Disse dropper Nobel-festen

Foto: Ap (Ap)

Seks land har sagt nei til Nobelinstituttet.

18.11.10 21:31

36 ambassader har takket ja til invitasjonen,16 har foreløpig ikke svart og 6 har så langt takket nei, melder NRK.

De seks som ikke vil være diplomatiske gjester ved Nobel-sermonien inkluderer Kina, Russland, Kasakhstan, Cuba, Marokko og Irak. Det viser Nobelinstituttets foreløpige opptelling.

Ber om utvidet svarfrist

Svarfristen for å hedre og ære fredsprisvinner Liu Xiaobo gikk ut mandag. Flere ambassader bad om utvidet svarfrist, fordi de måtte konferere med hjemlandets myndigheter på grunn av årets kontroversiell utdeling.

At årets fredspris gikk til dissidenten Liu Xiaobo har fått Kina til å reagere kraftig. For flere uker siden mottok ambassadørene i Oslo et brev fra sin kinesiske kollega. Her kom det fram at det kan få konsekvenser om de aktivt viser sin støtte til fredsprisvinneren.

Tidligere denne måneden meldte utenriksdepartementet i Beijing at landene som støtter pristildelingen selv må ta ansvaret for konskevensene dette må få.

Noen dager før meldte avisa New York Times at kinesiske myndigheter forsøker å presse europeiske regjeringer til å boikotte Nobel-seremonien i Oslo 10. desember.

Demokratiforkjemperen Liu sitter fengslet i Kina, dømt for undergravende virksomhet. Kona hans, Liu Xia, ble satt i husarrest kort etter at fredspristildelingen ble kjent i forrige måned. Ekteparets advokater har bedt et FN-organ vurdere om fengslingen eller husarresten er et brudd på folkeretten.

Ingen familie - ingen utdeling

Onsdag ble det kjent at familien til Liu Xiaobo har gitt opp håpet om å komme til Oslo. Og så lenge ingen fra nær familie kommer og mottar prisen vil den heller ikke bli delt ut.

Les også:Fredsprisen blir ikke delt ut

Det er 75 år siden sist en Nobels fredspris ikke ble utdelt fordi ingen kunne komme å motta den.

-Siste gang dette skjedde var i 1935, fortsetter Nobelinstituttets leder Geir Lundestad.

Da var det den tyske antinazisten og konsentrasjonsleirfange Carl Von Ossietzkty som vant prisen. Han fikk den da tildelt året etter. Overrekkelsen vakte så stor oppsikt at den norske kongefamilien holdt seg borte fra utdelingen i 1936.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag