Gå til sidens hovedinnhold

Disse brødrene ble hengt samtidig

Moren fikk ikke engang lov til å gi sine sønner en klem før de ble hengt fra galgen.

De to brødrene Mohamad Fathi (27) og Abdollah Fathi (29) ble henrettet tirsdag i fengselet Dastjerd i byen Isfahan i Iran.

Brødrene ble arrestert i mars 2010. De ble tiltalt og dømt for å ha deltatt i revolusjonære aktiviteter, krig mot Gud, væpnet opprør mot regimet og væpnet ran.

- Var ikke psykisk friske
- Historien til disse brødrene er veldig spesiell. Noen påstår til og med at de ikke var psykisk friske. De skal ha blitt tvunget til å komme med tilståelser om at de har vært delaktige i våpenbruk mot regimet, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Moren til brødrene fikk så vidt lov til å se guttene sine før de ble henrettet ved henging.

- Men hun fikk ikke lov til å gi dem en klem, sier Amiry-Moghaddam.

Så langt har ikke det iranske offisielle nyhetsbyrået skrevet om den spesielle henrettelsen.

- Utsatt for tortur
Brødrene skal ha blitt utsatt for omfattende tortur i fengselet før de til slutt valgte å tilstå de angivelige ugjerningene.

Faren til brødrene har flyktet til Tyrkia, og har uttalt seg om henrettelsen til en internasjonal menneskerettighetsorganisasjon.

- Gjennom hele rettsprosessen har sønnene mine blitt berøvet alle sine grunnleggende og rettmessige rettigheter, som blant annet retten til å ha en advokat og retten til å forsvare seg selv, sier faren til International Campaign for Abolishing the Death Penalty in Iran (ICADPI).

Antall henrettelser og offentlige henrettelser i Iran har eksplodert de siste årene. Iran Human Rights sier regimet bruker henrettelser for å spre frykt blant befolkningen, og dermed holde massene under kontroll.

- Det har vært 33 henrettelser i mai så langt, og det er en sterk økning av offentlige henrettelser, sier Amiry-Moghaddam.

Barbariske straffemetoder
Iran er ett av de landene i verden som fortsatt praktiserer barbariske straffemetoder. Henrettelse av mindreårige lovbrytere, steining, utenomrettslige henrettelser og henrettelser for utroskap er noen av de grove overgrepene som begås av det iranske regimet.

I juni skal FN utnevne en spesialrapportør som skal reise til Iran for å rapportere om forholdene i landet. Amiry-Moghaddam sier forholdene i landets fengsler har blitt langt verre den siste tiden.

- Situasjonen i diverse fengsler er langt verre enn tidligere antatt. Dette har vi fått fra fanger som har skrevet brev fra fengselscellene. De skriver om forferdelige forhold. Det er blant annet politiske aktivister som blir plassert sammen med livsfarlige forbrytere. Det begås også voldtekter, men myndighetene gjør ingenting, sier han.

Han forteller også om provisoriske fengsler utenfor Teheran hvor 200 fanger blir stuet sammen på små rom, og må dele på to toaletter.

- Må føre til konsekvenser
Nå håper Amiry-Moghaddam at FNs spesialrapportører får avdekket de faktiske forholdene og menneskerettighetsbruddene som begås i landet. Han mener en FN-rapport må resultere i konkrete konsekvenser.

- Dette må følges om gjennom internasjonale, rettslige instanser. Nå er det stadig flere statsledere som blir tiltalt for brudd på menneskerettigheter, og i Iran mener vi det er god grunn til å ta ut tiltaler i Den internasjonale straffedomstolen mot landets øverste leder ayatollah Khamenei, sier han.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget