

- Også andre lider av sykdom
Han sier han forstår reaksjonen fra Kreftforeningen, som mener det er svært beklagelig at Norge ikke tilbyr faglig godkjente medisiner som forumet denne uken sa nei til.

- Jeg har ingen problem med at de gjerne vil tilby alt det beste. Det ville selvfølgelig vi også ha gjort, men det er bare det at vi må ta hensyn til at det også er andre som lider av sykdom, sier Vorland.

- Kreftforeningen mener Norge er en sinke på kreftmedisin, er du enig i det?

- Det er jeg ikke enig i. Vi har generelt en god kreftomsorg i Norge, sier han.

Beslutningsforum for nye metoder ble opprettet i mai i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.