Gå til sidens hovedinnhold

Disse bildene felte ungdomsranerne

- Ran på offentlig sted skaper en utrygghet i byen, og er et betydelig problem vi ser i økende grad.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Aktor Eva Sjøholt Sandvik vil fengsle to av de tre ungdommene som tirsdag denne uken erkjente å ha ranet en 25-åring i Oslo sentrum.

Tre av de tiltalte fulgte etter offeret, snek seg inn inngangsdøra i oppgangen hans, og truet med å knivstikke og drepe den unge mannen dersom de ikke fikk mobiltelefonen hans.

- Ran på offentlig sted skaper en utrygghet i byen. Denne kriminaliteten er et betydelig problem vi ser i økende grad. Episodene er svært belastende for ofrene som føler en særlig utrygghet, sa Sjøholt Sandvik i sin prosedyre.

To unge menn på henholdsvis 18 og 20 år, samt en 18 år gammel kvinne satt alle på tiltalebenken i Oslo tingrett onsdag morgen.

Tirsdag erkjente de alle å ha truet til seg mobiltelefonen fra en beruset 25 år gammel mann utenfor hjemmet hans i sommer.

En fjerde tiltalt, som skal ha sett på mens ranet ble utført, (16) møtte aldri opp til hovedforhandlingene. Årsaken er at han flyttet til Sudan i oktober.

Les også: Ungdomsranere tilsto ran i Oslo

Tidligere dømt for lignende forhold
De to tiltalte unge mennene i saken har begge vært involvert i lignende forhold tidligere. 18-åringen, som er varetektsfengslet per dags dato, er straffet ved tre domfellelser. I tillegg har han nye lignende forhold av samme art som skal behandles i tiden fremover.

- Han er i tillegg mistenkt for nye straffbare forhold av samme art. Flere av disse gjelder i perioden etter hendelsen han er tiltalt for i denne saken, sa Sjøholt Sandvik.

Aktor opplyste videre at det er opprettet utvisningssak på 18-åringen som opprinnelig kommer fra et søreuropeisk land.

Deretter la hun ned påstand om syv måneders fengsel.

- Han har ikke tatt på alvor de sanksjonene samfunnet tidligere har gitt han. Dette til tross for tidligere lovbrudd, prosederte hun.

Ransofferet: - Ranerne sa de hadde kniv og at det beste var å gi dem verdisakene mine

Ba om samfunnsstraff for ung raner
For den 20 år gamle tiltalte mannen la aktor ned påstand om seks måneders fengsel.

- Han har blant annet en uavgjort straffesak av samme art liggende. Påtalemyndigheten mener samfunnsstraff ikke vil ivareta allmennpreventive hensyn, sa Sjøholt Sandvik.

Videre la aktor ned påstand om samfunnsstraff for den tredje tiltalte, en 18 år gammel kvinne.

- Hun var under 18 år gammel da ranet skjedde. Videre uttrykker hun anger for handlingen .Påtalemyndigheten mener 250 timers samfunnsstraff, med gjennomføringstid på 1 år, vil være riktig reaksjon, sa Sjøholt Sandvik.

De to tiltalte mennenes forsvarere ba begge om at deres klienter dømmes på mildest mulig måte. Den 18 år gamle mannens forsvarer, Knut Erling Macdonald Aursnes, ba i tillegg om at hans klient, som på nåværende tidspunkt sitter i varetekt løslates.

Begge prosederte på at deres klienter tidlig erkjente forholdene, noe de mener bør gi en solid strafferabatt.

- Jeg ønsker også å begjære min klient løslatt fordi vi mener gjentakelsesfare ikke eksisterer, sa 18-åringens forsvarer.

Dette skjedde imidlertid ikke da det ble kjent at begge de tiltalte mennene er siktet i en annen tilsvarende sak.

Den tiltalte kvinnens (18) forsvarer, Haakon Fredrik Borgen, ba om at samfunnstjenesten ble redusert til 150 timer.

Dom i saken skal ifølge Tingrettsdommer Arne Lyng falle denne uken.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem