Gå til sidens hovedinnhold

Disse dukket plutselig på nattehimmelen: - Vi ble helt satt ut

Ekteparet Ziegner har aldri sett de spektakulære synet tidligere.

Marianne Ziegner og Jean Pierre Ziegner bor på Manglerud i Oslo. De var hjemme da de plutselig observerte noen som lyste opp himmelen.

- Vi har aldri sett dette før. Først lurte vi på om det lyskastere eller noe, så tenkte vi det kunne være nordlys. Det var et overraskende syn. Vi ble satt ut, siden det var så spesielt, sier Marianne Ziegner til Nettavisen.

Det var ektemann Jean Pierre som tok bildet, og begge ble stående en stund for å se på det spektakulære synet som «ruvet» på himmelen.

Oppstår i lave temperaturer

Det ekteparet Ziegner observerte er et sjeldent værfenomen. Det er nemlig ikke ofte at man ser slike lyssøyler på himmelen.

Les også: Klimakrise vekker dyp bekymring i global FN-undersøkelse

- Det oppstår fordi lys fra lyktestolper eller lignende, reflekteres og brytes av snøkrystaller. Snøkrystallene er en del av en iståke, og da oppstår det lyssøyler eller pilarer som vi kaller det. I det siste har vi hatt veldig kald luft fra Mjøsa som også er en fuktighetskilde. Dermed oppstår det iståke, sier vakthavende statsmeteorolog Eldbjørn Moxnes til Nettavisen.

- En del henvendelser

Hun forteller videre at fenomenet har blitt sett flere steder de siste dagene.

- Mange har sett dette Østafjells. Vi har fått en del henvendelser. Det skyldes perioden vi er inne i med ganske lave temperaturer. Du kan si at vi er inne i en «høysesong» for dette værfenomenet, sier Moxnes.

Les også: Har sendt ut gult farevarsel for snø i to fylker

Statsmeteorologen tror også at flere vil kunne oppleve dette synet, fordi det blir også rimelig kjølig ut neste uke.

- I de lavere strøk og inn mot sentrum kan det bli ned mot - 15 grader. I innlandet kan det bli ned mot - 30 grader, er den «kalde» beskjeden fra meteorologen til alle som bor Østafjells.

- Huttemegtu, her var det blått! Vinterværet ser ut til å feste grepet de neste dagene, med andre ord, og kulda fortsetter minst i en uke til, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.