*Nettavisen* Nyheter.

Disse er helt uten sukker

Foto: (Cappelen Damm)

- Over halvparten av den norske befolkningen er overvektige, påpeker legen som gir ut kakebok - helt uten sukker og mel.

02.09.12 14:42

(SIDE2:)Men smaker kaker uten sukker og mel egentlig godt?

- De smaker nydelig – bare prøv selv! sier dr.Sofie Hexeberg, og fortsetter:

- Vi har heldigvis fått mange erstatninger for vanlig mel og sukker i helsekostbutikker og velassorterte forretninger.

Sammen med Kristin Kjellmo Vorkimm og Birthe Storaker er hun aktuell med boken «Kakefest».

Hvorfor?
Hexeberg driver egen klinikk, og er stor tilhenger av lavkarbokosthold. Hun har tidligere skrevet bokserien «Frisk med lavkarbo», som har undertitlene; Nytt liv med riktig mat, 100 oppskrifter og frokost og lunsj.

Blant personene som imidlertid har kritisert kostholdet til Hexeberg, er lege Jøran Hjelmesæth ved senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst. Han mener bakgrunnen for lavkarbokostholdet er faglig tynt.

Men det er liten tvil om at lavkarbokostholdet blir stadig mer populært, og stadig flere kaster seg på livsstilsendringen. Et av de siste tilskuddene er altså kokeboken med over 50 oppskrifter på kaker og desserter med naturlige søtningsmidler.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hva slags bok er dette?

- Det er en oppskriftsbok med praktfulle bilder og nydelige oppskrifter på kaker, desserter, småbakst, kjeks, konfekt og drikke, sier Hexeberg.

Hvorfor mener du vi bør styre unna sukker og mel?

- Over halvparten av den voksne befolkningen er overvektige, cirka 350.000 har diabetes type 2 og like mange har prediabetes. En viktig årsak til dette er et høyt inntak av karbohydrater som man finner i sukker og stivelsesrike matvarer som mel, poteter og ris. Dessuten er det mange som blir syke av å spise kornvarer, og ved Dr. Hexebergs klinikk ser vi at mange betennelsessykdommer forsvinner når korn fjernes fra kosten og inntaket av naturlig fett økes.

Hva er gode erstatninger for sukker, og hvorfor?

- Sukrin (erytritol) er en naturlig sukkeralkohol som ikke tas opp av kroppen og som ikke gir noen kalorier eller blodsukkerstigning. Stevia er et naturlig søtningsstoff fra steviaplanten og ble nylig godkjent for det norske markedet. Den finnes i ulike konsentrasjoner av stevia og dessuten kombinert med Sukrin som Sukrin+ og Steviasukker. Stevia inneholder heller ikke kalorier og gir ingen blodsukkerstigning. Tagatesse egner seg godt i bakst, består av naturlig tagatose, men inneholder litt unaturlig sukralose (0,02%). Tagatesse har en GI på 7,5, mens vanlig sukker har en GI på 68.

- Som mel bruker vi blant annet mandelmel, Fiberfin, kokosnøttmel og Pofiber.

Hvem bør bruke oppskriftene i boken din?

- Dette er en bok for alle, fordi det er av stor viktighet å få redusert karbohydratinntaket som ledd i forebygging og behandling av livsstilssykdommer.

HER ER UTDRAG FRA BOKEN:

SKOLEBOLLER, 10 STK.

Vaniljekrem:
1 vaniljestang
2 dl kremfløte
1 ts johannesbrødkjernemel
4 eggeplommer
40 g sukrin

1. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
2. Ha kremfløte, vaniljestang og vaniljefrø i en kjele og varm opp til kokepunktet.
3. Sikt johannesbrødkjernemelet og visp det inn. Ta av varmen, men la stangen ligge og avgi smak.
4. Pisk eggeplommer og sukrin til en luftig eggedosis.
5. Ta vaniljestangen ut av fløteblandingen og hell denne i eggedosisen mens du fortsatt pisker.
6. Visp med jevne mellomrom under avkjøling for å hindre snerkdannelse.

Boller:
6 egg
30 g sukrin
120 g mandelmel
90 g fiberfin
2 ts johannesbrødkjernemel
2 ts kardemomme
1 ss bakepulver
80 g sukrinmelis
3 dl kesam

1. Sett ovnen på 180 grader.
2. Pisk egg.
3. Bland alt det tørre, sikt det i eggedosisen og vend det inn med en slikkepott.
4. Vend inn kesam.
5. Fordel røren i store muffinsformer, eller rett på en bakepapirkledt stekeplate, og lag et lite søkk i midten for å gjøre plass til vaniljekrem etter forsterkning.
6. Stek midt i ovnen ved 180 grader i 8-10 minutter, ta stekeplaten ut og skru varmen opp til 200 grader.
7. Legg litt vaniljekrem i midten på hver muffins og stek videre ved 200 grader i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

Melisglasur:
5 ss sukrinmelis
2 ss tagatesse
2 ts vann
5-10 dråper sitronsaft
kokosmasse til pynt

1. Bland det tørre og rør inn litt og litt vann til passe glasurkonsistens. Smak til med sitronsaft.
2. Legg melisglasur rundt eggkremen på bollene og vend toppen av bollene i en skål med kokosmasse.

Variasjon: Du kan lage sjokoladeboller ved å bruke samme oppskrift, men utelat da kardemomme. Hakk opp 50 gram sukkerfri melkesjokolade eller mørk sjokolade med minst 70 prosent kakao og bland inn røren.

Klikk på bildet for å forstørre.

SJOKOLADEKAKE MED LYST FYLL:

Kakebunn:
6 egg
50 g sukrin
20 g tagatesse
20 g fiberfin
30 g kakao
2 ts bakepulver
3 ts johannesbrødkjernemel

1. Sett ovnen på 160 grader
2. Visp egg, sukrin og tagatesse i minst 15 minutter til en luftig eggedosis.
3. Sikt det tøtte og vend det forsiktig, men godt inn i eggedosisen.
4. Ha bakepapir i bunnen av en kakeform med diameter på 24 centimeter, smør ringen med smør og ha røren oppi.
5. Stek midt i ovnen på 20-25 minutter. Test med en kakenål/pinne om kaken er gjennomstekt. Desrom det ikke henger kakedeig igjen på pinnen, er den ferdig.

Fyll:
3 dl kremfløte
200 g sukkerfri sjokolade
2 ts vaniljeekstrakt
6 dl kremfløte
3 ss tagatesse

1. Kok opp kremfløte i en tykkbunnet kjele og brekk sjokoladen oppi. Rør til all sjokoladen har smeltet og sausen er jevn og fin. Smak til med vaniljeekstrakt og steviapulver.
2. Sett sjokoladesausen til avkjøling i kjøleskap, hvor den godt kan stå natten over. Pisk opp sjokoladekremen ved hjelp av en håndmikser til den blir glatt og stiv.
3. Pisk kremfløte og tagatesse til en stiv krem.
4. Band kremen forsiktig med sjokoladekremen.

Montering av kaken:
Del kakebunnen i to eller tre lag og ha fyll mellom lagene, rundt og på toppen av kaken. Pynt eventuelt med høvlet sjokolade. Vi har brukt mørk sjokolade med 70 prosent kakao og sukkerfri hvit sjokolade.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag