*Nettavisen* Nyheter.

Disse barna har høyere risiko for overvekt

Foto: (Thinkstock)

Funnene er en tydelig advarsel til helsemyndigheter i hele Europa.

29.07.12 14:20

(SIDE2:) Barn i innvandrerfamilier har høyere risiko for fedme.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Mer sukker
Dette kommer fram i den første europeiske undersøkelsen av vekt, fysisk aktivitet og kosthold blant barn sett i forhold til etnisitet. Totalt deltok 7000 familier i studien som nylig ble publisert i tidsskriftet Pediatric Obesity, skriver Forskning.no

Barn i innvandrerfamilier har dårligere kostholdsvaner og er mindre fysisk aktive. Derfor har de en høyere risiko for å utvikle fedme enn andre barn.

Det er flere årsaker til forskjellene. Sammenlignet med barn i nasjonalt-etniske familier viser studien at barn i innvandrerfamilier drikker mer av sukkerrike drikker, oftere dropper frokost, ser mer på TV, bruker mer datamaskin og er mindre fysisk aktiv.

Studien viser at dette kan gi utslag i form av forskjeller i overvekt allerede i 11-årsalderen for barn.

- Tallene er alvorlige, blant annet fordi vi vet at flere innvandrergrupper, spesielt fra det sub-indiske kontinentet, er særlig utsatt for å utvikle diabetes type 2 og andre livsstilssykdommer i voksen alder, forklarer forsker Nanna Lien ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Kostholds- og levevaner utviklet i barne- og ungdomsårene har en tendens til å følge med inn i voksenlivet. Høy overvekt og et høyt sukkerinntak blant innvandrerbarn øker dermed risikoen for at også neste generasjon utvikler diabetes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Må tas på alvor
Resultatene fra den norske delstudien skiller seg noe ut fra studiens øvrige resultater. Man ikke finner forskjeller når det gjelder fysisk aktivitet og skjermtid mellom innvandrerbarn og etnisk norske barn. Ifølge forskerne bruker begge grupper for mye tid foran TV- og dataskjerm.

Men forskergruppen fant store forskjeller mellom barna når det gjelder sukkerinntak i form av sukkerrike drikker og frokostvaner.

For eksempel viser tallene at i familier hvor det snakkes et annet språk enn norsk hjemme, drakk barna 2,2 dl mer sukkerrike drikker enn etnisk norske barn.

Funnene roper varsku til helsemyndigheter og helsetjenester i hele Europa, også de norske. Nanna Lien mener at myndighetene må se nærmere på hvordan de kan møte denne gruppen med bedre tilpassede helsefremmende tiltak og god informasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.