Disse barna spiser mindre snop

Foto: (Thinkstock.com)

Denne ordningen har gitt ungene sunnere spisevaner.

25.01.13 15:02

(SIDE2): Barn på skoler med gratis frukt spiser mindre søtsaker og chips enn barn på andre skoler.

Positiv trend
En studie der nesten 3000 norske skoleelever deltok viser at gratis skolefrukt gir nedgang på usunn småspising.

Endringene i barnas spisevaner fremkommer etter at ernæringsprofessor Elling Bere og hans kolleger ved Universitetet i Agder har sett på nettopp spisevanene til barn og unge på skoler i Norge i perioden 2001 til 2008, skriver forskning.no.

- Vi er egentlig overrasket over resultatene. I gjennomsnitt snakker vi om en nedgang på en tredel fra 2001 til 2008, sier professor Elling Bere ved Universitetet i Agder.

Selve studiet er utført gjennom forskningsprosjektet Fruits and Vegetables Make the Marks, finansiert av Norges forskningsråd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Da den startet i 2001, hadde ingen av skolene i undersøkelsen innført organiserte skolefruktordninger. Da fant forskerne ut at skolebarna i 2001 spiste usunn snacks, som brus, sukkertøy og potetgull, i gjennomsnitt 6,6 ganger i uka. I 2008 viste tallene at ungene som gikk på skoler med gratis frukt spiste slik type snop 3,8 ganger i uka, mens barna på skolene uten frukt- og grønnsaksordninger spiste usunn snacks 4,9 ganger i uka.

I alt deltok 1488 sjette- og syvendeklassinger i 2001 og 1339 i 2008.

Disse barna har mer usunne matvaner
Forskerne så også på om det var noen eventuell sammenheng mellom foreldrenes utdanningsnivå og barnas matvaner.

De fant ut at barn fra familier der foreldrene hadde et generelt sett lavt utdanningsnivå, var de som spiste mest usunn snacks. Men de så også at det var i denne gruppen nedgangen av usunn snacking var størst etter at skolene innførte fri skolefrukt fra perioden 2001 til 2008.

- Helt nøyaktig hvorfor en ser størst nedgang i skoler med gratis skolefrukt vet vi ikke, men en kan tenke seg at når frukt er tilgjengelig for elevene så tilfredsstilles i større grad energibehovet, samt at frukt inneholder mye fiber og vann som er mettende, slik at sulten etter snacks reduseres, mener forskerteamet.

MER FRA NETTAVISEN:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.