*Nettavisen* Nyheter.

Disse bakteriene kan gjøre korona-viruset verre

Koronaviruset Sars Cov-2 fanget i et elektromikroskop hos amerikanske Integrated Research Facility i Fort Detrick, Maryland.

KAN GI KOMPLIKASJONER: Koronaviruset Sars Cov-2 fanget i et elektromikroskop hos amerikanske Integrated Research Facility (IRF) i Fort Detrick, Maryland. Foto: NIAID

Viruset kan få følge av lungebetennelser og blodforgiftninger forårsaket av bakterier.

26.03.20 08:35

Virusinfeksjoner som korona får ofte følge av bakteriell lungebetennelse, og i land med mye resistente bakterier kan det gi en dramatisk forverring av sykdomsforløpet, skriver forskningsmagasinet Apollon på nett.

Nyhetsstudio: Følg utviklingen rundt koronapandemien

Over 7500 døde i Italia

Dette kan være med å forklare de høye dødstallene etter koronautbruddet i Italia, der antallet døde torsdag har passert 7500. Norge, som er et av landene i Europa som har minst utfordringer med resistente bakterier, kan håpe å komme bedre ut av det.

- Virusinfeksjoner, som influensa, baner ofte veien for sekundære lungebetennelser og blodforgiftninger forårsaket av bakterier. Det ville derfor være høyst besynderlig om koronaviruset ikke fører til de samme problemene, sier professor Dag Berild på infeksjonsmedisinsk avdeling på Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og OsloMet til Apollon.

Les også: Sykehus frykter at akutt syke venter for lenge med å ta kontakt

De siste 30 årene har han forsket på å bedre bruken av antibiotika. Han sier Italia og Spania, sammen med Hellas, er blant landene som sliter mest med resistente bakterier i Europa.

Norge bedre stilt

Når forekomsten av resistente bakterier er høy, er prognosene dårligere for de som får sekundære lungebetennelser etter slike virusinfeksjoner. Særlig gjelder det pasientene som havner i respirator. Norge er blant landene i Europa med minst problemer med resistente bakterier, ifølge professoren.

Klikk på bildet for å forstørre. BAKTERIE-EKSPERT: Professor Dag Berild på infeksjonsmedisinsk avdeling på Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo er en av Norges fremste eksperter på resistente bakterier.

BAKTERIE-EKSPERT: Professor Dag Berild på infeksjonsmedisinsk avdeling på Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo er en av Norges fremste eksperter på resistente bakterier. Foto: Yngve Vogt (Apollon)

- Vi kan derfor håpe på færre dødsfall i Norge enn Italia. Vi er bedre stilt her, sier han til Apollon om gruppen som får kompliserte lungebetennelse i kjølvannet av korona.

Samtidig peker han på faktorer som kan gi utfordringer: Hvis du har fått mye antibiotikabehandling, er det i teorien økt fare for problemer ved en korona-infeksjon, men her er forskningsdataene ennå mangelfulle.

Ifølge Berild vil faren også øke for de som har vært i utlandet, eksempelvis i land som Thailand, India eller Kina.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag