RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse bildene ble sensurert bort

IKONISK: Det ikoniske bildet av studenten som stiller seg foran stridsvognene på Den himmelske fredsplass, er forbudt i Kina. I fjor postet kinesiske nettbrukere manipulerte bilder med klare referanser til det ikoniske bildet for å unngå forbudet.
IKONISK: Det ikoniske bildet av studenten som stiller seg foran stridsvognene på Den himmelske fredsplass, er forbudt i Kina. I fjor postet kinesiske nettbrukere manipulerte bilder med klare referanser til det ikoniske bildet for å unngå forbudet. Foto: Sina Weibo (montasje)
Kinesiske nettbrukere har tidligere tatt i bruk kreative løsninger for å bryte gjennom «Den store brannmuren».

I dag er det 25 år siden massakren på Den himmelske fredsplass (Tiananmen-plassen), hvor den kinesiske hæren rykket inn mot studentopprøret og åpnet ild.

Gunnar Stavrum: Massakren vi aldri glemmer

Kinesiske myndigheter hevder noen hundre ble drept, mens uavhengige organisasjoner opererer med langt høyere tall - kanskje flere tusen.

25-årsdagen markeres over hele verden - bare ikke i Kina. I hvert fall ikke formelt. Kinesiske myndigheter forbyr nemlig enhver markering av Tiananmen-massakren. Det ikoniske bildet med studenten som står oppstilt foran flere stridsvogner, er forbudt.

Mens 180.000 kinesere markerer dagen i Hongkong, har fastlands-Kina iverksatt en rekke tiltak for å unngå oppstyr rundt dagen, noe de gjør hvert år. Tiltakene består av omfattende Internett-sensur.

Bannlyste søkeord
Sensurmyndighetene i Beijing har bannlyst en rekke søkeord. Det kinesiske sensurregimet, også kalt «Den store brannmuren», har sørget for at kineserne får begrenset tilgang til Google og Gmail i dagene før 25-årsmarkeringen. Ifølge The New York Times er opp mot 90 prosent av nettbrukerne rammet av den begrensede tilgangen.

Facebook, Twitter og YouTube er heller ikke tilgjengelig fra fastlands-Kina.

Omfattende arrestasjoner
Kinesiske myndigheter har også iverksatt en rekke andre tiltak i forkant av 25-årsdagen. I de siste ukene har kinesiske myndigheter pågrepet titalls aktivister, journalister og advokater for å forsikre seg om at det blir «stille» på dagen for 25-årsmarkeringen. Ifølge Amnesty International har 66 mennesker blitt pågrepet, avhørt eller forsvunnet.

Les bloggen til Gunnar Stavrum: Massakren vi aldri glemmer

Fakta: Fakta om demokratibevegelsen i Kina i 1989

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Demokratibevegelsen oppsto i Kinas hovedstad Beijing i april 1989.
* I løpet av kort tid vokste antallet demonstranter i Beijing til hundretusener.
* Blant hovedkravene var slutt på korrupsjonen, kontroll med prisstigningen, demokratiske valg, slutt på kommunistpartiets enevelde og avsettelse av de mange, gamle lederne.
* Bevegelsen spredte seg til over 180 kinesiske byer.
* Studentene som innledet protesten fikk etter hvert støtte fra de fleste yrkesgrupper.
* Protesten ble knust natt til 4. juni da store militære styrker ble satt inn for å rydde Beijing og Tiananmen-plassen i sentrum av byen.
* Kinas myndigheter betegnet bevegelsen som et kontrarevolusjonært opprør for å styrte kommunistpartiet fra makten og ødelegge sosialismen.
* Det er uvisst hvor mange som ble drept. Tallene varierer fra noen hundre til flere tusen. Kinas myndigheter har oppgitt 241 døde som sitt offisielle tall, men ingen navneliste. (Kilde: The Tiananmen Papers, Abacus, London 2002)

Gravstedene hvor ofrene er gravlagt, holdes stengt hele 4. juni. Pårørende av dem som ble drept under massakren fikk lov til å besøke gravene, men kun med eskorte av politiet, melder BBC.

- De arresterer alle de kan og blokkerer alt de kan, sier direktør Jeremy Goldkorn ved Danwi, som er et nettsted som følger med på kinesiske nyheter og Internett, til The New York Times.

Omgår sensuren
Til tross for omfattende sensur, har kinesiske nettbrukere tidligere klart å omgå sensuren ved hjelp av kreativ referansebruk og manipulerte fotografier. Under fjorårets markering av massakren florerte det med Tiananmen-referanser på kinesiske sosiale medier.

Sensurmyndighetene forsøkte å holde tritt ved å bannlyse og sensurere bilder og referanser etter hvert som de dukket opp på sosiale medier under fjorårets markering.

Stearinlys-ikoner som ble postet av tusenvis av kinesere på Sina Weibo, som er den kinesiske varianten av Twitter, ble sensurert og fjernet, skriver South China Morning Post.

«Stor, gul and»
Søkeord som «i dag», «i kveld», «4. juni» og «stor, gul and» ble blokkert av kinesiske sensurmyndigheter. Dersom en skrev inn noen av de nevnte ordene eller frasene på Sina Weibo på kinesisk, dukket følgende beskjed opp:

«I henhold til relevante lover, vedtekter og retningslinjer, kan ikke søkeresultatet bli vist.»

Men kinesiske myndigheter klarte likevel ikke å holde tritt med nettbrukerne. Tallet «64» er en referanse til datoen 4. juni (6. måned, 4. dag). Tallet ble ett av de mest populære søkeordene på sosiale medier i Kina 4. juni i fjor, før det plutselig forsvant fra søkerlisten. Ettersom søkeordet ble bannlyst, begynte nettbrukere istedenfor å dele bilder av det kinesiske håndvåpenet «Type 64».

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Tallet «64» er en referanse til datoen 4. juni (6. måned, 4. dag), og er dermed et bannlyst søkeord i Kina. Derfor begynte nettbrukere å dele bilder av det kinesiske håndvåpenet «Type 64».


Blokkerte fiktiv dato
Den fiktive datoen «35. mai» ble blokkert, fordi datoen ville ha falt på samme dag som 4. juni.

Den store, gule anden var et kunstverk av Florentijn Hofman, som lå og fløt i Victoria havn i Hongkong i fjor. Kinesiske nettbrukere erstattete stridsvognene i det ikoniske bildet med nettopp store, gule ender, og postet det på sosiale medier. Det resulterte i at kinesiske sensurmyndigheter blokkerte frasen «stor, guld and» som mulig søkeord på Sina Weibo, som er Kinas mest populære mikroblogg med 500 millioner brukere.

Nettbrukere postet flere andre bilder som bar en tydelig referanse til Tiananmen-massakren. Et av bildene var en legomann som sto oppstilt foran lego-stridsvogner. Et annet bilde viste ei ku som sto foran traktorer. Alle bildene, inkludert ande-bildet, ble fjernet under fjorårets markering på sosiale medier i Kina.

Bryter gjennom
Selv om Beijing forsøker å opprettholde dette kompliserte sensurregimet, så har Software-utviklere laget innovative produkter som tillater kinesiske nettbrukere å bryte gjennom den store brannmuren, skriver The New York Times.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere