*Nettavisen* Nyheter.

Disse bildene dukket opp etter fem år i den russiske tundraen

Foto: Privat

Klemet Somby glemte igjen kameraet i den russiske ødemarken. Fem år senere dukket bildene opp i en e-post.

Det var i august 2008 at Lakselv-mannen Klemet Somby var i Russland for å fiske etter brunørret i elva Litza på Kolahalvøya.

- Jeg ble invitert med av to kompiser, og tenkte at dette var én sjanse i livet man har. Jeg heiv meg rundt og ble med, forteller Somby til Finnmark Dagblad om turen, som ikke er dagligdags selv om han bor relativt nært den russiske grensen.

- Det var en fantastisk opplevelse å være helt i ødemarka, uten mobildekning og uten å se folk.

- Masse gode minner ble liggende igjen
Men turen skulle bli uten håndfaste bevis, fram til nå.

- Den siste dagen var vi ute på en liten ekspedisjon på den andre siden av elva. Jeg tok noen bilder og la kameraet på en stein mens jeg fisket.

Da kompisgjengen skulle padle returnere over elva ble kameraet igjen på steinen. Dette oppdaget Somby først da de pakket sammen leiren og ventet på helikopteret som skulle plukke gjengen opp.

- Det hadde tatt meg 20 minutter å hente kameraet. Jeg visste ikke når helikopteret kom for å hente oss, og tok ikke sjansen på å legge ut for å hente kameraet.

- Masse gode minner ble liggende igjen på steinen, tenkte jeg da vi dro fra stedet.

- Det var spesielt ett bilde, der jeg hadde tatt bilde av en to kilos ørret under vann. Det var drømmebildet jeg hadde drømt om å ta i lang tid, og nå satt man uten noe håndfast, forteller Somby til Finnmark Dagblad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Mandag ble julekveld
Da Somby sjekket e-posten sin mandag ettermiddag fikk han imidlertid et sjokk. Der lå nemlig bildene fra kameraet han hadde glemt i den russiske ødemarka for fem år siden. - Det var som å oppleve turen på nytt, sier han, og beskriver mandagskvelden som en julekveld.

- Det var en guide som fant det i sommer. Han har drevet etterforskning for å finne eieren av kameraet, og hadde blant annet sendt e-poster til forskjellige reiseledere. Til slutt har han truffet på min reiseleder, som kjente igjen bildene og videreformidlet dem til meg.

- Jeg har fått nærmere 100 bilder fra den russiske guiden. Det er mye man glemmer. Detaljer fra turen som kommer tilbake når man får sett på bilder av det. Det var utrolig gøy, sier Somby, som mandag også delte bildene og gleden med kompisene var med på turen og vennene på Facebook.

- Mirakel
Somby forteller til Finnmark Dagblad at han noen ganger har drømt om at det vann- og støtsikre kompaktkameraet ble funnet og at det skulle dukke opp i postkassa. Men han hadde aldri trodd det skulle gå i oppfyllelse.

- Tenk hvis, tenkte jeg. Men at kameraet skulle overleve, og at noen finner det lille kameraet på den russiske tundraen hadde jeg aldri trodd.

- Sjansen er så liten, de bytter fiskeplasser hvert år. Det er så tilfeldig at det bare er morsomt.

Også den russiske fiskeguiden synes det hele er rimelig spesielt.

- Det er et lite mirakel, skrev den russiske guiden til meg, forteller Somby.

I løpet av mandagskvelden fikk han også mange tilbakemeldinger fra vennene som fikk se de noen av de fem år gamle turminnene på Facebook.

- Det er utrolig at det går an, og at minnekortet faktisk er i orden, er blant tilbakemeldingene jeg har fått, forteller han.

Les flere saker fra Finnmark Dagblad her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.