RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Montasje

Disse bildene er manipulert

Sist oppdatert:
Historien er full av manipulerte bilder. Se alt fra 1800-tallet til Harry Potter.

Menneskenes behov for å endre virkeligheten i form av manipulering av fotografier, har eksistert så lenge det har vært kameraer. Det er med andre ord ikke et fenomen som oppsto med Photoshop.

Det blir aktivt brukt i kunst, reklame og kjendisbilder, men også i større grad innenfor fotojournalistikken, en utvikling som mange mener ikke er helt heldig.

Tidlig brukt innen kunst
Kunsten tok tidlig i bruk manipulering. En tidlig brukt teknikk var kombinasjonsprinting. For å lage et slikt bilde, satte man sammen flere negativer, som man deretter kopierte på ett og samme papir.

Kjente utøvere av teknikken inkluderer blant annet Oscar Gustave Rejlander, Henry Peach Robinson og Hippolyte Bayard.

The Two Ways of Life, Oscar Gustave Rejlander

Siden ble manipulasjon innen fotokunsten mer og mer vanlig. Under 2. verdenskrig benyttet tyske John Heartfield god gammeldags klipp og lim med fotografier for å uttrykke sine politiske meninger mot nazistene, som ofte involverte en latterliggjøring av Hitler. Senere benyttet Barbara Kruger lignende teknikker til å lappe sammen fotografier og enkle meldinger med sterke meninger.

Og så, tidlig på 80-tallet, laget amerikanske Nancy Burson det som skulle bli noen av de aller første digitalt manipulerte fotografiene. I bildene «First and Second Beauty Composites» og «Warhead", har hun smeltet sammen bilder av kjente fjes, for å skape en slags minste felles multiplum.

Førstnevnte var en kombinasjon av en rekke vakre kjendiskvinners ansikter, mens sistnevnte kombinerte ansiktene til en rekke av verdens største ledere på den tiden. Burson så etter et fysisk mønster, og resultatet ble fascinerende. Selv om manipulering alltid har eksistert, var det nok nå det begynte å ta av for fullt.

Aktivt i Norge
Her i Norge har flere kunstnere gjort karriere ved å benytte fotomanipulasjon. Aller mest kjent er nok Vibeke Tandberg, som bruker manipulering aktivt i sin kunst. Hun bruker alltid seg selv i sine arbeider, gjerne manipulert sammen med andre mennesker.

Manipulering blir også aktivt tatt i bruk av Mikkel McAlinden, men dog på en litt annen måte. I McAlindens kunst smeltes flere ofte bilder sammen til ett, slik at alle lag i et bilde er i fokus og motivet får et unaturlig uttrykk.

Retusjerte vekk fiender
Bildemanipulasjon har også vært en yndet måte å endre historien på. I Stalins Sovjet ble fiender av systemet rett og slett fjernet fra bilder, om ikke også fra det virkelige liv.

En av de som led aller mest under de sovjetiske retusjørenes hånd, var Leon Trotsky. Trotsky, som en gang var Lenins høyre hånd, var kritisk innstilt til Stalins politikk, og ble etter Lenins død deportert fra Sovjetunionen. Han dukket senere opp i Hønefoss, før han ble fraktet til Mexico, der han til slutt ble myrdet.

Det mest berømte manipulerte eksempelet fra denne tiden, er et bilde av Lenin på talerstolen, der Trotsky har blitt fjernet (bildet under). Bildet er fra 1920.

Han ble også retusjert vekk fra dette bildet under, der han og Lenin feirer årsdagen for den russiske revolusjonen.

I nok et eksempel fra Stalin-tiden har en kommissær blitt fjernet fra dette bildet, og erstattet av vann. Bildet er tatt ca. 1930.

Samme teknikk ble benyttet av nazistene i dette bildet under, der Joseph Goebbels ble fjernet fra det «gode selskap» i et bilde med Adolf Hitler. Bildet er fra 1937.

Kommunistene kunne selvfølgelig ikke være noe verre (eller bedre?), og benyttet fotomanipulering blant annet i dette tilfellet under, der Carlos Franqui har blitt fjernet. Ifølge denne nettsiden, skyldtes dette at Franqui ikke støttet den sovjetiske innblandingen i Tsjekkoslovakia, noe Fidel Castro gjorde, og kuttet dermed alle bånd til den cubanske regjeringen og gikk i eksil i Italia. Bildet er fra 1968.

"Penis"-fjerning og kloning av røyk
Innenfor fotojournalistikken er bildemanipulasjon ikke sett på med særlig blide øyne. Spesielt de siste årene har det dukket opp flere saker som har fått stor oppmerksomhet i media, og ikke minst store følger for fotografene selv.

I 2003 fikk Los Angeles Times-fotograf Brian Walski sparken etter det ble kjent at et av hans bilder fra Irak, som ble brukt på forsiden av avisen i april 2003 var satt sammen av to forskjellige bilder.

Han hevdet å ha kombinert bildene for å forbedre komposisjonen, men mistet isteden jobben.

Reutersfotograf Adnan Hajjs bilde fra krigen mellom Israel og Libanon høsten 2006 har allerede blitt beryktet. Her klonet Hajj røykskyer på himmelen for å gi inntrykk av at situasjonen var mye verre enn den faktisk var. Hajj gjorde imidlertid en særdeles dårlig jobb med kloningen, og det gikk derfor ikke lange tiden før det ble oppdaget. Han fikk fort sparken fra det anerkjente nyhetsbyrået.

Manipulasjon i stor utbredelse
Den lille avisen The Blade, i Toledo, Ohio, publiserte tidlig i 2007 et bilde som viste seg å være manipulert. Bildet, som var tatt av Allan Detrich, hadde fått klonet vekk et par ben. Da avisen gikk fotografens arbeider nærmere i sømmene fant de raskt ut at dette ikke var første gangen han gjorde noe slikt.

Hele 79 av hans bilder som hadde blitt levert for publisering i årets første tre måneder ble funnet å være manipulert. Avisen gikk offentlig ut og sa de var flaue, og ba leserne om unnskyldning.

Foto: Allan Detrich

Etter skolemassakren på Virginia Tech i 2007 gikk et bilde av en såret student verden rundt. Mange aviser, inkludert norske VG, valgte å fjerne et element i bildet som så ut som en penis. Elementet var ifølge fotografen selv ikke en penis, men et stykke tøy.

Hendelsen vakte mye oppstyr her hjemme, men det spesielle med saken er at det var her redaktørene som valgte å fjerne elementet og ikke fotografen. Det er ikke kjent at noen mistet jobben for dette. Les mer om saken og se bildet her.

Høsten 2007 ble det utført en spørreundersøkelse i USA og Italia som konkluderte med at manipulerte bilder kan skape falske minner. En rekke mennesker mellom 19 og 84 år ble vist to bilder, noen ble vist en manipulert versjon, mens andre ble vist originalbildet. Resultatet var nedslående. De manipulerte bildene fikk folk til å huske hendelser annerledes enn slik de egentlig var.

Lengre ben og større muskler
Magasinforsider og manipulering er nesten et kapittel for seg. Den nyere historien er full av eksempler på manipulerte forsider som har skapt skandale.

To velkjente eksempler er den beryktede forsiden til National Geographic i februar 1982, der de egyptiske pyramidene ble trykket sammen for å passe magasinformatet, og forsiden til Time Magazine i juni 1994, som ble gitt ut mens OJ Simpson var tiltalt for mordet på sin kone, der han ble manipulert slik at han så betydelig mørkere og skumlere ut.

De siste årene har det nesten eksplodert i lignende hendelser. På januar 2003-forsiden av GQ ble skuespillerinnen Kate Winslet gjort merkbart slankere, noe som overhodet ikke falt i smak hos Winslet selv.

- Jeg ser ikke sånn ut, og enda viktigere, jeg ønsker ikke å se sånn ut, uttalte hun den gang.

I april 2005, da spekulasjonene rundt forholdet mellom Brad Pitt og Angelina Jolie sto på som verst, trykket bladet Star en forside av de to stjernene på strandtur sammen. Eller i hvert fall tilsynelatende. I virkeligheten var bildet et kompositt av to andre bilder.

I mai 2007 var det tennisspilleren Andy Roddick sin tur til å bli digitalt manipulert. På forsiden av magasinet Men's Fitness har bicepsene hans plutselig vokst seg mye større enn de egentlig er, i tillegg til at et fødselsmerke har forsvunnet på mystisk vis.

Bare to måneder senere ble countrystjernen Faith Hill gjort nesten 20 år yngre på forsiden av Redbook. Denne forsiden ble av nettsiden jezebel.com kåret til det verste eksempelet på manipulering av et forsidebilde. Les mer om dette her.

I januar 2008 ble det kjent at marsutgaven av magasinet Blender vil bli publisert med et bilde av Britney Spears på forsiden, med følgende advarsel påskrevet: "Sannhetsalarm: Dette forsidebildet er et komposittbilde. Britney poserte ikke for dette bildet. Det, dessverre, er ikke hennes kropp."

Rynkefjerning og puppeforstørring
"Det er løgn og bedrag alt du ser i dagens reklamehverdag." Sitatet er hentet fra en tidligere artikkel her Fotópia der vi intervjuet noen norske retusjører. Les artikkelen her.

Reklameverdenen ser ut til å ha tatt til hjertet alle mulighetene digital manipulering gir. Sjelden er folk så glatte og perfekte som i reklamer. Men noen ganger går det galt. I 2007 ble det stort oppstyr her hjemme da Kari Traas rynker hadde blitt fjernet - fra en reklame for rynkekrem. Etter mye negativ omtale ble bildet til slutt byttet ut med ett som presenterte kulekjøreren i et mer naturlig lys.

Noen mindre skandale ble det ikke da det ble kjent at Warner Brothers forstørret puppene til den unge skuespilleren Emma Watson i et reklamebilde for den siste Harry Potter-filmen.

Produksjonsselskapet gikk ut og beklaget, og hevdet at bildet aldri var ment for offentligheten. Det ble raskt fjernet og byttet ut med det originale bildet.

Skuespillerinnen Keira Knightley på den annen side var ikke nevneverdig provosert da hennes to fordeler ble betydelig forstørret i et reklamebilde for Chanel, på tross av mye omtale i sladderpressen.

- Ærlig talt, det gir jeg blaffen i, sa hun selv.

Det finnes mange måter å manipulere et bilde på. Fra enkle grep som cropping og justering av farger og kontrast, til mer drastiske former for manipulering der innhold og uttrykk endres dramatisk.

Det kan også argumenteres at alt fotografi egentlig er en manipulering av virkeligheten, ettersom du ved å rette søkeren mot ett motiv i stedet for et annet, velger bort en del av virkeligheten til fordel for en annen.

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere