RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mindre søppel: Monica Aakvik velger tøybleier til Sofia (11 mnd.) og sparer dermed miljøet for ett tonn bleieavfall. Flere steder i landet vanker det pengestøtte til foreldre som dropper engangsbleier. Men Iris Salten sier nei.
Mindre søppel: Monica Aakvik velger tøybleier til Sofia (11 mnd.) og sparer dermed miljøet for ett tonn bleieavfall. Flere steder i landet vanker det pengestøtte til foreldre som dropper engangsbleier. Men Iris Salten sier nei. Foto: Siri Gulliksen (Avisa Nordland)

Disse bleiene er så populære at de selges brukt på nett

Sist oppdatert:
Tøybleier er ikke hva de engang var.

BODØ (Avisa Nordland): I USA har de blitt så populære at brukte bleier selges for tusenvis av kroner på eBay.

– Jeg må innrømme at det ikke var miljøhensynet som gjorde at vi bytta til tøybleier, innleder Monica Aakvik.

– Vi var så møkk lei av at restavfallet alltid ble fylt opp og de uendelig mange turene fram og tilbake til miljøtorget. Men miljøhensynet er selvsagt en bonus, legger hun til.

Etterlyser tilskudd

Hun skulle ønske at Bodø kommune ville ta etter de rundt 80 kommunene som premierer miljøbevisste småbarnsforeldre med en engangsutbetaling på mellom 400 og 1000 kroner.

Det var gjennom ulike mammaforum på nett at Aakvik tilfeldigvis fikk nyss om at tøybleier fortsatt fantes. Da var lille Sofia et par måneder gammel.

– Jeg bestemte meg for å prøve, og har aldri byttet tilbake, forteller hun til Avisa Nordland.

Mor og mormor Torill Gustavsen reagerte med vantro og skepsis da datteren lanserte ideen;

– Jeg tenkte for meg selv; «Hah! Lykke til!» og så for meg de svære, tunge og klumpete gasremsene som jeg husker. Men du verden for en utvikling det har vært siden den gang.

Aakvik demonstrerer med å hente fram tøybleier anno 2015. Og det er lite som minner om den gammeldagse typen. Bleiene er fargerike, har morsomme motiver, knapper eller borrelås og muligheter for å justere størrelsen opp eller ned etter hvert som barnet vokser.

– Og denne Harry Potter-bleien er håndmalt på bestilling, smiler hun.

Artikkelen fortsette under bildet.

Det er reisebleier, nattbleier og «alt-i-ett-bleier.

Samleobjekt

I USA er tøybleier blitt en trend igjen. Bakgrunnen er de høye prisene på engangsbleier; et problem vi ikke har her i Norge.

Tvert imot, mange vil nok reagere på en pris per bleie på mellom 150 og 250 kroner?

– Til fulltidsbruk av tøybleier trenger du om lag 24 stykker. Men da trenger du ikke mer i hele bleieperioden, og kan bruke de sammen på neste unge. Jeg tror at det regnestykket går i favør tøybleier uansett, argumenterer Aakvik.

Hun peker også på at det er mulig å selge brukte bleier etter at du er ferdig med dem. Har du den rette bleien, kan det til og med bli "big business".

– I USA er det samlemani når det gjelder tøybleier og om og gjøre å ha en komplett samling. Jeg solgte nettopp en bleie sydd i Norge, allerede brukt til to unger, for 1100 kroner. Og på eBay går de for 4–500 dollar!

Men det er likevel alle de andre fordelene som veier tyngst:

– Dagens tøybleier er allergivennlige, behagelige å ha på og sparer dessuten miljøet for et tonn bleieavfall per bleieperiode. Jeg tror mange nybakte foreldre ville valgt tøybleier framfor engangsbleier hvis de visste at de fantes. Jeg synes det er litt rart at det ikke opplyses om dette på helsestasjoner og i barnehager, sier hun til Avisa Nordland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det er like enkelt å skifte en tøybleie som en engangsbleie. De kommer også med borrelås, eller «pappa-åpning».

Myter

Men hvor blir bæsjen av? Er det ikke ekkelt å oppbevare de skitne bleiene? Blir det ikke mye bakterier?

– Myter, alt sammen, lover Aakvik.

– Du får bambus- eller rispapir til å legge inni, som fanger opp avføring og kan kastes rett i søpla. Brukte bleier oppbevares i lukttette poser, som bare vrenges inn i vaskemaskinen og vaskes på 60 eller 90 grader. Jeg forstår ikke hvorfor folk er så skeptisk til bakterier. Vi sitter jo ikke akkurat og spiser middag av dem, avslutter hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Monica Aakvik velger tøybleier til lille Sofia (11 md.) Hun tror flere ville gjort det samme dersom de visste at dagens tøybleier er billigere, bedre og mer miljøvennlig enn engangsbleiene.


Null tilskuddsplaner

Over 80 norske kommuner har så langt innført tilskuddsordninger til foreldre som velger tøybleier framfor engangsbleier til barna. Det er ingen planer om å innføre «bleiestøtte» i Salten.

– Jeg kjenner ikke til en slik tilskuddsordning. En slik ordning er knyttet avfallshåndtering. I Bodø er det Iris Salten IKS som håndterer avfallet, skriver Hallgeir Karlsen, leder Forvaltning, Byteknikk i Bodø kommune.

Heller ikke Iris har planer om å innføre bleiestøtte:

– Vi har ingen planer om å innføre reduksjon i gebyr for de som bruker tøybleier, sier Arnt E. Pedersen i Iris Salten.

Her valgte de i stedet å justere ned prisen for 350 litersdunkene med 1000 kroner, nettopp med tanke på bleieavfall til barnefamiliene.

Les flere saker hos Avisa Nordland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere