*Nettavisen* Nyheter.

Disse barna er statsløse

Foto: ANDREW BIRAJ (Reuters)

- Det er en skam at millioner av mennesker lever uten noen nasjonalitet, raser FN.

25.08.11 21:31

FN er bekymret for utviklingen med stadig flere statsløse mennesker i verden. Nå går FN ut og oppfordrer land til å slutte seg til to konvensjoner som omhandler nettopp statsløse mennesker. FN legger til at situasjonen er i ferd med å forverres ettersom stadig flere statsløse barn blir født av statsløse foreldre.

Juridisk fengsel
Problemet er størst i Sørøst-Asia, Sentral-Asia, Øst-Europa, Midtøsten og Afrika.

- Disse menneskene trenger umiddelbar hjelp fordi de lever i et marerittaktig juridisk fengsel, sier FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Antonio Guterres, melder BBC.

- I tillegg til lidelsen som disse mennesker opplever, så vil konsekvensene av å marginalisere hele grupper over flere generasjoner være en stor belastning for samfunnene de lever i, og i noen tilfeller være en kilde til konflikt, sier han.

Fratas rettigheter
Statsløse mennesker står overfor en rekke problemer som følge av mangel på statsborgerskap. De sliter blant annet med å skaffe seg eiendom, åpne en bankkonto, inngå lovlig giftermål samt registrere fødselsattester.

Noen blir også utsatt for lange perioder i varetekt fordi de ikke kan fremlegge identifikasjon på hvem de er eller hvor de kommer fra.

Fundamental menneskerett
Bare 66 nasjoner har signert og ratifisert 1954-konvensjonen som omhandler statsløse personer. 38 stater er tilknyttet 1961-konvensjonen som tilbyr et juridisk rammeverk for å redusere antall statsløse.

- Etter 50 år så har disse konvensjonene kun knyttet til seg et lite antall med stater. Det er en skam at millioner av mennesker lever uten noen nasjonalitet, noe som er en fundamental menneskerett, sier Guterres.

Vedtok lov mot statsborgerskap
Burma er et av landene i verden som nekter å gi mange av sine innbyggere statsborgerskap. I 1982 vedtok landet en lov som gjorde det umulig for den etniske gruppen Rohingya å få full statsborgerskap. Det er anslått at det bor om lag 800.000 statsløse i Burma, melder nyhetsbyrået AP. I Thailand er det anslått at en halv million mennesker er statsløse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.